Οίτη: Δριμ…ύτερη επιστροφή στη φύση

Πυκνά ελατοδάση, επιβλητικοί καταρράκτες, οροπέδια με λίμνες που λαμπυρίζουν κάτω από τις τελευταίες φθινοπωρινές ηλιαχτίδες. Όχι, δεν είναι αλπικό τοπίο. Είναι η Οίτη, και βρίσκεται στο κατώφλι της Αθήνας.
Οίτη: Δριμ…ύτερη επιστροφή στη φύση
της Ηρώς Κουνάδη

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα glamorous χειμερινά θέρετρα (λέγε με Αράχωβα) και τις 80s λουτροπόλεις (λέγε με Καμένα Βούρλα) το άλλο πρόσωπο της Στερεάς Ελλάδας κρύβεται από τα αδιάκριτα βλέμματα πίσω από ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές, θεόρατους καταρράκτες και δάση οξιάς που διατρέχονται από διάφανα ποτάμια. Ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης μπορεί να μην είναι ο δημοφιλέστερος δρυμός της χώρας, κι ευτυχώς, γιατί είναι ένας από τους λιγότερο αλλοιωμένους από ίχνη μαζικού τουρισμού.

Οι διαρκείς εναλλαγές του τοπίου είναι το χαρακτηριστικότερο των γοητευτικών χαρακτηριστικών μιας περιοχής που δεν υπολείπεται σε sui generis στοιχεία. Τα πυκνά ελατοδάση δίνουν τη θέση τους σε ρεματιές από τις οποίες ξεπηδούν αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, κι όσο ανεβαίνει το υψόμετρο τόσο πληθαίνουν οι βελανιδιές. Καταρράκτες και ποτάμια χορηγούν το υδάτινο soundtrack που ταιριάζει γάντι στο τοπίο, ενώ η πανοραμική θέα στην Κοιλάδα του Σπερχειού συνεισφέρει το γεωγραφικό στίγμα –για να μην ξεχαστείτε και πιστέψετε πως βρίσκεστε στις Άλπεις.

Μονοπάτια και καταφύγια
Παράδεισος για τους φυσιολάτρες, προορισμός όλων των εποχών για τους πεζοπόρους, η Οίτη διατρέχεται σχεδόν στο σύνολό της από ένα δίκτυο επαρκώς σηματοδοτημένων μονοπατιών, τα οποία σκαρφαλώνουν στις κορυφές της, κατεβαίνουν τα φαράγγια της και συνδέουν μεταξύ τους τα χωριά στις πλαγιές της. Αν και δύσκολα θα καταφέρετε να διασχίσετε ένα ολόκληρο μονοπάτι σε μία ημέρα, αξίζει τον κόπο να βολτάρετε για μερικές ώρες σε κάποιο από αυτά.

Οι ορκισμένοι οπαδοί της πεζοπορίας θα κανονίσουν μία διανυκτέρευση στο καταφύγιο, που βρίσκεται στη θέση Τράπεζα σε υψόμετρο 1750 μέτρων, τηλεφωνώντας εκ των προτέρων στον Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας (22310 31644) για να συνεχίσουν την ανάβαση την επόμενη ημέρα. Ένα ακόμη καταφύγιο, το ομώνυμο Καταφύγιο Οίτη βρίσκεται χαμηλότερα, σε υψόμετρο 1240 μέτρων, στις Βρύζες Φωκίδας, ανάμεσα στην Οίτη και την Γκιώνα.

Μερικά από τα δημοφιλέστερα μονοπάτια της Οίτης είναι αυτό που ξεκινά από την Υπάτη και περνώντας από το καταφύγιο Τράπεζα φτάνει διαδοχικά στις κορυφές Γρεβενό και Πύργος, εκείνο που ξεκινά από την Παύλιανη και περνά από το πλάτωμα Καταβόθρες πριν καταλήξει επίσης στην κορυφή του Πύργου κι εκείνο που συνδέει τα Λουτρά της Υπάτης με το καταφύγιο στην Τράπεζα.

Οροπέδια και φαράγγια
Απαράμιλλη φυσική ομορφιά πλημμυρίζει τα οροπέδια της Οίτης. Από τα εντυπωσιακότερα είναι εκείνο της Καταβόθρας, σε υψόμετρο 1.540 μέτρων, με τον επιβλητικό καταρράκτη τα νερά του οποίου καταλήγουν στην ομώνυμη σπηλιά. Οι πηγές του Γοργοπόταμου, αλλά και τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ηρακλή βρίσκονται επίσης στο οροπέδιο. Αρκετά ψηλότερα, σε υψόμετρο 1.850 μέτρων, το οροπέδιο των Λιβαδιών με τις μικρές, καταγάλανες λίμνες του, θυμίζει αλπικό τοπίο.

Αν προτιμάτε την κατάβαση από την ανάβαση, τα φαράγγια της Οίτης είναι εξίσου εντυπωσιακά. Ενταγμένα στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, το φαράγγι του Γοργοπόταμου, που εκτείνεται σε βάθος δύο χιλιομέτρων προς τα σπλάχνα της Οίτης, κι εκείνο του Ασωπού, λιγότερο απότομο και με ιστορικό ενδιαφέρον, αφού στην έξοδό του βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τραχίνιας, είναι δύο από τα σημαντικότερα της περιοχής. Μικρότερο σε μέγεθος αλλά όχι λιγότερο άξιο λόγου, είναι το φαράγγι του Γερακάρη, στη βόρεια πλευρά της Οίτης, το οποίο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων, τον Κρεμαστό.

Διαδρομές
Η πρόσβαση στον δρυμό είναι ευκολότερη από τον δρόμο που συνδέει τα χωριά Παύλιανη και Κουμαρίτσι με την Καστανιά Υπάτης. Οι βόρειες, και πιο απότομες, πλαγιές προσεγγίζονται από μονοπάτια που ξεκινούν από τα χωριά Υπάτη, Μεξιάτες και Κομποτάδες. Μπορείτε να κάνετε τον γύρο της Οίτης με αυτοκίνητο, οδηγώντας στον περιφερειακό δρόμο, το συνολικό μήκος του οποίου αγγίζει τα 120 χιλιόμετρα. Ορισμένα σημεία του, όμως, που βρίσκονται σε υψόμετρο που φτάνει έως και τα 1.200 μέτρα είναι τον χειμώνα απροσπέλαστα εξαιτίας του χιονιού.

Σημεία εκκίνησης: Τα χωριά της Οίτης
Είκοσι δύο συνολικά χωριά διακόπτουν με τις κόκκινες πινελιές των κεραμιδοσκεπών τους τον πράσινο καμβά της Οίτης. Η Υπάτη και τα Λουτρά της στα βόρεια, ο Γοργοπόταμος και το Κουμαρίτσι στα ανατολικά, η Οίτη, η Παύλιανη και το Μαυρολιθάρι στα νότια, η Δάφνη, το Νεοχώρι (που αγγίζει το υψόμετρο των 1.240 μέτρων) και η Καστανιά στα δυτικά είναι μερικές μόνο από τις διαδοχικές… στάσεις του ταξιδιού σας.

Για τη διαμονή σας, το Αρχοντικό του Ζιάκα (τηλ.: 22310 98450, 60€ το δίκλινο με πρωινό) δίπλα στον καταρράκτη, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές αν επιλέξετε για βάση σας την Υπάτη. Το παρακείμενο ταβερνάκι, Χάνι του Ζιάκα, σερβίρει νοστιμότατες τοπικές σπεσιαλιτέ –hit το αρνάκι στη γάστρα– σε τιμές που μετά βίας ξεπερνούν τα 15 ευρώ το άτομο. Αν προτιμήσετε να μείνετε στην Παύλιανη, δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής είναι τα ”Πέτρινο” (τηλ.: 22310 83111, 70€ με πρωινό) και ”Vista” (τηλ.: 22310 82961, 55€ με πρωινό). Τέλος, στο Μαυρολιθάρι προτείνουμε το ”Πανδοχείο Μαυρολιθάρι”, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού (τηλ.: 22650 62410, 60€ με πρωινό).


Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Άρθρα, αναλυτικές πληροφορίες για τα χωριά της Οίτης και την γύρω περιοχή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v