Τέλεια Σαββατοκύριακα για πεζοπορία… εδώ κοντά

Στην Πελοπόννησο και τις (κοντινές) Κυκλάδες, με οργανωμένα γκρουπ ή και μόνοι, αυτοσχεδιάζοντας, περπατάμε σε πανέμορφα μονοπάτια.

της Ηρώς Κουνάδη

Τώρα που ο ήλιος του μεσημεριού δεν προκαλεί λιποθυμίες, τώρα που χρειαζόμαστε μερικά Σαββατοκύριακα μακριά από την πόλη για να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της επιστροφής, τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τα βουνά τα μονοπάτια. Μην τρομάζεις, δεν θα σε στείλουμε στην άλλη άκρη της Ελλάδας (αν και η αλήθεια είναι πως τα δάση της Ηπείρου δεν συγκρίνονται με τον νότο μας, θα τα κρατήσουμε όμως για πιο βαθύ φθινόπωρο). Πέντε προορισμούς το πολύ δύο ώρες μακριά σου έχουμε για να περπατήσεις, με οργανωμένες ομάδες ή μόνος/η σου.

Στα κυκλαδίτικα μονοπάτια της Άνδρου

Η πιο πράσινη απ’ όλες τις Κυκλάδες απέχει μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας (19€ one way) και έχει και μερικά από τα καλύτερα μονοπάτια του νησιωτικού συμπλέγματος, τα οποία περιττό μάλλον να αναφέρουμε πως αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους. Είκοσι ολόκληρες διαδρομές διαφορετικών βαθμών δυσκολίας, για να διαλέξεις ανάλογα την εμπειρία και την φυσική σου κατάσταση, διασχίζουν την ενδοχώρα του νησιού, περνώντας από πανέμορφα χωριά, απίστευτους καταρράκτες, πέτρινα γεφυράκια, μεσαιωνικούς πύργους και άλλα πολλά σημεία ενδιαφέροντος.



Αναλυτικά όλες οι διαδρομές είναι καταγεγραμμένες εδώ αν θέλεις να τις κάνεις μόνος/η, ενώ αν προτιμάς κάτι οργανωμένο η Trekking Andros έχει φανταστικές προτάσεις για ημερήσιες πεζοπορίες που ξεκινούν από 25€ το άτομο.

Στα άγνωστα κάστρα της Κύθνου

Λιγότερο από δύο ώρες μακριά από το λιμάνι του Λαυρίου (και με το εισιτήριο στα 16,50€) η Κύθνος είναι η υπέροχη Κυκλάδα της διπλανής πόρτας, κι έχει και ένα εκτενέστατο δίκτυο δέκα μονοπατιών που ενώνει τα κουκλίστικα χωριά της μεταξύ τους, αλλά και με κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους και αμμουδερές παραλίες.



Μπορείς να τα εξερευνήσεις και μόνος/η σου αν θέλεις, αλλά αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητες προσανατολισμού σου, το Kythnos Hiking προσφέρει εκτός από πολυήμερα πακέτα και μονοήμερες πεζοπορίες, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 25€ το άτομο. Λεπτομέρειες και εντυπώσεις από τη δική μας πεζοπορία μαζί τους, θα βρεις εδώ.

Στο Ηραίο και τον Φάρο Μελαγκάβι με το Combo Ride

Στις όχθες της υπέροχης Λίμνης της Βουλιαγμένης (της Κορινθίας, όχι της δικιάς μας), στον αρχαίο ναό της Ήρας που ακουμπά στη θάλασσα, και στον ξακουστό Φάρο Μελαγκάβι, στο ομώνυμο ακρωτήριο, προτείνει να πεζοπορήσουμε για τρεις ώρες, πέντε χιλιόμετρα, η Combo Ride. Η διαδρομή είναι εύκολη (βαθμός δυσκολίας 1) ακόμα και για αρχάριους πεζοπόρους, ενώ το κόστος συμμετοχής δεν ξεπερνά τα 25€ το άτομο.



Δεν είναι Σαββατοκύριακο, είναι μονοήμερη εκδρομή, η οποία ξεκινά στις 8.00 το πρωί από την Αθήνα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Αν θέλεις όμως να το κάνεις Σαββατοκύριακο, κανείς δεν σε εμποδίζει να πας από το Σάββατο και να διανυκτερεύσεις, για παράδειγμα, στη Λίμνη της Βουλιαγμένης (τέλεια δωμάτια ακριβώς στην όχθη της λίμνης έχει το Mantas Bay, 64€ το δίκλινο στούντιο) και να συναντήσεις την ομάδα το πρωί της Κυριακής είτε στο Λουτράκι είτε στην Περαχώρα (αφού επικοινωνήσεις μαζί τους, στο e-mail [email protected]).

Στο επικότερο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Διασχίζει οκτώ πανέμορφα χωριά και 75 ολόκληρα χιλιόμετρα, ισορροπεί πάνω σε καταπράσινες βουνοπλαγιές, περνά δίπλα σε κελαρυστά ποτάμια και εντυπωσιακούς καταρράκτες, είναι ό,τι πλησιέστερο έχουμε σε εξαγώγιμο πεζοπορικό προϊόν στην Ελλάδα. Και το όνομα αυτού, Menalon Trail. Το Μονοπάτι του Μαινάλου, δηλαδή, για το οποίο αν διαβάσεις τι διθυράμβους γράφουν οι ξένοι τουρίστες στο Trip Advisor θα αναρωτηθείς γιατί δεν το έχεις περπατήσει ακόμα.



Θέλεις μέρες για να το κάνεις όλο, προφανώς, είναι όμως βολικότατα χωρισμένο σε τμήματα, από χωριό σε χωριό, κι έχει στο site του όλους τους χάρτες, τις λεπτομέρειες και τις αναλυτικές οδηγίες που χρειάζεσαι για να βρεις τον δρόμο σου ακόμα και αν δεν έχεις πεζοπορήσει ξανά ποτέ σου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v