Τα βουνά της Πελοποννήσου τον χειμώνα είναι μαγεία

Έχεις όρεξη για μια χειμωνιάτικη εκδρομή; Έχουμε έναν μίνι οδηγό για πέντε από τα μεγαλειώδη βουνά της Πελοποννήσου.

Τα βουνά της Πελοποννήσου τον χειμώνα είναι μαγεία

Αν είσαι από εκείνους που στο ερώτημα «βουνό ή θάλασσα;» απαντούν βουνό με κλειστά μάτια, τα παρακάτω πιθανότατα τα ξέρεις. Αν όμως ανήκεις στην πλειοψηφία των θαλασσινών, άφησέ μας να σε ξεναγήσουμε. Τα βουνά της Πελοποννήσου είναι μαγικά, και η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για να εξερευνήσεις τις πλαγιές, τα χωριά, τα μονοπάτια και –γιατί όχι;− τα χιονοδρομικά τους.

Ο Ταΰγετος

Θα μας συγχωρήσεις τη μεροληψία, αλλά βουνό ωραιότερο από τον Ταΰγετο (θεωρούμε πως) δεν υπάρχει. Τρεις παρά κάτι ωρίτσες μακριά μας χάρη στην διακλάδωση της καινούριας εθνικής Τρίπολης-Σπάρτης, το βουνό των βουνών έχει φαντασμαγορικές διαδρομές σε μονοπάτια που διασχίζουν φαράγγια περνώντας πλάι σε κρυστάλλινα ποτάμια, έχει πανέμορφα χωριουδάκια σαν το Καστόρι, το Γεωργίτσι, το Λεοντάρι και την σχεδόν εγκαταλελειμμένη Κουμουστά, έχει και την καστροπολιτεία του Μυστρά να σε γυρίζει πίσω στα χρόνια του Βυζάντιου σαν κανονικότατη μηχανή του χρόνου.



Διαβάστε περισσότερα - Ταΰγετος: Μονοπάτια, διαμονή και φαγητό

Ο Πάρνωνας

Ακριβώς απέναντι από τον Ταΰγετο, ο Πάρνωνας απλώνεται σαν το (καθόλου μικρό) αδερφάκι του από την Αρκαδία ως τη Λακωνία, για να αγκαλιάσει χωριά πανέμορφα σαν τα Άνω Δολιανά, τις Καρυές που ήταν η πατρίδα των Καρυάτιδων (το ‘ξερες; Δεν το ‘ξερες), τα Τσίντζινα με τα φανταστικά μονοπάτια τους, τον Κοσμά με το καστανοδάσος του και το κεδρόδασος που στολίζει τις νοτιότερες πλαγιές του, και είναι λένε μοναδικό σε όλη την Ευρώπη. Ιστορικά μοναστήρια σαν την επισκέψιμη μονή της Έλωνας ξεφυτρώνουν μέσα από τα δάση του, ενώ στα πόδια του απλώνεται το ολοζώντανο Λεωνίδιο, με τους κατακόκκινους βράχους του να μαζεύουν όλο τον χειμώνα αναρριχητές από κάθε γωνιά του κόσμου.



Διαβάστε περισσότερα - Τα υπέροχα χωριά του Πάρνωνα | Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Η Ζήρεια

Το βουνό της διπλανής πόρτας, μια ωρίτσα και μια ανάσα από την Αθήνα, μπορεί να είναι διαβόητο (και δικαίως) για τις τιμές του, αλλά αν το budget δεν τις σηκώνει το κάνεις μονοήμερη και ξενοιάζεις. Η Ζήρεια, που λες, ή Ορεινή Κορινθία, έχει ένα μικρό αλλά ωραιότατο χιονοδρομικό κέντρο στην κορυφή της, πολλά ειδυλλιακά μονοπάτια να διατρέχουν τις πλαγιές της, και άλλα τόσα χωριουδάκια να συναγωνίζονται το ένα το άλλο, καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποιο είναι το ομορφότερο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει και δύο λίμνες, τη Δόξα και τη Στυμφαλία, η μία βγαλμένη από καρτποστάλ και ό,τι πρέπει για πικνίκ κάτω από τις πρώτες χειμωνιάτικες ηλιαχτίδες, η άλλη βουτηγμένη στην Ιστορία και με ένα υποδειγματικό μουσείο στην όχθη της.



Διαβάστε περισσότερα - Τώρα είναι η ώρα να πας Ζήρεια

Το Μαίναλο

Το ξέρεις και ως «Ορεινή Αρκαδία», και είναι ίσως το πρώτο βουνό που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για χειμωνιάτικα ΣΚ στην Πελοπόννησο. Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Βαλτεσινίκο, Πιάνα, Αλωνίσταινα, Λαγκάδια είναι μερικά μόνο από τα κουκλίστικα χωριά του, όλο πέτρα και κεραμιδοσκεπή και καμινάδες να αχνίζουν μέσα σε φουντωτά ελατοδάση. Και χιονοδρομικό κέντρο έχει, κοντά στη Βυτίνα, και φανταστικά μονοπάτια που διασχίζουν φαράγγια μαγικά σαν αυτό του Λούσιου, και σούπερ ράφτινγκ με το που λιώσουν λίγο τα χιόνια κι αρχίσουν να φουσκώνουν τα ποτάμια του –σε ένα μήνα περίπου, μη νομίζεις, σχεδόν φτάσαμε.



Διαβάστε περισσότερα - Τα χωριά του Μαινάλου είναι το τέλειο χειμωνιάτικο ΣΚ

Ο Χελμός

Φημισμένος για το χιονοδρομικό του κέντρο, που είναι από τα δημοφιλέστερα και καλύτερα οργανωμένα της Ελλάδας, ο Χελμός, το βουνό των Καλαβρύτων, σε καμία περίπτωση δεν εξαντλείται στις χιονισμένες πίστες του. Έχει φαντασμαγορικές διαδρομές, με πρώτη και επικότερη εκείνη που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού επάνω στις ράγες του Οδοντωτού, έχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας, εκείνο των Λιμνών, και έχει και εντυπωσιακούς καταρράκτες στην Άνω Βλασία και κρυστάλλινες πηγές στο Πλανητέρο. Λεπτομέρειες για όλα έχουν οι φίλοι μας στο All about Peloponnisos



Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Καλάβρυτα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v