4 ονειρεμένα ταξίδια στην Ιβηρική

Η Ανδαλουσία, η Χώρα των Βάσκων, οι κορυφές της Πορτογαλίας και η άγρια ισπανική δύση που λέγεται Εξτρεμαδούρα σε τέσσερα μαγικά ταξίδια που πρέπει να κάνεις.
4 ονειρεμένα ταξίδια στην Ιβηρική

της Ηρώς Κουνάδη

Πέρα από το υπέροχο χάος της Μαδρίτης, την πάντα δημοφιλή και αγαπημένη Βαρκελώνη και την κοσμαγάπητη Λισσαβώνα, η Ιβηρική χερσόνησος, δηλαδή η Ισπανία και η Πορτογαλία μαζί, έχουν τόσα υπέροχα μέρη να δεις που δεν σου φτάνει η ετήσια άδεια να τα χωρέσεις όλα. Από κάπου, όμως, μπορείς να ξεκινήσεις. Εμείς διαλέξαμε τέσσερα από τα αγαπημένα μας ταξίδια στην άλλη άκρη της Μεσογείου, για να σε βοηθήσουμε.

Στη Χώρα των Βάσκων

Ο ισπανικός βορράς είναι ένα χάρμα οφθαλμών, αλλά οι χάρες του δεν τελειώνουν εκεί: Έχει, επίσης, μια από τις καλύτερες κουζίνες της Ισπανίας, σούπερ νυχτερινή ζωή και συγκλονιστικά αξιοθέατα –το Μουσείο Guggenheim, ας πούμε, δεν χρειάζεται συστάσεις, σίγουρα το έχεις δει σε εκατομμύρια φωτογραφίες, καιρός να το δεις και live. Στις «οπωσδήποτε» στάσεις εδώ συγκαταλέγονται το ολοζώντανο Μπιλμπάο όπου βρίσκεται και το Guggenheim και το παραμυθένιο Σαν Σεμπαστιάν, που ακουμπά στην θάλασσα, έχει μια παλιά πόλη ονειρική και πλήθη τουριστών το καλοκαίρι –προγραμματίστε το ιδανικά για άνοιξη ή αρχές φθινοπώρου.

Αν το λέει η καρδιά σου, η Γκερνίκα που βομβαρδίστηκε το 1937 κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου σε ένα από τα φρικιαστικότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχει μεν ακόμα βαριά ατμόσφαιρα, αλλά και πολλά πράγματα να σε μάθει για την Ιστορία που όταν ξεχνιέται επαναλαμβάνεται.

Πώς θα πας εκεί: Η Vueling πετά από την Αθήνα στο Μπιλμπάο, με στάση στη Βαρκελώνη, σε τιμές που ξεκινούν από τα 170€ πήγαινε-έλα. Εναλλακτικά, πηγαίνεις με την Aegean Βαρκελώνη (από 122€ πήγαινε-έλα τον ερχόμενο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του ’19) και από εκεί με τραίνο σε έξι ώρες (από 39€ one way) ή με λεωφορείο σε οκτώ ώρες (από 25€ one way) στο Μπιλμπάο. Το Σαν Σεμπαστιάν απέχει λιγότερο από μία ώρα με λεωφορείο από το Μπιλμπάο (εισιτήριο στα 9€).

Στην Ανδαλουσία

 

Ο ισπανικός νότος, από την άλλη, είναι μια ολόκληρη ιστορία μόνος του: Στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής (αλλά μιας Ανατολής τελείως διαφορετικής από αυτήν που έχεις γνωρίσει εδώ, στη δική μας γωνιά της Μεσογείου) το πάλαι ποτέ βασίλειο των Μαυριτανών ευωδιάζει ακόμα αρώματα ναργιλέ, δονείται στους ήχους του φλαμένκο, μιλά ισπανικά με ελαφρώς τσιγγάνικη προφορά και έχει για αξιοθέατα παλάτια βγαλμένα από την Άγκραμπα του Αλαντίν. Επίσης, για την περίπτωση που δυσκολεύεσαι να διαλέξεις, να πούμε ότι είναι και σημαντικά φθηνότερος από τον βορρά.

Στα «οπωσδήποτε» εδώ η Γρανάδα, η παλιά πρωτεύουσα των Μαυριτανών, με την παραμυθένια Αλάμπρα της και την ολοζώντανη φοιτητούπολη που απλώνεται έξω από τα τείχη της, η Σεβίλλη με το υπνωτιστικό μεσαιωνικό της κέντρο, τον φαντασμαγορικό καθεδρικό και το πιο φημισμένο Πάσχα της Ευρώπης, και η Μάλαγα, σπάνια περίπτωση πόλης-λιμανιού που εκτός από ενδιαφέρουσα είναι και όντως όμορφη.

Πώς θα πας εκεί: Με την Aegean στη Μαδρίτη (από 113€ πήγαινε-έλα τον ερχόμενο Ιανουάριο) και από εκεί με τραίνο σε τέσσερις ώρες (και 30€ one way) ή με λεωφορείο σε πέντε ώρες (και 18,95€ one way).

Στην Εξτρεμαδούρα και τις κορυφές της Serra de São Mamede

Γι’ αυτό το ταξίδι, που συνδυάζει Ισπανία και Πορτογαλία δύο σε ένα, αξίζει τον κόπο να νοικιάσεις αυτοκίνητο, για να ξεκινήσεις από τη Μαδρίτη, και να διανύσεις αρχικά σε τρεις ώρες τα 296 χιλιόμετρα ως το Κάθερες. Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της ισπανικής δύσης, το Κάθερες θεωρείται από την Unesco καμάρι της ανθρωπότητας, και όχι άδικα: Η παλιά του πόλη είναι ένα αρχιτεκτονικό παζλ που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, με κτίσματα ρωμαϊκής, μαυριτανικής, γοτθικής, ισπανικής και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας.

Από το Κάθερες θα οδηγήσεις άλλη μιάμιση ώρα, ως το Μαρβάο, στην πορτογαλική πλευρά των συνόρων (φωτό, επάνω). Ψηλά σε μια από τις κορυφές της Serra de São Mamede, το κουκλίστικο Μαρβάο αγναντεύει από το κάστρο του εκεί ψηλά «ολόκληρο τον κόσμο», αν πιστέψουμε τον Πορτογάλο Νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου. Και από το Μαρβάο, άλλες δύο ώρες οδήγησης προς βορράν και φτάνουμε στο Μονσάντο, ένα αυθεντικά πορτογαλικό χωριουδάκι 800 περίπου κατοίκων, διάσημο για τους γιγάντιους γρανιτένιους βράχους επάνω στους οποίους (και με τμήματα των οποίων) είναι χτισμένο το χωριό και το κάστρο του, το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε τον 19ο αιώνα, και σήμερα απομένει απ’ αυτό μόνο η θέση του και η πανοραμική του θέα.

Πώς θα πας εκεί: Θα νοικιάσεις αυτοκίνητο από τη Μαδρίτη, είπαμε, και θα ακολουθήσεις αυτήν εδώ τη διαδρομή. Στη Μαδρίτη πάει απευθείας από την Αθήνα η Aegean, με 113€ πήγαινε-έλα τον Ιανουάριο του 2019.

Στο Πόρτο και τον πορτογαλικό βορρά

Το Πόρτο πιθανότατα το έχεις ακουστά για την πολύχρωμη μεσαιωνική του πόλη που ακουμπά στα κύματα του Ατλαντικού, για το χιλιοτραγουδισμένο του γλυκό κρασί και για τις παραποτάμιες περαντζάδες στις όχθες και τις γέφυρες του ποταμιού του που λέγεται Ντούρο.

Διαβάστε περισσότερα – Στο Πόρτο θα μεθύσεις από ομορφιά

Από το Πόρτο αξίζει επίσης να νοικιάσεις αυτοκίνητο για να εξερευνήσεις τον πορτογαλικό βορρά. Στάση οπωσδήποτε στο πανέμορφο Τρανκόζο με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί στέγες των σπιτιών του, απλωμένο επάνω στις κορυφές καμπυλωτών λόφων που θυμίζουν τα τοπία της Τοσκάνης. Το διασημότερο αξιοθέατό του είναι το κάστρο του, ο παλαιότερος πύργος του οποίου χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Και επόμενη στάση, η Μαριάλβα ένα χωριουδάκι με μια χούφτα κατοίκους, ένα κάστρο του 12ου αιώνα, και μια Ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα, περνά από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τους Άραβες, πριν φτάσει στο σήμερα.

Πώς θα πας εκεί: Στο Πόρτο πάει απευθείας η Aegean, με μάλλον απαγορευτικές τιμές –η χαμηλότερη που βρήκαμε για το επόμενο 5μηνο ήταν 496€. Εκτός αν κλείσεις από τώρα για τον Απρίλιο του 2019, που ξεκινά από τα ωραιότατα 117€, πήγαινε-έλα πάντα.

Καλύτερη άμεση επιλογή είναι να πας Λισσαβώνα (από 146€ πήγαινε-έλα τον Ιανουάριο του ’19) και από εκεί με λεωφορείο σε τρεισήμισι ώρες και 19€ one way, ή με τραίνο σε δυόμισι ώρες και 42€ one way. Από το Πόρτο, η διαδρομή προς το Τρανκόζο και τη Μαριάλβα με νοικιασμένο αυτοκίνητο είναι αυτή εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v