Πόσο φτηνά είναι πραγματικά τα Βαλκάνια;

Βάλαμε κάτω ξενοδοχεία, δωμάτια, φαγητά, ποτά, διόδια και βενζίνες, και έχουμε ετυμηγορία. Δες πόσα λεφτά θα χρειαστείς για να κάνεις διακοπές στα Βαλκάνια.

Πόσο φτηνά είναι πραγματικά τα Βαλκάνια;

της Ηρώς Κουνάδη

Αν μας ρωτάς, τα Βαλκάνια σκεφτόμαστε κάθε φορά που ονειρευόμαστε ταξιδάκια αλλά το ταμείο είναι μείον, τα δωμάτια στα ελληνικά βουνά 60€ το δίκλινο και τα ακτοπλοϊκά για τα νησιά στα 100€ το πήγαινε-έλα. Είναι η τέλεια εναλλακτική λύση. Αφενός γιατί δεν χρειάζονται απολύτως κανέναν προγραμματισμό, μπαίνεις στο αυτοκίνητο και φεύγεις σήμερα άμα θέλεις, αφετέρου γιατί είναι φτηνά.

Πόσο φτηνά;

Εξαρτάται από το πού θα πας. Η σύντομη απάντηση είναι «την Κροατία να αποφύγεις, και όλα τα άλλα γίνονται». Η Κροατία, όμως, είναι τέλεια, κι επειδή μπορεί να μην θέλεις να την αποφύγεις, τα βάλαμε όλα κάτω για να υπολογίσεις ακριβώς πόσα λεφτά θα χρειαστείς και να χαράξεις διαδρομή στο χάρτη.

Έχουμε χαράξει κι εμείς κάποιες για να πάρεις ιδέες, εδώ - Road trips στα Βαλκάνια: 4 διαδρομές… Βαλκανιζατέρ

Φθηνότερη όλων είναι η Αλβανία

…η οποία έχει μέρη φανταστικά, όπως το Αργυρόκαστρο, το Μπεράτι, οι όχθες της Οχρίδας, οι παραλίες γύρω από το Εξαμίλι, η λίμνη Syri I Kalter και η Αρχαία Απολλωνία. Στα 20€-25€ κυμαίνονται ωραιότατα δίκλινα δωμάτια σαν αυτά με μπαλκονάκια κρεμασμένα πάνω από την Οχρίδα, ή αυτά στη σκιά του κάστρου, στο Αργυρόκαστρο.



Η βενζίνη είναι λίγο φτηνότερη από τη δική μας: Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (11 Απριλίου του 2019) η μέση τιμή στη χώρα είναι 1,44€ το λίτρο. Διόδια δεν παίζουν –όλοι οι δρόμοι είναι δωρεάν.

Για φαγητό, από ένα 10ευρω θα έχεις και ρέστα πάντα και παντού –ναι, το έχουμε συμπεριλάβει το αλκοόλ. Ποτό το βράδυ, 2€ με 3€, στα Τίρανα μπορεί να φτάσει και 4€. (Ναι, κι εμείς κλαίμε λιγάκι.)

Συνολικά: Με 40€ την ημέρα είσαι άρχοντας, κι έχεις πληρώσει τα πάντα. Αν θέλεις να κάνεις και λίγη οικονομία (να μην πίνεις τέσσερα ποτά στην καθισιά σου, ας πούμε) βγαίνεις και με 30€.

Στη δεύτερη θέση, η Σερβία

…στην οποία το κόστος διαμονής εξαρτάται πολύ από το πού θα πας και πόσο λουξ θέλεις το δωμάτιό σου. Στο Βελιγράδι, ας πούμε, βρίσκεις και ωραία δίκλινα γύρω στα 40€ (ενδεικτικά εδώ κι εδώ) και συμπαθέστατα διαμερίσματα γύρω στα 30€ και συγκλονιστικές σουιτάρες με 100€ και βάλε.

Στα χωριουδάκια και γενικά εκτός πρωτευούσης, βρίσκεις άνετα δωμάτια στα 20€-25€, σαν αυτό ή αυτό. Εξαίρεση αποτελούν το Novi Sad και η Guca, τις ημέρες των ξακουστών και κοσμαγάπητων καλοκαιρινών φεστιβάλ τους, που οι τιμές εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα για τα βαλκανικά δεδομένα ύψη –και πάλι, όμως, Κυκλάδες τον Δεκαπενταύγουστο δεν είναι.



Το φαγητό ακόμα και στο Βελιγράδι είναι σούπερ φτηνό –μάξιμουμ στα 12€ το άτομο, συνήθως γύρω στα 8-10€. Τα ποτά δεν ξεπερνούν πουθενά τα 4€, ούτε στα πιο χοτ μπαράκια του Βελιγραδίου. Η βενζίνη είναι φθηνότερη και από της Αλβανίας: Στα 1,26€ το λίτρο ο εθνικός μέσος όρος αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Τα διόδια για να διασχίσεις την χώρα κάθετα από τη μια άκρη στην άλλη είναι συνολικά 15€. Εδώ ο χάρτης όλων των διοδίων κι εδώ μπορείς να υπολογίσεις πόσα θα χρειαστείς εισάγοντας τα σημεία εισόδου και εξόδου σου από τους αυτοκινητόδρομους. Και στα δικά μας, παρεμπιπτόντως.

Συνολικά: Γύρω στα 40€ την ημέρα με λίγη προσοχή, αν διαλέξεις ακριβούτσικο δωμάτιο σε μεγάλη πόλη. Για να είσαι και υπερ-άνετος και με δωματιάρα, ας πούμε στο Βελιγράδι 50€. Αν μείνεις επαρχία, από τα 40€ θα έχεις και ρέστα.

Στη Βόρεια Μακεδονία, τι παίζει;

Στα 25€ κυμαίνονται τέλεια δίκλινα σαν αυτό και διαμερίσματα σαν αυτό, στις όχθες της Οχρίδας. Κοίτα κι αυτό το μικρό αριστούργημα στα 35€ το δίκλινο, στις εξοχές έξω από το Μοναστήρι κι αυτό το σαλέ στα 20€ στο Μαύροβο.

Η βενζίνη κυμαίνεται γύρω στο 1€ το λίτρο (θα βρείτε και φθηνότερη, στα 0,98€ είναι ο μέσος όρος της χώρας) ενώ τα διόδια ανέρχονται στα 8€ συνολικά αν η μοίρα τα φέρει έτσι και περάσεις απ’ όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας. Αναλυτικές χρεώσεις, εδώ.



Το φαγητό παίζει σε τιμές Σερβίας και χαμηλότερες, 10€ το άτομο είναι υπεραρκετά για φουλ έξτρα γεύμα με ντόπιο κρασί. Ποτό πάνω από 3€ θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις.

Συνολικά: Με 30€ την ημέρα είσαι μια χαρά παντού στη χώρα εκτός από την πρωτεύουσα, που το κόστος των δωματίων ανεβάζει το budget στα 40€ περίπου.

Πάμε θάλασσα: Πόσα θες για Μαυροβούνιο;

Αχ, το Μαυροβούνιο. Με τις καστροπολιτείες του, τα φοβερά του δάση, τις απίστευτες παραλίες του, τα φιόρδ και τα κουκλίστικα χωριουδάκια του, αν μας ρωτάς μπορεί και να είναι η ομορφότερη γωνιά των Βαλκανίων. Και προφανώς αυτό μεταφράζεται σε κόστος, αν θες να μείνεις μέσα στα τέλεια κάστρα του: Γύρω στα 40€ θα υπολογίσεις για ένα δίκλινο σαν αυτό στην παλιά πόλη του Κότορ, βρήκαμε όμως κι αυτό με 32€. Σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, στο πανέμορφο Βιρπαζάρ ας πούμε, 8 χιλιόμετρα από τη λίμνη Σκόδρα, αυτό εδώ το σπιτάκι κάνει μόνο 19€ για δύο άτομα.



Το κόστος του φαγητού έχει μεγάλες διακυμάνσεις αναλόγως πού (και τι) θέλεις να φας. Ψαράκια και θαλασσινά πλάι στο κύμα, ας πούμε, στο Κότορ και τριγύρω ένα 20άρι θα σου το κοστίσουν. Πιο συγκρατημένα, κρέατα του θεού και τοπικές στεριανές συνταγές, βρίσκεις και με 15€. Στις εξοχές και τα λιγότερο λαοφιλή χωριά, τρως μια χαρά και με 10€. Ποτά σε μέρη σαν το Κότορ, στα 5€-6€.

Η βενζίνη αυτή τη στιγμή είναι στο 1,29€ το λίτρο (εθνικός μέσος όρος πάντα) ενώ διόδια παίζουν μόνο σε ένα τούνελ, αυτό της Sozina, και κοστίζουν 2,50€. Κατά τα άλλα, όλοι οι δρόμοι της χώρας είναι δωρεάν.

Συνολικά: Για το Κότορ και τα πέριξ του, ένα 50άρι την ημέρα θα το υπολογίσεις –αν είσαι πολύ οικονόμος και τη βγάζεις και χωρίς αλκοόλ, άντε 40€, αλλά παρακάτω δεν πάει. Στην υπόλοιπη χώρα, και ειδικά στις εξοχές της, θα είσαι κομπλέ και με 30€.

Ο φόβος της ακρίβειας που όλους μας ενώνει: Η Κροατία

Και φτάσαμε στη διαβόητη για τις τιμές της θαλασσινή γωνιά των Βαλκανίων, γιατί εσύ δεν ακούς κανέναν και θες να πας στα νησιά και να δεις και το King’s Landing από κοντά, και «πόσο ακριβά πια;» λες «τιμές Ελλάδας δεν θα είναι». Και έχεις δίκιο –περίπου. Γιατί, ας πούμε, στο Ντουμπρόβνικ ένα 45άρι θα το χρειαστείς για ένα δίκλινο σαν αυτό (που δεν είναι καν στο κέντρο της πόλης) αλλά στην παλιά πόλη του Χβαρ δωμάτια σαν αυτό κοστίζουν 35€ και στο Σπλιτ βρήκαμε διαμέρισμα με 30€ για δύο άτομα.

Στο 1,35€ το λίτρο κυμαίνεται αυτή τη στιγμή η βενζίνη, ενώ τα διόδια για να διασχίσεις όλη τη χώρα και να πληρώσεις σε όλους τους σταθμούς διοδίων της ανέρχονται συνολικά στα 25€. Αναλυτικός πίνακας εδώ. Για να πας και στα νησιά, θα προσθέσεις τα εισιτήρια των ferry boat –ενδεικτικά, 17€ το άτομο από το Ντουμπρόβνικ στην Κόρτσουλα και 12€ το άτομο από το Σπλιτ στο Χβαρ. Για να πάρεις και το αυτοκίνητο μαζί, το one way από το Σπλιτ στο Χβαρ έχει 42€ και από το Σπλιτ στην Κόρτσουλα 63€. Γενικώς, η φάση είναι μην πάρεις το αυτοκίνητο στα νησιά.



Το φαγητό, όπως και στο Μαυροβούνιο, ανεβοκατεβαίνει πολύ σε κόστος ανάλογα πού και τι τρως. Τα καλά εστιατόρια του Ντουμπρόβνικ μπορούν να φτάσουν τα 40€ το άτομο, αλλά γενικώς στην υπόλοιπη χώρα για να φας… στεριανά πλην πεντανόστιμα πράγματα (η Κροατία έχει μια από τις καλύτερες κουζίνες των Βαλκανίων) θα υπολογίσεις γύρω στα 15€ το άτομο. Τα ποτά στο Ντουμπρόβνικ θα σου βγάλουν άλλα 5€-6€ έκαστο από τον προϋπολογισμό, σε λιγότερο τουριστικές περιοχές πίνεις και με 3€.

Συνολικά: Στο Ντουμπρόβνικ και τους αντίστοιχα δημοφιλείς προορισμούς, με λιγότερα από 50€ την ημέρα δε γίνεται –αν θες και να μην είσαι μίζερος, 60€. Στην υπόλοιπη χώρα, και τα πιο ήσυχα νησιά (προτάσεις έχουμε εδώ) με λίγη προσοχή και σύνεση βγαίνεις και με 40€ −με 50€, πιο άνετα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v