Σούπερ μονοπάτια για να περπατήσετε στην Πελοπόννησο

Μέσα από φαράγγια, πλάι σε ποτάμια, πάνω από ξύλινα γεφυράκια… Έξι πανέμορφα μονοπάτια στην Πελοπόννησο, για αρχάριους και προχωρημένους.
Σούπερ μονοπάτια για να περπατήσετε στην Πελοπόννησο
της Ηρώς Κουνάδη

Όχι πως χρειαζόμαστε αφορμές για (άλλο ένα) Σ/Κ στην Πελοπόννησο, αλλά τα μονοπάτια που διατρέχουν τα φαράγγια, τους αμπελώνες, τις κορυφογραμμές και τις όχθες των ποταμιών της αυτές τις μέρες είναι μαγικά. Ιδού έξι από τα ωραιότερα για να ξεκινήσετε.

Το δάσος της Σκιρίτιδας, στην Νότια Αρκαδία

Όσοι δεν το είχατε ακουστά (οι περισσότεροι, δηλαδή) ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε πολύ ευχάριστα. Το δάσος της Σκιρίτιδας απλώνεται ανάμεσα στον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, το Μαίναλο και την πεδιάδα της Σπάρτης, πράγμα που σημαίνει πως απολαμβάνει συγκλονιστική θέα στο φαντασμαγορικό τοπίο γύρω του.

 

Through the woods and underground

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iro Kounadi (@irokounadi) στις



Την εξωπραγματική του έκταση (50.000 χιλιόμετρα, αν θέλετε να ξέρετε) διατρέχει ένα κυκλικό μονοπάτι 14 χιλιομέτρων που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της πεζοπορίας: Πεύκα, καστανιές, πλατάνια, βελανιδιές και ιτιές κυριαρχούν σε όλη τη διαδρομή, η οποία έχει έντονη την παρουσία του νερού σε λίμνες, ρυάκια, μικρούς καταρράκτες και αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή και αναλυτικός χάρτης εδώ.

Το Αρκουδόρεμα, στο Μαίναλο

Ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Αρκαδίας έχει αρχίσει και διαρρέει: Το πανέμορφο Αρκουδόρεμα, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην καρδιά του ελατοδάσους του Μαινάλου διατρέχεται από ένα πλήθος χωμάτινων μονοπατιών που αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους. Ιδανική για αρχαρίους είναι η διαδρομή που ξεκινά από το γλυκύτατο χωριουδάκι που λέγεται Πιάνα, και διασχίζει το Αρκουδόρεμα για να καταλήξει μετά από περίπου τρεις ώρες στην ομώνυμη Παναγία Αρκουδορέματος.


Φωτό: George Antonatos | Shutterstock

Οι πιο… προχωρημένοι, αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε για δύο ακόμα ώρες στη μέτριας δυσκολίας διαδρομή μέχρι το χωριό Λιμποβίσι, όπου το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη λειτουργεί ως μουσείο. Πληροφορίες για τα μονοπάτια και τις διαδρομές στο Αρκουδόρεμα μπορεί να σας παρέχει και ο ΕΟΣ Τρίπολης (τηλ.: 2710 232243 και 6972221361).

Ο Άλικος Αμπελώνας της Νεμέας

Πέντε φανταστικές διαδρομές (που θα βρείτε συγκεντρωμένες εδώ) ξεκινούν από το Ψάρι Κορινθίας, πολύ κοντά στην Αρχαία Νεμέα, και διασχίζουν τους υπέροχους αμπελώνες της, τα οροπέδια, τις όχθες των λιμνών και τα μαγεμένα δάση της.


Φωτό: Ψάρι Κορινθίας

Μία από αυτές βαφτίζεται Άλικος Αμπελώνας, και είναι μια σύντομη κυκλική διαδρομή τριών χιλιομέτρων ιδανική για αρχαρίους. Θα χρειαστείτε κάτι λιγότερο από μία ώρα για να τη διασχίσετε, ξεκινώντας από το Ψάρι και περπατώντας σε μονοπάτια σκεπασμένα από βελανιδιές που τους χαρίζουν απλόχερα την σκιά τους, περνώντας δίπλα από ξωκλήσια, πηγές με τρεχούμενα νερά, καταπράσινους αμπελώνες και κτήματα κορινθιακής σταφίδας. Λεπτομέρειες και χάρτης της διαδρομής εδώ

Το μονοπάτι της Περσεφόνης, στην Αργολίδα


Φωτό: Epathlo.gr

Ένα από τα δύο μονοπάτια του Δήμου Ερμιονίδας, είναι και μια από τις πιο φαντασμαγορικές διαδρομές που μπορείτε να διασχίσετε με τα πόδια ή με ποδήλατο σε ολόκληρο τον νομό Αργολίδας. Έχει μήκος 10 χιλιόμετρα, περνά μέσα από τοπία καρτποσταλικά, διασχίζει το μυθικό φαράγγι Καταφύκι και περνά από ένα χωριουδάκι που μοιάζει βγαλμένο από νησί, τους Φούρνους, για να καταλήξει πίσω στο φαράγγι. Λεπτομέρειες και χάρτης της διαδρομής εδώ.

Το φαράγγι του Κάστορα, στον Βόρειο Ταΰγετο

Πανέμορφη, ιδανική για αρχαρίους διαδρομή μίας ώρας, που ακολουθεί την πορεία του ποταμού Κάστορα, μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του, από το χωριό Καστόρι μέχρι το Μαρμαρογέφυρο. Η διαδρομή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της επίπεδη, και καλά σηματοδοτημένη, με το μονοπάτι να κινείται κάτω από αιωνόβια δέντρα που σχεδόν κρύβουν τον ουρανό, πάνω σε ξύλινα γεφυράκια, πλάι σε ερείπια παλιών νερόμυλων και πάντα παράλληλα με τον Κάστορα, το κελάρυσμα του οποίου αποτελεί το μόνιμο soundtrack της διαδρομής.



Το Μαρμαρογέφυρο στο τέλος της διαδρομής είναι το παλιό, τοξωτό γεφύρι του Κάστορα, πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό, στο οποίο μπορείτε να γυρίσετε με τα πόδια. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή εδώ και οι εμπειρίες των χρηστών του Tripadvisor για να σας ανοίξουν την όρεξη εδώ.

Το «Ράσο του Μοναχού», στον Πάρνωνα

Τα εννιά μονοπάτια που απλώνονται γύρω από τα Τσίντζινα του Πάρνωνα έχουν όλα τους τρισχαριτωμένα ονόματα: εκτός από το Ράσο του Μοναχού, υπάρχει επίσης το μονοπάτι του Εργολάβου, το Can Can, και το –τέλειο– Berm Motherfucker Berm.


Φωτό: Πρυτανείο.gr

Το Ράσο του Μοναχού, συγκεκριμένα, έχει μήκος που ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα, ξεκινά από την πλατεία των Τσίντζινων με τη μορφή καλντεριμιού και συνεχίζει προς το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, κινούμενο στην όχθη της ρεματιάς, η οποία το καλοκαίρι έχει ελάχιστο νερό, τον δε χειμώνα και την άνοιξη αρκετό. Η διαδρομή είναι υπέροχη, καθώς περνά μέσα από μποστάνια και πλάι στις κατάφυτες όχθες του τσιντζινιώτικου ρέματος. Διασχίζεται, δε, ωραιότατα και με ποδήλατο, αν προτιμάτε. Δείτε τον χάρτη (που περιλαμβάνει και την επιστροφή στα Τσίντζινα, οπότε έχει συνολικό μήκος 8,9 χιλιομέτρων) εδώ ή ακολουθήστε απλώς τα μπλε τρίγωνα της σηματοδότησης στο πήγαινε, και τα μπλε τετράγωνα στο γύρνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v