Έχουμε και στη γειτονιά μας παραμυθένιες πόλεις, τι νόμιζες;

Αυτές οι πόλεις που χαζεύεις στη δυτική Ευρώπη, με τα παραμυθένια κάστρα και τα κελαρυστά ποτάμια, υπάρχουν και στα Βαλκάνια. Καιρός να τις γνωρίσεις.

Έχουμε και στη γειτονιά μας παραμυθένιες πόλεις, τι νόμιζες;

της Ηρώς Κουνάδη

Είναι σχεδόν σοκαριστική η συνειδητοποίηση του πόσο πολύς κόσμος σνομπάρει τα Βαλκάνια ως ταξιδιωτικό προορισμό. Από την άλλη, όταν ξεπεράσεις την αρχική έκπληξη, μοιραία θα σκεφτείς και ότι ίσως είναι καλύτερα έτσι: Απαλλαγμένη από το τουριστικό hype που σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω και αφαιρεί πόντους από την χαρά της προσωπικής ανακάλυψης, η ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά μας έχει ακόμα περισσότερους τρόπους να σε γοητεύσει. Κι αν δεν πιστεύεις εμάς, πιθανότατα δεν θα πιστεύεις και τα μάτια σου όταν βρεθείς σε μια από τις παραμυθένιες πόλεις της που ακολουθούν.

Κότορ, Μαυροβούνιο

Η βαλκανική εκδοχή της Μονεμβασιάς, μια ολοζώντανη καστροπολιτεία χτισμένη εκεί που τελειώνει το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Μέσα από τα μεσαιωνικά τείχη του Κότορ απλώνονται μικρά πλακόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε ενετικά παλάτια, χαριτωμένα μπιστρό και ατμοσφαιρικά wine bar, πριν πάρουν να ανηφορίζουν προς τα σκαλάκια στην πλαγιά του λόφου –κάθε λαχανιασμένο βήμα εδώ, και μια ακόμα φαντασμαγορική θέα στην θάλασσα.



Διαβάστε περισσότερα - Κότορ: Στα «φιόρδ» των Βαλκανίων

Πώς θα πας εκεί: Οδικώς, το Κότορ απέχει από τα Ιωάννινα 481 χιλιόμετρα. Αν σχεδιάζεις μακροπρόθεσμα, η Volotea ξαναξεκινά από τον Μάιο του ’22 απευθείας πτήσεις Αθήνα-Ντουμπρόβινκ (από 73€ με επιστροφή) από το οποίο Ντουμπρόβνικ το Κότορ απέχει δυο ωρίτσες, ή 91 χιλιόμετρα, οδικώς.

Μόσταρ, Βοσνία

Γέφυρα σημαίνει το όνομά της, κι ετούτη εδώ η μικρούλα πόλη της Ερζεγοβίνης έχει για καμάρι της την πιο πολυφωτογραφημένη γέφυρα της Ευρώπης –αν όχι και ολόκληρου του πλανήτη. Την έχεις δει χιλιάδες φορές, από κάθε πιθανή κι απίθανη οπτική γωνία, όχι μόνο επειδή είναι πανέμορφη, αλλά και επειδή είναι σύμβολο του αιματηρού πολέμου της Βοσνίας, ο οποίος την έκανε συντρίμμια. Ξαναφτιάχτηκε ακριβώς όπως ήταν, ανακηρύχθηκε μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, και τώρα στολίζει μια από τις ομορφότερες μικρές πόλεις των Βαλκανίων.



Πώς θα πας εκεί: Με την Austrian στο Σαράγιεβο μέσω Βιέννης (219€ πήγαινε-έλα στις αρχές Δεκεμβρίου) και από εκεί με τραίνο ή λεωφορείο σε δυο ωρίτσες.

Βέλικο Τάρνοβο, Βουλγαρία

Η αλλοτινή πρωτεύουσα της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας απλώνεται σε τέσσερα καταπράσινα λοφάκια που υψώνονται κάθετα πάνω από τα νερά του ποταμού Γιάντρα. Πόλη των Τσάρων την έλεγαν κάποτε, και Τσάρεβετς λένε μέχρι σήμερα τον λόφο στον οποίο χτυπά η καρδιά της, το ιστορικό της κέντρο σαν να λέμε, με τα απομεινάρια του κάστρου, το βασιλικό παλάτι και τον πατριαρχικό ναό της Δεύτερης Αυτοκρατορίας.



Πώς θα πας εκεί: Μέχρι τη Σόφια με την Aegean (από 98€ πήγαινε-έλα τον Δεκέμβριο) και από εκεί οδικώς σε δυόμισι ώρες, ή 219 χιλιόμετρα. Εναλλακτικά, το κάνεις και road trip από την Θεσσαλονίκη, από την οποία απέχει περί τις έξι ώρες, ή 516 χιλιόμετρα.

Σπλιτ, Κροατία

Σε μια στενή χερσόνησο των δαλματικών ακτών ακροβατεί η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, τα λιθόστρωτα σοκάκια της οποίας ελίσσονται ανάμεσα σε γοτθικά και αναγεννησιακά κτίρια-αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Ίσως το δημοφιλέστερο από τα αξιοθέατά της, το ρωμαϊκό Παλάτι του Διοκλητιανού είναι από μόνο του μια μικρή πολιτεία απλωμένη σε ένα λαβύρινθο από μαρμαρόστρωτα δρομάκια φουλ στα γραφικά ταβερνάκια και τα χαριτωμένα café που απλώνουν τα τραπέζια τους στη σκιά αρχαίων τειχών.



Πώς θα πας εκεί: Αν έχεις μέρες στη διάθεσή σου, μπορείς να το εντάξεις σε ένα χορταστικό road trip 907 χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκη, με στάσεις στην Οχρίδα, το Κότορ και το Ντουμπρόβνικ. Εναλλακτικά, πας αεροπορικώς με την KLM με τράνζιτ στο Άμστερνταμ, και 193€ στις αρχές Ιανουαρίου.

Οχρίδα, Βόρεια Μακεδονία

Χτισμένη στις όχθες της αρχαιότερης λίμνης της Ευρώπης (ναι, ξέρουμε με σχετική ακρίβεια την ηλικία των λιμνών της Ευρώπης) αυτή εδώ είναι μια μεσαιωνική πόλη χάρμα οφθαλμών, όλο λιθόκτιστα σοκάκια, κεραμιδένιες στέγες και γραφικά ξωκλήσια που αγναντεύουν από ψηλά τα ακίνητα νερά της λίμνης. Παραδοσιακά ταβερνάκια και café απλώνουν τα τραπέζια τους στις όχθες της λίμνης και πλημμυρίζουν κάθε ώρα της ημέρας κόσμο που χαζεύει τον χρόνο να κυλά αργά, σε βαλκάνιους ρυθμούς –και η ζωή είναι ωραία.



Πώς θα πας εκεί: Οδικώς, η Οχρίδα απέχει 103 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 265 από τη Θεσσαλονίκη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v