Στο Πόρτο θα μεθύσεις από ομορφιά

Οι βόλτες, τα αξιοθέατα, οι γεύσεις και οι πιο δυνατές εμπειρίες που θα ζήσετε σε ένα ταξίδι στο Πόρτο.
Στο Πόρτο θα μεθύσεις από ομορφιά

Τα μεσογειακά χρώματα δροσίζονται από την αύρα του Ατλαντικού. Η παριζιάνικη κομψότητα συνδυάζεται με την οικειότητα μιας μικρής πόλης. Η γεύση του παλαιωμένου πόρτο και η θέα στο ποτάμι με τις γέφυρες συνοδεύουν κάθε βόλτα στην μεσαιωνική πόλη αλλά και στην αντίπερα όχθη. Το Πόρτο είναι μικρό, αλλά άκρως γοητευτικό, ένας προορισμός που αξίζει την μεγαλούτσικη παράκαμψη, αν βρεθείτε στη Λισαβόνα, (η απόστασή τους είναι περί τις 3 ώρες οδικώς) για να ζήσετε έστω και ένα διήμερο την μαγεία του. Και ιδού τι πρέπει να δείτε και να κάνετε στο Πόρτο…

…Να περπατήσετε στη μεσαιωνική πόλη

Τα παλιά, μελαγχολικά κτίρια, οι μπαρόκ ναοί, οι μπουγάδες που κρέμονται πάνω από τους μεσαιωνικούς «λαβυρίνθους» και οι τοίχοι με τα παραδοσιακά πορτογαλέζικα αζουλέζου (πλακίδια-σωστά έργα τέχνης) είναι οι λόγοι που η UNESCO προστατεύει το ιστορικό κέντρο του Πόρτο ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

…Να δείτε τον Καθεδρικό (και όχι μόνο)

Στο ιστορικό κέντρο βρίσκεται ο Se Catedral (Καθεδρικός της πόλης), ο Ναός του Santo Ildefonso, οι Ναοί των Κληρικών, του Αγίου Φραγκίσκου και της Santa Clara, με τα τρομακτικά μεσαιωνικά ικριώματα, οι ναοί Igreja do Carmo και Capela das Almas με τα φοβερά αζουλέζου, όλες απαραίτητες στάσεις για τους λάτρεις της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

…Να επισκεφθείτε τον σταθμό του Sao Bento

Ο σιδηροδρομικός σταθμός, σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, είναι επενδυμένος με 20.000 πλακάκια, ένα χάρμα οφθαλμών.

…Να χαθείτε στους κήπους του Palacio de Cristal

Ροδώνες με ανθισμένα τριαντάφυλλα, τεράστιοι κήποι με παγώνια να σουλατσάρουν, συντριβάνια, θέα προς την πόλη: Το Palacio de Cristal τα έχει όλα και σε… πράσινο περιτύλιγμα, για τις φυσιολατρικές βόλτες σας, στα δυτικά του ιστορικού κέντρου.

…Να απολαύσετε τις παραποτάμιες περαντζάδες της Ribeira και Gaia


Η cais da Ribeira είναι ο δρόμος στην όχθη του ποταμού Douro από την μεριά του ιστορικού κέντρου και είναι γεμάτη café που απολαμβάνουν θέα στο ποτάμι. Στην αντίπερα όχθη, στην πόλη της Gaia, οδηγούν έξι γοητευτικές γέφυρες, με πιο διάσημη την Ponte de Luis, που κατασκευάστηκε από τους μαθητές του Άιφελ, γι’ αυτό και θυμίζουν έντονα Παρίσι. Από την Dom Luis απολαμβάνετε και υπέροχο πανόραμα προς το ποτάμι, με τις επίπεδες βάρκες του και προς τις δύο «πολιτείες». Διασχίζοντας τη γέφυρα, θα βρεθείτε στην Gaia και στην παραποτάμια περαντζάδα της, όπου παρατάσσονται δεκάδες μαγαζάκια και βινερίες.

…Να δοκιμάσετε υπέροχα κρασιά
Στην πλευρά της Gaia έχουν τη βάση τους τα καλύτερα οινοποιεία της Πορτογαλίας, με επισκέψιμα κελάρια όπου μπορείτε να δοκιμάσετε το συγκλονιστικό τους πόρτο – πολύ καλή επιλογή είναι η Calem. Περισσότερες επιλογές σε κρασιά και πορτογαλικά μεζεδάκια θα βρείτε στην cais da Gaia, τον παραποτάμιο δρόμο με τα μαγαζάκια. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε (μόνο αν δεν έχετε… πρόβλημα χοληστερίνης) την περίφημη francesinha, ένα πιάτο-γίγας με ψωμί, γεμιστό με αλλαντικά (ζαμπόν, λουκάνικο κ.α.) κρέας ψητό, λιωμένα τυριά, σάλτσα από ντομάτα και μπύρα και αυγό στην κορυφή.

…Να χαθείτε στους διαδρόμους της βιβλιοθήκης Lello

Βρίσκεται στην γειτονιά του ιστορικού κέντρου και μοιάζει με σκηνικό ταινίας του Χάρι Πότερ, με τεράστια ράφια, οροφές με βιτρό και χιλιάδες επιλογές για αγορές βιβλίων.

…Να ψωνίσετε

Ο Santa Catarina είναι ο κεντρικός εμπορικός δρόμος με εκατοντάδες καταστήματα στην πλευρά του ιστορικού κέντρου, ενώ στην Gaia, κοντά στην πιο σύγχρονη πλευρά της πόλης, θα βρείτε το εμπορικό κέντρο El Corte Inglés, με ωραία θέα από τα café του τελευταίου ορόφου.

Πώς θα πάτε
Απευθείας σύνδεση της Αθήνας με το Πόρτο εντοπίσαμε μόνο στην Aegean – τιμές από 225€ μετ’ επιστροφής τον Ιούνιο. Εναλλακτικά, τον Μάιο εντοπίσαμε εισιτήρια μετ’ επιστροφής με την Turkish μέσω Κων/πολης στα 212€, με την Swiss μέσω Ζυρίχης στα 242€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v