10 πόλεις που πρέπει να έχεις δει στα Βαλκάνια

Η γεωγραφική μας γειτονιά κρύβει εκπλήξεις που ούτε φαντάζεσαι αν δεν έχεις ξεμυτίσει από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Και μπορούμε να το αποδείξουμε.
10 πόλεις που πρέπει να έχεις δει στα Βαλκάνια
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι δίπλα μας, είναι πάμφθηνα, και απαιτούν μηδέν προγραμματισμό –μπαίνεις στο αυτοκίνητο και φεύγεις και σήμερα αν θέλεις. Και αν αυτοί δεν είναι λόγοι αρκετοί για να σε πείσουν, οι πόλεις που ακολουθούν σίγουρα θα το κάνουν.


Το Βελιγράδι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Αθήνα των Βαλκανίων: Μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, και που αγαπάς πρωτίστως για την ενέργεια και τη νυχτερινή ζωή της και δευτερευόντως για τη συμβατική ομορφιά που δεν έχει. Έχει, όμως, κάστρο που επιβλέπει την διασταύρωση δύο ποταμιών, του Σάββα και του Δούναβη, ιστορικό κέντρο χάρμα οφθαλμών και κόσμο έτοιμο να σου πιάσει την κουβέντα πάντα και παντού.


Το Σαράγιεβο, η πρωτεύουσα της Βοσνίας, είναι μια κουκλίστικη πόλη-υπαίθριο μουσείο: Ένας από τους κεντρικούς δρόμους της ξεκινά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και φτάνει στην Ευρώπη των Αψβούργων, ενώ στις όχθες του ποταμού της γράφτηκε η σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης. Είναι, επίσης, πάμφθηνη και γεμάτη ζωή –στους δρόμους, τις πλατείες, τα ταβερνάκια της και τα παραδοσιακά της καφενεία.


Το Κότορ στο Μαυροβούνιο είναι μια ολοζώντανη καστροπολιτεία –σκέψου τη Μονεμβασιά, αλλά τριπλάσια σε μέγεθος– που ακουμπά στα βαθυγάλαζα νερά του νοτιότερου φιόρδ της Ευρώπης. Μέσα από τα μεσαιωνικά του τείχη απλώνονται μικρά πλακόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε βενετσιάνικα παλάτια, χαριτωμένα μπιστρό και ατμοσφαιρικά μπαρ που ξενυχτάνε ως το πρωί.


Το Αργυρόκαστρο είναι μια από τις ομορφότερες γωνιές της Αλβανίας (που έχει πολλές, αν δε μας πιστεύεις δες εδώ): Μια πόλη σμιλεμένη εξολοκλήρου από πέτρα, που ακροβατεί επάνω σε οκτώ καταπράσινα λοφάκια, με ένα από τα ωραιότερα κάστρα που έχεις δει ποτέ να την αγναντεύει από ψηλά –και να τη βαφτίζει.


Το Σπλιτ ήταν η δύσκολη επιλογή να βάλουμε μόνο μία από τις υπέροχες πόλεις της Κροατίας σε αυτή την λίστα. Κέρδισε για τα λιθόστρωτα σοκάκια του που ελίσσονται ανάμεσα σε γοτθικά και αναγεννησιακά κτίρια-αριστουργήματα αρχιτεκτονικής πριν καταλήξουν στις δαλματικές ακτές, και για το φαντασμαγορικό Παλάτι του Διοκλητιανού, ένα ρωμαϊκό μνημείο προστατευμένο από την UNESCO, που αποτελεί μία μικρή πολιτεία μόνο του.


Η Λιουμπλιάνα είναι η πρωτεύουσα της Σλοβενίας, και τα Βαλκάνια στα πιο ευρωπαϊκά τους. Απλωμένη στις δυο όχθες του ποταμού Λιουμπλάνιτσα, με ένα ιστορικό κέντρο γεμάτο αρ νουβό κομψοτεχνήματα, και ένα κάστρο βγαλμένο από τα παιδικά μας παραμύθια να την στεφανώνει.


Η Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια κουκλίστικη μεσαιωνική πόλη όλο λιθόκτιστα σοκάκια, κεραμιδένιες στέγες και γραφικά ξωκλήσια. Χτισμένη στις όχθες της αρχαιότερης λίμνης στην Ευρώπη, η οποία λέγεται επίσης Οχρίδα, φιλοξενεί τραπεζάκια παραδοσιακών εστιατορίων και γλυκύτατων café στις όχθες της και ενδείκνυται για χαλαρά τριήμερα από τον ελληνικό βορρά (απέχει μόλις 103 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 265 από τη Θεσσαλονίκη).


Το Μόσταρ της Βοσνίας (ή για την ακρίβεια της Ερζεγοβίνης) είναι αυτό με την τοξωτή γέφυρα που έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες –Γέφυρα, άλλωστε, σημαίνει και το όνομά του. Σύμβολο του αιματηρού πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, η γέφυρα έπεσε και ξαναχτίστηκε, και σήμερα ενώνει τις δύο κουκλίστικες γειτονιές του ιστορικού κέντρου της πόλης. 


Η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό αρχαίων μνημείων και επιβλητικών αρχοντικών του 19ου αιώνα τα περισσότερα από τα οποία είναι επισκέψιμα ως μίνι μουσεία. Απλωμένη σε εφτά λόφους, και με μια παλιά πόλη χάρμα οφθαλμών, έχει επίσης σούπερ νυχτερινή ζωή και απίστευτα χαμηλές τιμές.


Η Αδριανούπολη στην πινέζα του χάρτη, εκεί που συναντιούνται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βουλγαρία, είναι η παλιά οθωμανική πρωτεύουσα, βγαλμένη από τις Χίλιες και Μία Νύχτες. Απέχει δέκα λεπτά από τα σύνορά μας, και είναι γεμάτη κουκλίστικα αρχοντικά, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και μουσεία που περιλαμβάνουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που έχεις δει ποτέ, το εντελώς sui generis Μουσείο της Υγείας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v