Ταΰγετος: Μονοπάτια, διαμονή και φαγητό

Περπατάμε στα ειδυλλιακά μονοπάτια του Ταΰγετου, ανακαλύπτουμε κρυμμένα πίσω από πυκνά δάση χωριά και δοκιμάζουμε τοπική κουζίνα σε ταβερνάκια και εστιατόρια.

Ταΰγετος: Μονοπάτια, διαμονή και φαγητό

της Ηρώς Κουνάδη 

Χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα πυκνά χρυσοκίτρινα δάση που στολίζουν τις πλαγιές του. Κρυστάλλινα ποτάμια που το όνομά τους άκουσες για πρώτη φορά εδώ ακολουθούν την πορεία των μονοπατιών του. Αξιοθέατα τόσο μεγαλειώδη όσο ο Μυστράς και τόσο ταπεινά όσο μια ελιά που μετρά την ηλικία της σε χιλιετίες διεκδικούν εξίσου την προσοχή σου. Κουζίνα σταλμένη από τους θεούς του δωδεκάθεου και μυστικοί ξενώνες βγαλμένοι από παραμύθια συναγωνίζονται ποιος θα σε κακομάθει περισσότερο. Καλωσορίσατε σε ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας. Τον Ταΰγετο.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Ο Ταΰγετος δεν είναι από τα μέρη που τα στριμώχνεις σε ένα τετραήμερο (“long weekend” που λέγαμε και στο χωριό). Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, τα χωριά πολλά, και τα πράγματα που έχεις να δεις και να κάνεις άλλα τόσα: αξιοθέατα, μονοπάτια, φαράγγια, γευσιγνωσίες και διαδρομές με τα πόδια, με τα ποδήλατα ή με το αυτοκίνητο. Σοφό θα ήταν να «χωρίσετε» την εξερεύνησή σας σε δύο τουλάχιστον εκδρομές: μία αφιερωμένη στο νότιο και μία στο βόρειο κομμάτι.


Για να έχετε μια γενική ιδέα, και να επιλέξετε από πού θα ξεκινήσετε:
- Ο Νότιος Ταΰγετος έχει για highlights του το φανταστικό φαράγγι, που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, τα υπέροχα χωριά Άρνα, Κουμουστά και Ξηροκάμπι, το μοναδικό γεφύρι της αρχαιότητας που επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας και την περίφημη Μονή της Γόλας, με τις τοιχογραφίες των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων.
Διαβάστε περισσότερα - Ταΰγετος: Παραμύθι σε τρεις πράξεις


- Ο Βόρειος Ταΰγετος είναι το πιο ανεξερεύνητο κομμάτι. Στα δυνατά χαρτιά του συγκαταλέγονται το πανέμορφο φαράγγι του Κάστορα, με τον ομώνυμο ποταμό και το εντυπωσιακό του γεφύρι, τα κουκλίστικα χωριά Καστόρι (φωτό, επάνω), Πελλάνα, Γεωργίτσι και Λογκανίκο και το Ανάκτορο του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης (το οποίο θα χρειαστείτε λίγη βοήθεια από τους ντόπιους για να εντοπίσετε).
Διαβάστε περισσότερα - Βόρειος Ταΰγετος: Παραμύθι στην πλαγιά

Ανάμεσά τους (και ίσως λίγο πιο κοντά στο βόρειο τμήμα), πέντε χιλιόμετρα έξω από την Σπάρτη, συναντάμε τη φαντασμαγορική καστροπολιτεία του Μυστρά, μια αναλυτική βόλτα στην οποία έχουμε εδώ - Μυστράς: Τα μυστικά του κάστρου

Τα ωραιότερα μονοπάτια του Ταΰγετου

Ολόκληρος ο Ταΰγετος (σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση) διατρέχεται από ένα πολύ εκτεταμένο, και άριστα σηματοδοτημένο, δίκτυο μονοπατιών που έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει το αγαπημένο κομμάτι της εκδρομής σας ακόμα και αν δεν έχετε ξαναδιασχίσει μονοπάτι ποτέ. Ορίστε μερικά από τα καλύτερα για να ξεκινήσετε:

- Κουμουστά – Μονή Γόλας (Νότιος Ταΰγετος): Φανταστική διαδρομή που ξεκινά από το μεσαιωνικό χωριουδάκι της Κουμουστάς (στα 750 μέτρα υψόμετρο) και καταλήγει στη φημισμένη Μονή της Γόλας μετά από μιάμιση περίπου ώρα. Περνά μέσα από το καταπράσινο φαράγγι της Λαρνακιάς, πάνω από πέτρινα γεφυράκια και πλάι σε μικρούς, κρυστάλλινους καταρράκτες που σχηματίζουν φυσικές πισίνες. Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 3,5 χιλιομέτρων.

- Αναβρυτή – Άγιος Ιωάννης (Βόρειος Ταΰγετος): Διαδρομή ιδανική για αρχάριους –αλλά όχι λιγότερο όμορφη– συνδέει το χωριό της Αναβρυτής με τον Άγιο Ιωάννη, μέσω ενός λιθόχτιστου μονοπατιού που κάνει ζιγκ ζαγκ μέσα σε ένα ειδυλλιακό φαράγγι. Η διαδρομή έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα και διάρκεια περί τη μιάμιση ώρα.

- Πηγή Μαγγανιάρη – Καταφύγιο Ταΰγετου – Κορυφή Προφήτη Ηλία (Νότιος Ταΰγετος): Για απαιτητικούς περιπατητές, η διαδρομή αυτή έχει συνολικό μήκος 8,5 χιλιομέτρων και διάρκεια πέντε σχεδόν ωρών. Μπορείτε, βέβαια, να κάνετε μόνο το πρώτο της σκέλος, από την Πηγή του Μαγγανιάρη μέχρι το Καταφύγιο που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και σκαρφαλώνει από τα 980 στα 1.550 μέτρα υψόμετρο. Από το καταφύγιο περνά το πάντα εντυπωσιακό Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 που σας «ανεβάζει» μέχρι την κορυφή του Ταΰγετου –και του κόσμου– στα 2.400 μέτρα, μετά από περίπου δυόμιση ώρες.


- Το φαράγγι του Κάστορα, από το Καστόρι ως το Μαρμαρογέφυρο (Βόρειος Ταΰγετος): Άλλη μια πανέμορφη, και ιδανική για αρχαρίους διαδρομή, είναι εκείνη που ακολουθεί την πορεία του ποταμού Κάστορα, μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι. Η διαδρομή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της επίπεδη, με το μονοπάτι να κινείται κάτω από αιωνόβια δέντρα που σχεδόν κρύβουν τον ουρανό, πάνω σε ξύλινα γεφυράκια, πλάι σε ερείπια παλιών νερόμυλων και πάντα παράλληλα με τον Κάστορα, το κελάρυσμα του οποίου αποτελεί το μόνιμο soundtrack της διαδρομής. Μετά από σαράντα περίπου λεπτά πεζοπορίας, το μονοπάτι καταλήγει στο Μαρμαρογέφυρο, το παλιό, τοξωτό γεφύρι του Κάστορα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό.

Best of: Φαγητό στον Ταΰγετο

Μερικά από τα καλύτερα ταβερνάκια και εστιατόρια ολόκληρης της Πελοποννήσου φωλιάζουν στις πλαγιές του Ταΰγετου και εγγυώνται να αναπληρώσουν με το παραπάνω τις χαμένες σας θερμίδες από όλη αυτή την πεζοπορία. Ιδού μερικά από τα αγαπημένα μας:

Φάρις, στον Άη-Λια Γόλας: Σκαραφαλωμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, είναι το ταβερνάκι του ομώνυμου ξενώνα. Σερβίρει λαχταριστά σπιτικά εδέσματα, με βάση προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας (μοσχαράκι με πορτοκάλι, κόκορα κοκκινιστό με χυλοπίτες, χορτοπιτάκια με σπιτική ζύμη και πάει λέγοντας). Τα απολαμβάνουμε όλα συνοδεία καταπληκτικής θέας στην πυραμίδα του Ταΰγετου, όπως συχνά αποκαλείται η κορυφή, και πληρώνουμε περί τα 20€ το άτομο, συνοδεία επίσης βιολογικού σπιτικού κρασιού.

Ελληνικόν, Ξηροκάμπι: Εξαίσια σπιτική κουζίνα, με hit το γουρουνόπουλο με πατάτες στον φούρνο σε extra large μερίδες (η χωριάτικη σαλάτα είναι ένα κανονικότατο γεύμα για δύο) και τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15€ το άτομο. Απλά μαγεία.

Τόριζα, στο ομώνυμο χωριό: Πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές τριγύρω από τις μεγάλες τζαμαρίες και φανταστική τοπική κουζίνα σε ένα περιβάλλον που ξεφεύγει από το συνηθισμένο ταβερνάκι της περιοχής και θυμίζει περισσότερο εστιατόριο. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση το εξαιρετικό μανιάτικο σύγκλινο και τον κόκορα με τις χυλοπίτες. Πολύ καλή είναι και η σχάρα, για τους αμετανόητους κρεατοφάγους. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ το άτομο.

Παλιά Αγορά, Καστόρι: Εδώ θα δοκιμάσετε ολόφρεσκη ποταμίσια πέστροφα, μαρινάτη ή ψημένη στη σχάρα, συνοδεία φρεσκοκομμένων τηγανιτών πατατών και μυρωδάτης χωριάτικης σαλάτας. Τα Σαββατοκύριακα θα πετύχετε και ωραιότατα σπιτικά μαγειρευτά, ενώ και οι ορκισμένοι λάτρεις του κρέατος δεν θα απογοητευτούν από τα λαχταριστά ψητά στη σχάρα –κάθε άλλο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, μαζί με πολύ καλό βιολογικό κρασί.

Χρώματα, Πικουλιάνικα: Υπέροχη δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε ντόπια εποχικά υλικά έχει κάνει το ταβερνάκι στα Πικουλιάνικα ξακουστό και εκτός πελοποννησιακών συνόρων. Θα το επισκεφθείτε ιδανικά με καλό καιρό, για να πιάσετε τραπεζάκι στη φανταστική χωμάτινη αυλή του και να αγναντεύετε από (πολύ) ψηλά την κοιλάδα του Ευρώτα. Και θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε –αν βρείτε– μοσχαράκι μαγειρεμένο με πράσα και ρόδι και σαλάτα με σπανάκι, ξινομυζήθρα, κουκουνάρι και βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, μαζί με φανταστικό κρασί βιολογικής καλλιέργειας (δοκιμάστε το ροζέ, θα μας θυμηθείτε).

Ελατόβρυση, Νεοχώρι: Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, σερβίρει θρυλικά ψητά στη σχάρα και κυνήγι γύρω από το τζάκι που καίει σχεδόν όλο τον χρόνο. Μην χάσετε το αγριογούρουνο, αν είστε τυχεροί και το πετύχετε. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, μαζί με το κρασί.

Διαμονή στον Ταΰγετο: Ξενοδοχεία και ξενώνες

Χαριτωμένοι ξενώνες και εντυπωσιακά μικρά ξενοδοχεία (από εκείνα που δεν θα κάνουν ποτέ την ειδυλλιακή γειτονιά τους προορισμό μαζικού τουρισμού) ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια στον Ταΰγετο. Διαλέξαμε και προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά:

Ιλάειρα Mountain Resort, Τόριζα: Ίσως το καλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής, μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Προσφέρει υπέροχες σουίτες με τζάκι, υδρομασάζ και όλες τις παροχές που θα περιμένατε από ένα 5άστερο resort συν ξύλινα μπαλκονάκια που βλέπουν απευθείας στις κατάφυτες πλαγιές του Ταΰγετου, αλλά και αυτόνομες κατοικίες και βίλες για μεγαλύτερες παρέες ή οικογένειες. Οι τιμές ξεκινούν από τα 90€ για τη σουίτα δύο ατόμων με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Ταλετόν, Ξηροκάμπι: Πρότυπος οικολογικός ξενώνας που στεγάζεται σε ένα ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα. Η αυλή με το τρεχούμενο νερό, το πρωινό με βιολογικά προϊόντα, τα ατμοσφαιρικά δωμάτια και τα ονειρεμένα στρώματα συγκαταλέγονται στα δυνατά χαρτιά του. Οι τιμές ξεκινούν από 80€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και τζάκι. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.
Διαβάστε περισσότερα - Ταλετόν: Ένας ξενώνας με οικολογική συνείδηση στον Ταΰγετο

Ξενοδοχείο Το Καστόρι, στο ομώνυμο χωριό: Κουκλίστικα δωμάτια σε ένα πέτρινο κτίριο του 1874, στις παροχές των οποίων περιλαμβάνονται τζάκι, υδρομασάζ, δορυφορική τηλεόραση και wi-fi. Οι τιμές κυμαίνονται στα 60€ για το δίκλινο δωμάτιο, με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό. Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στη σελίδα τους στο Facebook

Το Μπαλκόνι του Ταΰγετου, Γεωργίτσι: Όμορφα, παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια, με φαντασμαγορική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται ενεργειακό τζάκι, υδρομασάζ, δωρεάν wi-fi και δορυφορική τηλεόραση. Οι τιμές κυμαίνονται στα 75€ για το δίκλινο δωμάτιο με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Αρχοντικό Λεοντάρι, στο ομώνυμο χωριό: Δωμάτια βγαλμένα από κουκλόσπιτο, με τα ζωγραφισμένα στο χέρι έπιπλά τους, τα παλ χρώματα στους τοίχους και τις δροσερές αυλίτσες. Το λαχταριστό, χειροποίητο πρωινό σερβίρεται και στο δωμάτιο, για ένα έξτρα touch πολυτέλειας, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 80€ για το δίκλινο δωμάτιο –μαζί με το προαναφερθέν πρωινό. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

Φάρις, Άη Λιας Γόλας: Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, με θέα στην κορυφή του Ταΰγετου που κόβει την ανάσα, προσφέρει φιλόξενα δωμάτια που αποπνέουν παράδοση και στιλ. Σερβίρει, επίσης, ένα καταπληκτικό πρωινό με τοπικά βιολογικά προϊόντα και είναι ξακουστό και για το ταβερνάκι του –το οποίο σας συστήσαμε λίγο παραπάνω. Οι τιμές κυμαίνονται στα 70€ για το δίκλινο δωμάτιο με το πρωινό. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v