Σαν Σεμπαστιάν: Βασ(κ)ικά μαθήματα καλοκαιριού

Ένα γραφικό λιμανάκι έξω από τα τείχη μιας μεσαιωνικής συνοικίας. Δύο χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς. Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Μια γειτονιά που λέγεται “Romantica”. Εσείς, πώς φαντάζεστε την τέλεια καλοκαιρινή πόλη;
Σαν Σεμπαστιάν: Βασ(κ)ικά μαθήματα καλοκαιριού
της Ηρώς Κουνάδη

Πώς θα φτιάχνατε την ιδανική πόλη αν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικά θέλετε; Θα σχεδιάζατε μια γιγάντια αμμουδιά, να αγγίζει σε μήκος τα δύο χιλιόμετρα; Θα κλείνατε τις άκρες της με δυο πράσινα λοφάκια; Θα χαράζατε ένα ποτάμι, που να καταλήγει στον ωκεανό; Θα στολίζατε τις όχθες του με art nouveau κτίρια του 19ου αιώνα; Θα περιλαμβάνατε μια μεσαιωνική συνοικία, με λιθόκτιστα καλντερίμια; Θα σκορπούσατε, εδώ κι εκεί, τα καλύτερα εστιατόρια και τα πιο fun μπαράκια του κόσμου; Θα τα γεμίζατε όλα αυτά με χαλαρό, χαμογελαστό κόσμο; Θα το πιστεύατε, αν σας έλεγαν ότι αυτή η πόλη υπάρχει;

«Λένε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο. Λάθος. Υπάρχει κάτι που είναι αδύνατο: να αντικρίσεις το Σαν Σεμπαστιάν και να μην το ερωτευτείς τρελά» γράφει η εισαγωγή του Lonely Planet για την μικρή βασκική πρωτεύουσα του καλοκαιριού. Και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε;

Ο Rio Urumea και η θάλασσα

Δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο άλλη πόλη στο κέντρο της οποίας ένας ποταμός να συναντά έναν ωκεανό. Ο Rio Urumea, τα γαλανά νερά του οποίου συναντούν τα αφρισμένα κύματα του Ατλαντικού –με αποτέλεσμα πολύ συχνά τους χειμερινούς μήνες η ροή του ποταμού να… αναποδογυρίζει, καθώς η φουσκωμένη θάλασσα εισβάλει στο ποτάμι– χωρίζει την πόλη στα δύο, και προσφέρει στον ανυποψίαστο επισκέπτη ένα θέαμα από εκείνα που στέκεσαι και τα χαζεύεις για μερικά λεπτά, πριν καταφέρεις να περιγράψεις με λόγια το συναίσθημα που σου δημιουργούν.

Στα δεξιά του ποταμού, όπως κοιτάμε προς τη θάλασσα, βρίσκεται η Playa de la Zurriola, ή Playa de Gros, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι από το όνομα της συνοικίας με την οποία συνορεύει. Λιγότερο δημοφιλής, και άρα λιγότερο «στριμωγμένη» κατά την τουριστική περίοδο από την μεγάλη παραλία της πόλης, την Playa de la Concha, η Playa de Gros είναι η αγαπημένη των σέρφερ, τους οποίους θα δείτε να επιδίδονται σε φαντασμαγορικές φιγούρες επάνω στα γιγάντια κύματα του Ατλαντικού –επί το επισημότερο, στα κύματα της θάλασσας της Κανταβρίας– καιρού επιτρέποντος.

Στα αριστερά του Urumea, ξεκινά το Paseo Nuevo, μία υπέροχη, παραλιακή περαντζάδα λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Αν την ακολουθήσετε ολόκληρη –το συνολικό της μήκος ανέρχεται στα 2 περίπου χιλιόμετρα– θα καταλήξετε στο γραφικό λιμανάκι της πόλης, από το οποίο ξεκινούν, ή στο οποίο καταλήγουν, όλες οι διαδρομές: εκείνη που εξερευνά την Παλιά Πόλη, εκείνη που διασχίζει την μεγάλη, εντυπωσιακή παραλία Concha, κι εκείνη που κάνει στάση στα δύο αξιοθέατά του…

…Το Ενυδρείο και το Ναυτικό Μουσείο
 
Το Ενυδρείο του Σαν Σεμπαστιάν είναι αναμφισβήτητα ένα από τα εντυπωσιακότερα που έχετε επισκεφθεί. Συμβάλλει σε αυτό, το μεγάλο, γυάλινο τούνελ, μέσα στο οποίο περπατάτε κάτω από/ πάνω από/ δίπλα σε τρομακτικούς καρχαρίες, γλυκύτατες χελώνες και κάθε είδους εξωτικά ψάρια, τα οποία κινούνται ελεύθερα σε όλο τον χώρο. Η πρώτη φορά που θα οπισθοχωρήσετε βλέποντας έναν καρχαρία να κολλάει τη μύτη του στο γυάλινο διαχωριστικό και να σας κοιτά στα μάτια είναι ο τέλειος συνδυασμός τρόμου και διασκέδασης, αυτός που όλοι οι σκηνοθέτες θρίλερ θα εύχονταν να πετύχουν. Το εισιτήριο κοστίζει 10€.

Σε απόσταση λίγων μέτρων από το Ενυδρείο, το Ναυτικό Μουσείο διηγείται τις ιστορίες των Βάσκων θαλασσοπόρων. Εξίσου ενδιαφέρουσα με τα εκθέματα είναι η πανοραμική θέα στο γραφικό λιμανάκι που απλώνεται μπροστά του, από τις αίθουσές του. Το εισιτήριο κοστίζει 1,20€, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν τις Πέμπτες. Η αγγλική σήμανση είναι μάλλον ελλιπής, οπότε θα το εκτιμήσετε καλύτερα αν μιλάτε έστω λίγο ισπανικά –ή… βάσκικα.

Η παλιά πόλη
Λιθόκτιστα δρομάκια, ατμοσφαιρικός φωτισμός, γραφικές καμάρες και περίτεχνα κτίρια με ανθισμένα μπαλκόνια συναποτελούν την παλιά πόλη του Σαν Σεμπαστιάν. Η πύλη Portaletas είναι η μοναδική πύλη της πόλης που απέμεινε όταν τα τείχη του 12ου αιώνα γκρεμίστηκαν το 1863. Περνώντας την, καθώς έρχεστε από το λιμάνι, η ατμόσφαιρα αλλάζει εντελώς.

Ανάλογα την ώρα της ημέρας ή της νύχτας κατά την οποία θα περάσετε την πύλη, αυτό που θα αντικρίσετε θα είναι είτε μια σταματημένη στον χρόνο μεσαιωνική πόλη (αν και στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα κτίρια που βλέπετε σήμερα κτίσθηκαν τον 19ο αιώνα) είτε ένα πολύβουο κέντρο διασκέδασης γεμάτο τουρίστες, με περισσότερα μπαρ ανά τετραγωνικό μέτρο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Δεν το λέμε εμείς, οι ντόπιοι το λένε. Εκείνοι, βέβαια, αποφεύγουν εν πολλοίς την παλιά πόλη με τους μεθυσμένους τουρίστες της τα καλοκαιρινά βράδια –το πιθανότερο είναι πως το ίδιο θα κάνετε κι εσείς, εκτός εάν ένα αυγουστιάτικο βράδυ στα πιο τουριστικά σημεία της παλιάς πόλης της Ρόδου, για παράδειγμα, είναι αυτό που έχετε στο μυαλό σας ως ευχάριστες διακοπές.

Την ημέρα, όμως, αξίζει να της αφιερώσετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε. Αν μη τι άλλο, για να περιπλανηθείτε στα καλντερίμια της, σταματώντας κάθε λίγο για ένα ακόμη pintxo (η βάσκικη εκδοχή των tapas) σε ένα από τα όμορφα μπαράκια της, και για να θαυμάσετε τις δύο γοτθικές εκκλησίες της, Santa Maria και San Vicente, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.

Στις παρυφές της παλιάς πόλης

Στο σημείο όπου κάποτε υψώνονταν τα νότια τείχη της παλιάς πόλης, εκτείνεται σήμερα η εντυπωσιακή Alameda del Boulevard. Εν μέρει δρόμος, εν μέρει πεζόδρομος και εν μέρει πάρκο, με τεράστια παρτέρια στο κέντρο του, εκεί που κανονικά θα υπήρχε μια ακόμα βαρετή νησίδα, είναι σαφώς ο εντυπωσιακότερος δρόμος της πόλης. Περπατώντας τον σε όλο του το μήκος, αν δεν παρασυρθείτε από τις βιτρίνες των καταστημάτων του ομίλου Zara, θα καταλήξετε σε λίγα λεπτά στο χαριτωμένο Parque de Alderdi Eder, με τους πολύχρωμους κήπους και το εντυπωσιακό Δημαρχείο του 1887, που ατενίζει από ψηλά στα δεξιά του το λιμανάκι –το οποίο φιλοξενεί κυρίως ψαρόβαρκες και τουριστικά πλοιάρια που κάνουν το γύρο του Κόλπου– και στα αριστερά του την εντυπωσιακή Playa de la Concha.

Η Playa de la Concha και το Centro Romantica

Αν δεν είναι η ομορφότερη, είναι σίγουρα μία από τις πιο ωραίες παραλίες που έχετε δει μέσα σε πόλη. Η γιγάντια Playa de la Concha εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων και πλάτος 40 μέτρων, πλαισιωμένη από μια εντυπωσιακή περαντζάδα, στα αριστερά της οποίας εκτείνεται το Centro Romantica. Η «ρομαντική συνοικία» της πόλης σε κερδίζει αμέσως, με τα περίτεχνα κτίρια των τελών του 19ου αιώνα, τις μεγάλες, ηλιόλουστες πλατείες της, τις αστραφτερές βιτρίνες, τους πολύβουους, καταπράσινους πεζόδρομους και τον επιβλητικό νέο-γοτθικό Καθεδρικό του Buen Pastor.

Στην χρυσαφένια αμμουδιά της Playa de la Concha μεταφέρεται όλη η… δράση της πόλης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα Σαββατοκύριακα, δε, οι λάτρεις του beach fun ξυπνούν νωρίς για να προλάβουν μια (καλή) θέση στον ήλιο. Ξαπλώστρες και ομπρέλες σπιλώνουν κατά τι το υπέροχο φυσικό τοπίο –ευτυχώς όχι σε όλο το μήκος της παραλίας– ενώ στο πίσω μέρος της παραλίας, σκαμμένα κάτω από την προαναφερθείσα περαντζάδα, αλλακτήρια, τουαλέτες και… disco (που λειτουργεί μόνο το βράδυ) φροντίζουν για τις ανάγκες των λουόμενων.

Σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την παραλία, το νησάκι της Santa Clara απαρτίζεται από μια λιλιπούτεια αμμουδιά κι ένα όμορφο beach bar. Καραβάκια αναλαμβάνουν να σας περάσουν απέναντι κάθε μισή ώρα, προς 2,60€.

Οι λόφοι
 
Τις δυο άκρες της Playa de la Concha «κλείνουν» δύο αντικριστά λοφάκια. Το πιο πράσινο, στα δεξιά της όπως κοιτάμε προς τη θάλασσα, είναι το Monte Urgull, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ένα άγαλμα του Χριστού ύψους 12 μέτρων, προφανώς εμπνευσμένο από εκείνο του Ρίο. Στο καστράκι του λόφου, το Castillo de la Mota, φιλοξενούνται συχνά εκθέσεις σχετικά με την ιστορία της πόλης –το προσωρινά κλειστό λαογραφικό Museo de San Telmo πρόκειται να ανακαινιστεί και να επαναλειτουργήσει. Ο μόνος τρόπος να απολαύσετε την πανοραμική θέα από την κορυφή του λόφου, είναι να σκαρφαλώσετε το ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινά πίσω από το Ενυδρείο.

Οι λιγότερο fit, θα προτιμήσουν την θέα από την άλλη πλευρά, από τον λόφο Igueldo, στον οποίο αναλαμβάνει να σας ανεβάσει ένα ρετρό τελεφερίκ (προς 2,30€). Αυτό σας αφήνει σε ένα μικρό λούνα παρκ, από το οποίο περπατάτε μέχρι να βρείτε την πιο φαντασμαγορική θέα της παραλίας, του κέντρου της πόλης ή του ποταμού.

Το Gros

Περνάτε την γέφυρα Maria Cristina (φωτό, αριστερά) πάνω από τον Urumea (αν αισθανθείτε ότι σας θυμίζει κάτι, δεν έχετε déjà vu, μοιάζει απλά πολύ με τη γέφυρα Alexandre III του Σηκουάνα) για να καταλήξετε σε έναν εντυπωσιακό σταθμό τραίνων, σχεδιασμένο από τον Gustav Eiffel αυτοπροσώπως. Ναι, το Gros, στην ανατολική όχθη του Urumea, θα μπορούσε να είναι ένα μικρό Παρίσι… αν δεν ήταν πολύ λιγότερο στημένο, πολύ μικρότερης κλίμακας και πολύ πιο χαλαρό από την Πόλη του Φωτός.

Αυτή είναι η σωστή όχθη του ποταμού, αν θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη των τουριστών, να τσιμπολογήσετε pintxos παρέα με τους ντόπιους, να περιπλανηθείτε σε δεντρόφυτα δρομάκια και να βρείτε οικονομικά καταλύματα. Είναι, επίσης, η σωστή πλευρά της πόλης αν θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε…

…Βασ(κ)ικά μαθήματα surf

Δελεαστήκατε από τα μαγαζάκια που νοικιάζουν στολές κι εξοπλισμό στην παλιά πόλη, ζηλέψατε τους surfers και τις ακροβατικές φιγούρες τους στην Playa de Gros, σκεφτήκατε ότι, εν πάση περιπτώσει, αν δεν το δοκιμάσετε εδώ, με αυτά τα κύματα, τότε πού; Και ποιος μπορεί να σας αδικήσει! Περάστε μια βόλτα από τη σχολή surf Pukas (Paseo de Zurriola 24) στην παραλία του Gros κι αφήστε τους ειδικευμένους εκπαιδευτές να διαλύσουν και την τελευταία αμφιβολία σας για το αν πρέπει ή όχι να το επιχειρήσετε. Οι τιμές των μαθημάτων ποικίλλουν ανάλογα τον αριθμό των ατόμων και τις ώρες που θέλετε να αφιερώσετε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα ατομικό μάθημα μιας ώρας θα σας κοστίσει περί τα 49€.

Πού θα φάτε

Το φαγητό στο Σαν Σεμπαστιάν είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Αρκεί να σημειώσουμε πως τα εστιατόριά του συγκεντρώνουν περισσότερα αστέρια Michelin από το ίδιο το Παρίσι. Σε ό,τι αφορά τα pintxos, τη βασκική εκδοχή των ισπανικών tapas, οι Βάσκοι λένε χαρακτηριστικά πως τα μεζεδάκια που συνοδεύουν το κρασί ή την μπίρα σε ολόκληρη την ιβηρική χερσόνησο χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τα tapas, τα pintxos, και τα pintxos του Σαν Σεμπαστιάν. Τώρα που πήρατε μια ιδέα, σημειώστε και ορισμένες διευθύνσεις για την πρώτη σας επαφή με την θεσπέσια κουζίνα της πόλης.

- Bodega Donostiarra (Calle Peña y Goñi 13, Gros): Από τα δημοφιλέστερα και παλαιότερα pintxos bar της πόλης, με ειδίκευση στα θαλασσινά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε boqueron, ήτοι γαύρο μαρινάτο επάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι, και χταπόδι ξιδάτο με χρωματιστές πιπεριές.

- Patio de Ramuntxo (Calle Peña y Goñi 10, Gros): Απέναντι από την Bodega Donostiarra, όμορφο pintxos bar με εστιατόριο στο βάθος. Λιγότερα θαλασσινά, περισσότερο κρέας. Η tortilla του είναι ασύγκριτη.

- Beti Jai (Calle Fermin Calbeton 22, Parte Vieja): Στην καρδιά της παλιάς πόλης, πολύβουο pintxos bar στο ισόγειο, ατμοσφαιρικό εστιατόριο με λευκά τραπεζομάντηλα στο υπόγειο. Εξαιρετικά φιλέτα και μεγάλη ποικιλία σε σχάρα, αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τα θαλασσινά. Υπολογίστε περί τα 40€ για πλήρες γεύμα, με φιάλη κρασιού.

Ni Neu (Avda de la Zurriola, 1, Gros): Βραβευμένο με αστέρι Michelin, ντιζαϊνάτο όσο δεν πάει, με υπέροχη θέα στην Playa de Gros και –εννοείται– gourmet μενού που πατά στη βάσκικη παράδοση. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα οικονομικό menu degustation που αλλάζει αναλόγως εποχής, το οποίο δεν κοστίζει περισσότερα από 25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

- Café de la Concha (Paseo de la Concha): Δεν αξίζει τόσο για την κουζίνα του –αν και σερβίρει μερικά συμπαθητικά pintxos– όσο για την τέλεια θέση του στο κέντρο της παραλίας, και την υπέροχη θέα από τις τζαμαρίες του σε όλο το μήκος της.

Η περίπτωση της Getaria

Η Getaria είναι ένα γραφικό ψαροχώρι, περί τα 45 λεπτά έξω από το Σαν Σεμπαστιάν, που τα Σαββατοκύριακα πλημμυρίζει από τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι εκδράμουν μαζικά για έναν και μόνο λόγο: να φάνε ψάρι. Οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων το γνωρίζουν καλά αυτό, με αποτέλεσμα οι τιμές να μην είναι αυτό που θα λέγαμε φιλικές. Αν έχετε διάθεση για μια εξτραβαγκάντζα, η Kaia σερβίρει μερικά από τα καλύτερα ψάρια που φάγατε ποτέ, το μπαλκόνι της απολαμβάνει υπέροχη θέα στη θάλασσα, και οι τιμές αγγίζουν τα 70€ το άτομο.

Αν θέλετε απλά να δείτε το όμορφο χωριό, και τύχει να πεινάσετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, το Mayflower, δίπλα στην Kaia, είναι το μόνο οικονομικό ψαρο-ταβερνάκι της περιοχής. Στην Getaria θα φτάσετε με λεωφορείο (αστικό, που σταματά σε πολλά σημείο του κέντρου) από το Σαν Σεμπαστιάν.

Πού θα μείνετε

Το Σαν Σεμπαστιάν είναι ένας από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία του να γεμίζουν γρήγορα, και οι τιμές τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάντε τις κρατήσεις σας έγκαιρα, συμβουλευτείτε το Booking, και αποφύγετε την παλιά πόλη –στην οποία, ούτως ή άλλως, δεν θα καταφέρνατε να κοιμηθείτε ποτέ. Μερικές από τις καλύτερες προτάσεις είναι οι εξής:

- Pension San Ignacio: Βρίσκεται στο Gros, σε απόσταση αναπνοής από το ποτάμι και το κέντρο, διαθέτει όμορφα δωμάτια και προσωπικό που μπορεί (και θέλει) να σας πει τα πάντα για την πόλη. Οι τιμές ξεκινούν από 75€ το δίκλινο δωμάτιο. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ.

- Pension Kursaal: Επίσης στο Gros, διαθέτει φωτεινά, χρωματιστά και ιδιαίτερα προσεγμένα δωμάτια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 80€ για το δίκλινο.

- Hotel Zaragoza Plaza: Στο Centro Romantica, πέντε λεπτά με τα πόδια από την παραλία, διαθέτει λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια, σε τιμές που ξεκινούν από 65€ για το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ.

- Hotel Leku Eder: Σκαρφαλωμένο στον λοφίσκο του Igueldo, στην άκρη της Playa de la Concha και περιτριγυρισμένο από πυκνή βλάστηση, διαθέτει δωμάτια με συγκλονιστική θέα στον λόφο και την θάλασσα από τα μπαλκόνια τους. Οι τιμές ξεκινούν από 65€ για το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ.

Πώς θα πάτε

Απευθείας πτήση από την Αθήνα στο Σαν Σεμπαστιάν δεν υπάρχει. Υπάρχουν ανταποκρίσεις, οι οποίες όμως δεν συμφέρουν, καθότι η οικονομικότερη υπερβαίνει τα 400€. Είπαμε, το Σαν Σεμπαστιάν είναι δημοφιλής προορισμός. Μερικές από τις καλύτερες (βλέπε φθηνότερες) επιλογές σας είναι οι εξής:

- Με την Vueling στο Μπιλμπάο, μέσω Βαρκελώνης: από 255€ με επιστροφή και φόρους. Το Σαν Σεμπαστιάν απέχει 50 λεπτά με το λεωφορείο από το Μπιλμπάο, και το εισιτήριο κοστίζει 9€.

- Με την Iberia στο Μπιλμπάο μέσω Μαδρίτης, από 270€ με επιστροφή και φόρους, κι από εκεί με λεωφορείο όπως προηγουμένως.

- Με την easyJet στο Μπιαρίτζ, στη γαλλική πλευρά της Χώρας των Βάσκων. Θα πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστά τα δύο σκέλη της πτήσης, Αθήνα-Παρίσι και Παρίσι-Μπιαρίτζ, καθότι η easyJet δεν πουλά ανταποκρίσεις, αλλά η διαφορά στην τιμή θα αξίζει τον κόπο: από 200€ συνολικά, με επιστροφές και φόρους. Το Σαν Σεμπαστιάν απέχει 75 λεπτά από το Μπιαρίτζ, και το εισιτήριο κοστίζει 7€.

(*) Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για ταξίδι στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου. Το φθινόπωρο θα είναι σαφώς οικονομικότερες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v