Χωριουδάκια για να πιάσεις τον χειμώνα με ασφάλεια

Στην Οίτη, στα Ζαγοροχώρια, στο Πήλιο, στον Πάρνωνα και στα Τζουμέρκα, πέντε χωριουδάκια χάρμα οφθαλμών σε περιμένουν για ασφαλείς χειμερινές εξορμήσεις.
Χωριουδάκια για να πιάσεις τον χειμώνα με ασφάλεια

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο χειμώνας κάνει αισθητή την παρουσία του και το βουνό σε περιμένει για να πάρεις γενναίες τζούρες οξυγόνου και ασπίλωτης φύσης. Πάντα με ασφάλεια και χωρίς πολύ συνωστισμό… φυσικά και όμορφα.

Απομονωμένα πάνω σε ελατοσκέπαστες πλαγιές, μια ανάσα από Εθνικούς Δρυμούς, παραδοσιακά και γαλήνια, αυτά τα χωριουδάκια είναι ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες εξορμήσεις σου στην παρθένα φύση.

Παύλιανη, Οίτη



Θα την βρεις στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και θα σε γοητεύσει αφού ο χαρακτήρας της παραμένει αναλλοίωτος, σε πείσμα της δημοφιλίας της. Η Παύλιανη με τα πέτρινα σπίτια της και τις καμινάδες της που αχνίζουν, απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα στα ορεινά τοπία γύρω της, με το βλέμμα σου να περιπλανιέται ως τις κορυφογραμμές των Βαρδουσίων και της Γκιώνας. Το καλύτερο φυσιολατρικό σκηνικό εδώ θα το βρεις στο γαλήνιο φυσικό Πάρκο των πηγών του Ασωπού, που διαμορφώθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους της Παύλιανης, γνωστό και ως Πάρκο Παύλιανης.

Από την Παύλιανη θα εξερευνήσεις τις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Οίτης, κάνοντας στάσεις στο χωριό Πανουργιάς για πανοραμική θέα, στον καταρράκτη της Κρεμάσης, στο Μαυρολιθάρι, στον Αθανάσιο Διάκο και στην γραφική Καστριώτισσα.

Πού να μείνεις: Στο άνετο διαμέρισμα Pavliani House με δύο υπνοδωμάτια, μεγάλο σαλόνι και όλα τα κομφόρ (90€ ανά διανυκτέρευση), στα περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Κατερίνα (από 50€ για ένα δίκλινο) και αν το μπάτζετ σου το αντέχει, στα πολυτελή σπιτάκια του Vasilikia Mountain Farm & Retreat (από 380€ για διαμονή 2 ημέρων, με πρωινό).

Διαβάστε επίσης: Οίτη: Δριμ…ύτερη επιστροφή στη φύση

Μηλιές, Πήλιο

Μηλιές

Δε γίνεται να μην τις αγαπήσεις με την πρώτη ματιά, αφού κλείνουν μέσα τους ολόκληρο το Πήλιο. Οι Μηλιές είναι ένα χωριουδάκι-υπαίθριο μουσείο, που δεν θα χορτάσεις να το περπατάς. Οι περίτεχνες κρήνες του αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, ενώ στη Βιβλιοθήκη Μηλεών θα βρεις στο συγκλονιστικό τις κτήριο 1.600 βιβλία που τυπώθηκαν από το 1497 έως το 1899. Εδώ επιβάλλεται μια στάση και στην εκκλησία των Ταξιαρχών ακόμα και αν δεν είσαι φαν, για να δεις τις εντυπωσιακές –αν όχι και λίγο αιρετικές– τοιχογραφίες του 17ου αιώνα που τη στολίζουν.

Από την πλατεία ξεκινούν τα πλακόστρωτα παλιά καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές των Μηλέων, ενώ ένα από αυτά μετατρέπεται σε μονοπάτι και φτάνει μέχρι την Τσαγκαράδα, σε περίπτωση που η καρδιά σου και τα πόδια σου το λένε για πεζοπορία. Αν δεν θες να ζοριστείς πολύ, ένας από τους πιο εύκολους και γνωστούς περιπάτους είναι η ανάβαση στο ξωκλήσι του Άθωνα.

Πού να μείνεις: Στα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Ηλιόβολο, με όμορφη θέα στον Παγασητικό (70€ με πρωινό) και στις όμορφες και cosy μεζονέτες της Ανεμόεσσας, με τζάκι (86€ για ένα δίκλινο).

Διαβάστε επίσης: Στο Πήλιο θα δεις τα καλύτερα

Τσεπέλοβο, Ζαγοροχώρια

tsepelovo

Από τα πιο αρχοντικά χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, το Τσεπέλοβο δεσπόζει στα 1000 και κάτι μέτρα υψόμετρο, με μια κουκλίστικη πλατεία, πολλά διατηρητέα κτίρια των παλαιότερων ηπειρώτικων οικογενειών και, πλέον, ωραιότατες υποδομές για να μην σου λείψει τίποτα.

Αφού χορτάσεις βόλτες στα ακτινωτά καλντερίμια του, θα επισκεφθείς τον Άγιο Νικόλα με τις εκπληκτικές αγιογραφίες και θα εξερευνήσεις τα φυσικά κάλλη της Βόρειας Πίνδου, ένα εθνικό πάρκο γεμάτο δάση σε ορθοπλαγιές, φαράγγια και λίμνες σε υψόμετρο… αλπικό. Σημείωσε στα οπωσδήποτε το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου, τις πηγές του Βοϊδομάτη που προσεγγίζεις από το χωριό Βίκος, και το κουκλίστικο Μονοδένδρι με τις υπέροχες πίτες του.

Πού να μείνεις: Στα παραδοσιακά δωμάτια του Πετρότεχνο, με ρουστίκ διακόσμηση (60€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο επίσης ρουστίκ ξενοδοχείο Παπιγκιώτης (73€ για ένα τρίκλινο με πρωινό) και στο πετρόκτιστο φαράγγι (75€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα (στα) Ζαγοροχώρια 

Συρράκο, Τζουμέρκα



Παραμένουμε Ήπειρο γιατί έτσι μας αρέσει και βάζουμε πλώρη για αυτό το χωριουδάκι «κόσμημα» στις πλαγιές που αντικρίζουν τους παραποτάμους του Καλλαρυτικού ποταμού. Το Συρράκο είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στα Τζουμέρκα, που γέννησε γνωστούς ποιητές, ευεργέτες και αγωνιστές, οι οποίοι γαλουχήθηκαν σε πανέμορφα ηπειρώτικα αρχοντικά, ανάμεσα σε τρίστομες κρήνες και καλντερίμια.

Εδώ, θα βρεις το λαογραφικό μουσείο Φωτιάδου, το μουσείο του ποιητή Κ. Κρυστάλλη, το λαογραφικό Μουσείο Αυδίκου σε ένα συρρακιώτικο αρχοντικό του 1880, τον όμορφο Άι Νικόλα, ένα εκκλησάκι του 18ου αιώνα, και αν σου αρέσουν οι προκλήσεις, θα περπατήσεις το πανέμορφο φυσικό μονοπάτι που συνδέει το χωριό με το γειτονικό του, τους επίσης πανέμορφους Καλαρρύτες.

Πού να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Σταυραετού (54€ με εξαιρετικό πρωινό) και στα καταλύματα Casa Lanoi (57€ για ένα δίκλινο).

Διάβασε επίσης: Τζουμέρκα: Ομορφιά… χωρίς καπέλο

Καστάνιτσα, Πάρνωνας



Κρυμμένη από τα βλέμματα, στο βάθος των φαραγγιών του Πάρνωνα, ανεβασμένη σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του, η Καστάνιτσα είναι ίσως το πιο όμορφο χωριό αυτού του υπέροχου βουνού.

Τα πέτρινα αρχοντικά της, μετρούν αιώνες ζωής και σκεπάζονται από καφεγκρί πλάκες φτιαγμένες από τον περίφημο σχιστόλιθο Μαλεβού και στολίζονται με ξύλινα χρωματιστά μπαλκόνια. Το χωριό πέρα από πανέμορφο, αποτελεί και βάση ιδανική για να εξερευνήσεις την γύρω περιοχή: Την ξακουστή και κοσμαγάπητη Βαμβακού, τα γλυκύτατα, σταματημένα στον χρόνο Τσακωνοχώρια σαν τον Πραστό, τον πανέμορφο Κοσμά, γνωστό και ως Μπαλκόνι της Κυνουρίας.

Πού να μείνεις: Στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Αντωνίου (62€ το δίκλινο με πρωινό)

Διάβασε επίσης: Τα υπέροχα χωριά του Πάρνωνα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v