10 καλοί λόγοι να πας τώρα Κροατία

Οι πόλεις, τα κάστρα, τα νησιά, η συγκλονιστική κουζίνα, τα αεροπορικά με 117€ πήγαινε-έλα και όλα όσα κάνουν την Κροατία τον επόμενο προορισμό σου.
 

10 καλοί λόγοι να πας τώρα Κροατία

της Ηρώς Κουνάδη

1. Η ολοκαίνουρια απευθείας πτήση της Aegean

Ξεκίνησε τον Μάρτιο του ’19, και μας πετά στο Ζάγρεμπ σε δυόμιση ωρίτσες απευθείας από το Ελ. Βενιζέλος, με την τιμή για τον Ιούνιο να ξεκινά από τα 117€ πήγαινε-έλα, χειραποσκευής έως 8 κιλά περιλαμβανομένης. Εδώ οι φθηνότερες πτήσεις ανά μήνα.

2. Το Ζάγκρεμπ

Πιο ευρωπαϊκά Βαλκάνια από την κροατική πρωτεύουσα δεν θα βρεις. Το Ζάγκρεμπ είναι ταυτόχρονα βουτηγμένο στην Ιστορία και ολοζώντανο σαν φοιτητούπολη, με μια παλιά πόλη χάρμα οφθαλμών, γεμάτη μεσαιωνικούς καθεδρικούς, χιλιόχρονους πύργους και υπαίθριες αγορές.



Στον αντίποδά του, η Κάτω Πόλη είναι πλημμυρισμένη μοντέρνα café και εξαίσια δείγματα αρχιτεκτονικής –αυστροουγγρικής από τη μια, σοσιαλιστικής από την άλλη (μην κάνεις το λάθος να την αποκαλέσεις «σοβιετική» θα σε κοιτάξουν στραβά, κι εδώ όπως στο Βελιγράδι).

3. Το Ντουμπρόβνικ

«Δεν έχει σημασία αν έρχεσαι στο Ντουμπρόβνικ για πρώτη ή για εκατοστή φορά –δεν υπάρχει περίπτωση να μη νιώσεις δέος αντικρίζοντας την ομορφιά της παλιάς του πόλης». Έτσι ξεκινά ο Lonely Planet να περιγράφει το Ντουμπρόβνικ –και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε;



Η μπαρόκ αρχιτεκτονική των κτιρίων του, οι μαρμαρόστρωτοι δρόμοι, οι μεσαιωνικές πλατείες, τα επιβλητικά τείχη και η Αδριατική που λαμπυρίζει πάντα κάπου στο background κάνουν το King’s Landing (για τους λάτρεις του Game of Thrones) έναν από τους ομορφότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς των Βαλκανίων. Αυτό, βεβαίως, μεταφράζεται και στις πιο τσιμπημένες τιμές ολόκληρης της χώρας, αλλά αν αποφύγεις στρατηγικά τη high season του Ιουλιουαυγούστου, θα τα καταφέρεις.

4. Αυτός ο επίγειος παράδεισος που λέγεται Πλίτβιτσε



Χαρακτηρισμένο Εθνικό Πάρκο, το Πλίτβιτσε απέχει δυο ωρίτσες από το Ζάγκρεμπ και είναι ένα φαντασμαγορικό σύμπλεγμα 16 λιμνών που απλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα, και πλαισιώνονται από παραμυθένια δάση. Μίνι καταρράκτες πέφτουν από φυσικά φράγματα, ενώ τα άψογα σηματοδοτημένα μονοπάτια που διατρέχουν το πάρκο είναι ο παράδεισος των πεζοπόρων.

5. Το Σπλιτ

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας απλώνει σε μια στενή χερσόνησο των δαλματικών ακτών τα λιθόστρωτα σοκάκια της, που ελίσσονται ανάμεσα σε γοτθικά και αναγεννησιακά κτίρια-αριστουργήματα αρχιτεκτονικής.



Στα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνεται το Παλάτι του Διοκλητιανού, ένα ρωμαϊκό μνημείο προστατευμένο από την UNESCO, που αποτελεί μία μικρή πολιτεία από μόνο του, έναν λαβύρινθο από μαρμάρινα δρομάκια γεμάτα γραφικά μαγαζάκια και μοντέρνα café στη σκιά των αρχαίων τειχών. Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, το ιστορικό κέντρο δίνει την θέση του στη Riva, μια παραλιακή περαντζάδα που ακουμπά στα βαθυγάλαζα νερά της Αδριατικής.

6. Το Χβαρ…

Δυο ωρίτσες με το φέρι από το λιμάνι του Σπλιτ, το Χβαρ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της Κροατίας, και όχι άδικα: Μια πανέμορφη πόλη με τα σκεπασμένα από κατακόκκινα κεραμίδια σπιτάκια της φωλιασμένα μέσα στα μεσαιωνικά τείχη του 13ου αιώνα είναι η καρδιά του νησιού, εκεί που θα βολτάρεις στη σκιά γοτθικών παλατιών, καθεδρικών ναών και μεσαιωνικών φρουρίων.



Έξω από τα τείχη, την άνοιξη ανθίζουν και μοσχοβολούν τα λιβάδια με τις λεβάντες, ενώ ατελείωτοι αμπελώνες (στους οποίους καλλιεργείται ένα από τα καλύτερα κρασιά της Γηραιάς Ηπείρου) καταλήγουν σε αμμουδερές παραλίες που βρέχονται από τα κρυστάλλινα νερά της Αδριατικής.

7. …και τα άλλα τα νησιά



718 νησιά, 389 βραχονησίδες και 78 ύφαλοι απαρτίζουν το κροατικό αρχιπέλαγος, κάνοντας το το δεύτερο μεγαλύτερο της Μεσογείου –το πρώτο υποθέτουμε ξέρεις ποιο είναι. Σαράντα επτά από αυτά τα νησιά κατοικούνται, κάνοντας δύσκολη την επιλογή του πού θα πρωτοπάς: Στο γαλήνιο Βις, στο καρτποσταλικό Κόρτσουλα (την Κόρκυρα Μέλαινα των αρχαίων Ελλήνων), στο Ντούγκι Ότοκ με τις τέλειες παραλίες του και τη μοναδική του φύση, ή στο Κρκ με το δυσπρόφερτο όνομα και τη μακραίωνη Ιστορία; Ένα περιεκτικό top-10 των κροατικών νησιών έχει το Time Out, εδώ.

8. Οι σούπερ παραλίες



Τα τιρκουάζ νερά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο Ιόνιο συνεχίζονται και βορειότερα, εξασφαλίζοντας πως οι παραλίες της Κροατίας θα ήταν συγκλονιστικές, ακόμα και αν δεν ήταν στην πλειοψηφία τους αμμουδερές και κορνιζαρισμένες από βαθυπράσινη βλάστηση που φτάνει σχεδόν στο κύμα. Ένα top-10 με φωτογραφίες να σου τρέξουν τα σάλια έχει ο Rough Guide εδώ και 40 ακόμα φανταστικές παραλίες, εδώ.

9. Η λαχταριστή κουζίνα

Όλη η βαλκανική χερσόνησος τρώει –και φτιάχνει− σούπερ φαγητό έτσι κι αλλιώς. Στην Κροατία, όμως, η γαστρονομία ανεβαίνει επίπεδο, με τις ιταλικές επιρροές από τη μια και την ψαριά της Αδριατικής από την άλλη να παίρνουν τη βαλκανική παράδοση και να την κάνουν σχεδόν αγνώριστη.



Η κροατική παστιτσάδα, ας πούμε, φτιάχνεται με μοσχαράκι μαριναρισμένο σε ξύδι και εν συνεχεία μαγειρεμένο σε κρασί και σερβιρισμένο με χειροποίητα νιόκι −γενικώς τα χειροποίητα ζυμαρικά παίζουν πολύ. Εξαιρετικό και άχαστο είναι επίσης το μαύρο ριζότο, συνήθως με μελάνι καλαμαριού ή σουπιάς, όπως και οτιδήποτε βρεις στο μενού να έχει δίπλα του τη λέξη peka, που σημαίνει ότι είναι ψημένο στη χόβολη σε ένα σκεύος σαν γάστρα. Πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την κροατική κουζίνα, εδώ.

10. Οι τιμές της διαμονής

Μπορεί η Κροατία να θεωρείται ακριβός προορισμός για τα βαλκανικά δεδομένα, όμως εκτός της high season του Ιουλίου και του Αυγούστου οι τιμές διατηρούνται σε λογικότατα επίπεδα. Για τις αρχές Ιουνίου βρήκαμε, για παράδειγμα, αυτό το ωραιότατο διαμέρισμα στο κέντρο του Ζάγκρεμπ με 54€, αυτά τα δωμάτια λίγο έξω από το Ντουμπρόβνικ με 45€ το δίκλινο, αυτόν τον ξενώνα στην παλιά πόλη του Χβαρ με 35€ το δίκλινο και αυτά τα ωραιότατα διαμερίσματα στο Σπλιτ με 30€ για δύο άτομα, ή 40€ για τρία άτομα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v