4 τέλειες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες

Στη Γαλλία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Γερμανία, τέσσερις υπέροχες πόλεις με πάμφθηνα αεροπορικά που αξίζει να ανακαλύψεις.
4 τέλειες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες

της Ηρώς Κουνάδη

Κατ’ αρχάς, οι πρωτεύουσες είναι πάντα το ακριβότερο μέρος σε μια χώρα. Επίσης, δεν θες να φαίνεσαι ψαγμένος, την ώρα που οι άλλοι πηγαίνουν στο Παρίσι εσύ να πηγαίνεις στη Λυών –που αν σε νοιάζει καθόλου ο υποκειμενισμός μας είναι και πιο ωραία; Ναι, θέλεις, αυτό σκεφτήκαμε κι εμείς. Γι’ αυτό σου βρήκαμε πέντε υπέροχες ευρωπαϊκές πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες.

Η Λυών

Εδώ γεννήθηκε το σινεμά, όταν οι εφευρέτες του, οι αδελφοί Lumiere έκαναν σε ένα καφενείο την πρώτη τους προβολή. Εδώ γεννήθηκε και έζησε, επίσης, ο συγγραφέας του Μικρού Πρίγκηπα. Και εδώ θα περπατήσεις στις όχθες δύο ποταμών και σε ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο βγαλμένο από εικονογράφηση παραμυθιού. Η Λυών έχει, επίσης, μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή που δεν θα σας κοστίσει μια περιουσία (ακούς, Παρίσι;) και πολλές καλές προτάσεις νυχτερινής ζωής.



Διαβάστε περισσότερα - Λυών: Στα χνάρια του φωτός

Πετάξου εκεί: Με τις απευθείας πτήσεις της Aegean στη Γενεύη (από 103€ με επιστροφή και φόρους τον Ιανουάριο) και από εκεί σε δυο ωρίτσες (και 10€) με το λεωφορείο.

Το Κόσιτσε

Αν πρέπει να μιλήσουμε με όρους ελληνικούς, το Κόσιτσε είναι η… Θεσσαλονίκη της Σλοβακίας: Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρα, βρίσκεται σε διαρκή ανταγωνισμό με την πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα. Αποφεύγοντας τεχνηέντως να πάρουμε θέση σε αυτό το δίλημμα, θα πούμε απλά ότι το Κόσιτσε, που μετρά οκτώ αιώνες ζωής, διαθέτει ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, γεμάτο μπαρόκ, γοτθικές και αρ νουβό αναφορές. Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο γιγάντιος γοτθικός καθεδρικός της Αγίας Ελισάβετ του 14ου αιώνα, το νέο-μπαρόκ θέατρο της πόλης και το νέο-αναγεννησιακό Παλάτι Andrassy.



Πετάξου εκεί: Με τις απευθείας πτήσεις της RyanAir στη Μπρατισλάβα (από 50€ μετ’ επιστροφής τον Ιανουάριο) και από εκεί με τραίνο σε πέντε περίπου ώρες (το εισιτήριο κοστίζει περί τα 15€ one way).

Η Κρακοβία

Είναι τόσο όμορφη, και έχει τόσο… πρωτευουσιάνικο αέρα, που πολλές φορές ξεχνάμε ότι δεν είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας. Ήταν, βέβαια, κάποτε: από το 1038 ως το 1569, όσο υπήρχε το Βασίλειο της Πολωνίας. Σήμερα, η Κρακοβία είναι μια από τις ωραιότερες και πιο fun πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, και έχει κάτι για όλους: Και hip γειτονιές γεμάτες μοντέρνα τέχνη και στιλάτα μπαράκια, και βόλτες σε μεσαιωνικά σοκάκια που καταλήγουν στη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, και sightseeing σε κάστρα και μουσεία, και μια κουκλίστικη παλιά πόλη, και εξαιρετικό και πάμφθηνο φαγητό.



Διαβάστε περισσότερα - Η Κρακοβία είναι βγαλμένη από τα παραμύθια

Πετάξου εκεί: Με τις απευθείας πτήσεις της Ryanair, που θα σου κοστίσουν μόλις 34€ πήγαινε-έλα τον Ιανουάριο (συν 12€ αν θες να πάρεις μαζί σου και μια βαλίτσα έως 10 κιλά).

Η Κολωνία

Χιονισμένα δάση και απέραντα πάρκα, μοναδική γοτθική αρχιτεκτονική, λιθόκτιστα σοκάκια στην παλιά πόλη που περνούν πάνω από τον Ρήνο και υπαίθριες αγορές για μαραθώνιους… λουκανικοφαγίας και ζεστού κρασιού ή μπύρας. Όλα αυτά βάζουν την Κολωνία σταθερά ψηλά στους αγαπημένους μας χειμωνιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη. Προσθέστε το βγαλμένο από τα παιδικά μας όνειρα Μουσείο Σοκολάτας και την ιδιαίτερα ζωντανή νυχτερινή σκηνή της και… έχετε ήδη φύγει.



Διαβάστε περισσότερα - Κολωνία: Άρωμα (γερμανικού) ονείρου

Πετάξου εκεί: Με τις απευθείας πτήσεις της EuroWings, που κάνει το δρομολόγιο Αθήνα-Κολωνία κάθε Σάββατο –για τα τέλη Ιανουαρίου, εντοπίσαμε σούπερ τιμή 89€ με επιστροφή και φόρους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v