Ανακαλύψτε τα ανοιξιάτικα ροζέ

Η Άνοιξη έχει μπει πλέον για τα καλά, και το κρασάκι πλέον ”τραβιέται” περισσότερο όταν είναι δροσερό. Για το ροζέ κρασί ποιά είναι η γνώμη σας; Είστε από τους θαυμαστές του, ή είστε από αυτούς που προτιμούν να το... αγνοούν; Αυτή την εβδομάδα, το In2life κοιτάζει το ροζέ με... φρέσκο μάτι, και δοκιμάζει για εσάς 4 όμορφα ροζέ κρασιά από 4 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.
Ανακαλύψτε τα ανοιξιάτικα ροζέ

του Θεόδωρου Λέλεκα

Παρ’ ότι κάθε ενημερωμένη λίστα κρασιών οφείλει να περιλαμβάνει και κάποια ροζέ κρασιά, οι περισσότεροι από εμάς συχνά επιλέγουμε να τα προσπεράσουμε, και να προτιμήσουμε την ασφαλή επιλογή ενός λευκού ή ενός κόκκινου, ανάλογα με την περίσταση, αλλά και το φαγητό το οποίο θέλουμε να συνοδεύσουμε.

Κι όμως, οφείλουμε να ξέρουμε ότι, τόσο το ροζέ κρασί, όσο και η ροζέ σαμπάνια, είναι ιδιαίτερα εκλεκτά, και έχουν φανατικούς θαυμαστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ειδικά στην περίπτωσή μας, το ροζέ κρασί είναι ιδανικό για την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα. Κι αυτό γιατί η συνήθης μας διατροφή περιλαμβάνει αμέτρητα πιάτα μαγειρευτά με κόκκινη σάλτσα και μπόλικα μυρωδικά (γεμιστά, μπριάμ, γιαχνί, κλπ), ενώ από το τραπέζι μας δεν λείπει το κρέας, άσπρο ή κόκκινο, σε πολλές εκφάνσεις (σχάρας, κοκκινιστό, στο φούρνο), ακόμα και το καλοκαίρι.

Έτσι, αυτή η πλευρά της Ελληνικής κουζίνας ”αποζητά” κρασιά με υψηλή οξύτητα, για να σπάει τη λιπαρότητα, κάποιες ανεπαίσθητες ταννίνες, για να κάνουν... καλή παρέα με τις πρωτεΐνες του κρέατος, και πλούσια αρώματα, για να μην ”καπελώνεται” το κρασί μας από τα αρώματα του βασιλικού, του δυόσμου, της ρίγανης, του μαϊντανού, του σκόρδου, κλπ, που περιέχουν σε αφθονία οι γνωστές μας συνταγές.

Όταν λοιπόν ένα στιβαρό κόκκινο κρασί δεν... αισθάνεται καλά στην ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή ζεστούλα, και θέλουμε να κάνουμε μία αλλαγή από το λευκό κρασί, έρχεται το ροζέ για να δώσει τη λύση.

Για να εμπλουτίζουμε και τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις, πρέπει να ξέρουμε ότι το ροζέ κρασί προέρχεται από μαύρα/κόκκινα ή ροζέ (τα λεγόμενα και ”γκρι”) σταφύλια, και ακολουθεί την ίδια διαδικασία οινοποίησης με το ερυθρό κρασί.

Η διαφορά μεταξύ τους βρίσκεται στην διάρκεια της εκχύλισης, δηλαδή το χρόνο κατά τον οποίο ο χυμός του σταφυλιού μένει σε επαφή με τα στέμφυλα (φλοιούς και σάρκες των σταφυλιών), προκειμένου να αποκτήσει χρώμα, να ”δέσουν” τα αρωματικά του χαρακτηριστικά, και να πάρει και ένα μικρό ποσοστό ταννινών.

Ανάλογα με την ένταση του χρώματος του σταφυλιού, η διάρκεια της εκχύλισης μπορεί να είναι από μισή μέρα για τα μαύρα σταφύλια, εως και 4-5 μέρες για τα γκρι.

Τέλος, αξίζει να πούμε ότι το ροζέ κρασί είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και αγαπητό ανά τον κόσμο, και κυρίως στη Γαλλία (όπου βρίσκουμε και πολύ εκλεκτά ροζέ κρασιά από μεγάλους παραγωγούς), την Πορτογαλία, την Αμερική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, και τη Νότια Αφρική.

Αν δεν πειστήκατε ακόμα για την ομορφιά του ροζέ, δεν μένει παρά να του δώσετε μία ευκαιρία στο επόμενο γεύμα σας κάτω από τον όμορφο Ελληνικό ήλιο. Κι αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ακολουθήστε τις προτάσεις μας, που έρχονται από όλη την Ελλάδα – από τη Μακεδονία, την Νεμέα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη:

1. Κτήμα Βιβλία Χώρα Ροζέ

Χρονιά/Εσοδεία: 2004

Ονομασία Ποιότητας: Τοπικός Οίνος Παγγαίου

Ποικιλία: Syrah

Παραγωγός: Κτήμα Βιβλία Χώρα

Περιοχή: Καβάλα

Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 11 ευρώ

Ένα κρασί με όμορφο, έντονο ροδί χρώμα και πλούσια φρουτώδη αρώματα. Προέρχεται από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας, και ο συνδυασμός των γνώσεων και της εμπειρίας δύο κορυφαίων Ελλήνων οινολόγων, του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή, εγγυάται ένα προϊόν ιδιαίτερα προσεγμένο και... μερακλίδικο. Το Syrah του δίνει έναν χαρακτηριστικό πικάντικο τόνο.

Θα το σερβίρετε δροσερό (γύρω στους 12 βαθμούς Κελσίου) και θα το συνδυάσετε τέλεια με κάθε είδους κόκκινο κρέας (ψητό ή μαγειρευτό) που θα περιλαμβάνει το ανοιξιάτικο σας τραπέζι, καθώς και με πιάτα στα οποία δεν θα κάνετε... οικονομία στο πιπέρι και σε άλλα πικάντικα μπαχαρικά.

2. 14-18h

Χρονιά/Εσοδεία: 2005

Ονομασία Ποιότητας: Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος

Ποικιλία: Αγιωργίτικο

Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική

Περιοχή: Νεμέα

Αλκοολικός Βαθμός: 13.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 7.50 ευρώ

Το όνομα του κρασιού προέρχεται από την διάρκεια της εκχύλισής του (14-18 ώρες). Αποτελεί χαρακτηριστική μαρτυρία της ”πολυδυναμικότητας” του Αγιωργίτικου, το οποίο μπορεί να δώσει από ευκολόπιοτα ροζέ κρασιά, μέχρι δυνατά ερυθρά κρασιά βαθιάς παλαίωσης.

Όπως έχουμε ξαναπεί, σε ό,τι αφορά στο Αγιωργίτικο, η Γαία έχει την πρωτοκαθεδρία στη Νεμέα, κι έτσι και σε αυτή την περίπτωση, οι θαυμαστές της ποικιλίας αυτής που θέλουν να το απολαύσουν και στην ροζέ μορφή του, κάθε άλλο παρά θα απογοητευθούν. Το 14-18h έχει όμορφο τριανταφυλλί χρώμα, και αρώματα καλοκαιρινών κόκκινων φρούτων, που είναι τυπικά του Αγιωργίτικου.

Είναι πραγματικά απολαυστικό όταν πίνεται αρκετά δροσερό (γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου), και συνδυάζεται ιδανικά με γευστικά κοκκινιστά πιάτα (είτε με κρέας, είτε χωρίς), πλούσια σε ελαιόλαδο.

3. Gentilini Rose

Χρονιά/Εσοδεία: 2005

Ονομασία Ποιότητας: Επιτραπέζιος Οίνος

Ποικιλία: Μοσχοφίλερο

Παραγωγός: Μαριάννα Κοσμετάτου - Gentilini

Περιοχή: Κεφαλονιά

Αλκοολικός Βαθμός: 13% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 9 ευρώ

Αν είστε λάτρεις του Μοσχοφίλερου, όπως εγώ, το κρασί αυτό είναι το κίνητρο που ψάχνατε για να μπείτε φανατικά στον κόσμο του ροζέ! Το χρώμα του είναι απαλό ροζ, αυτό που στα αγγλικά συχνά αποκαλείται ”blush”, καθώς μοιάζει με το κοκκίνισμα στα μάγουλα ενός ντροπαλού παιδιού.

Τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα, το Gentilini Rose αναδύει ένα αιθέριο άρωμα τριαντάφυλλου, χαρακτηριστικό του Μοσχοφίλερου που, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι μία εξαιρετικά ευωδιαστή ποικιλία ”γκρι” σταφυλιού.

Απολαύστε το κρύο (στους 6-8 βαθμούς Κελσίου), είτε προσφέροντάς το ως ένα κομψό απεριτίφ, είτε ”παντρεύοντάς” το όμορφα με καλοκαιρινά πιάτα ζυμαρικών με πλούσια κόκκινη σάλτσα, και με θαλασσινά. Δοκιμάστε το επίσης σε συνδυασμό με πιο εξωτικά, πικάντικα πιάτα της Κινέζικης, Ινδικής ή Ανατολίτικης κουζίνας.

4. Ειδύλλιο Rose

Χρονιά/Εσοδεία: 2005

Ονομασία Ποιότητας: Ηρακλειώτικος Τοπικός Οίνος

Ποικιλία: Κοτσιφάλι & Grenache Rouge

Παραγωγός: Λυραράκης – Γ.Ε.Α. ΑΕ

Περιοχή: Κρήτη

Αλκοολικός Βαθμός: 12.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 7 ευρώ

Ένα κρασί με έντονο τριανταφυλλί χρώμα, που προέρχεται από το ”πάντρεμα” της γηγενούς κόκκινης Κρητικής ποικιλίας Κοτσιφάλι, με το Grenache Rouge, την ευγενή αρωματική ποικιλία που, αν και κατάγεται από τη Νότια Κοιλάδα του Ροδανού στη Γαλλία, φαίνεται να έχει βρει το δεύτερό της σπίτι στους ορεινούς αμπελώνες της Κρήτης. Το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφα ισορροπημένο κρασί με κομψά αρώματα καλοκαιρινών φρούτων, που ξεδιψάει ευχάριστα σε κάθε περίσταση.

Πρέπει να πούμε ότι το Ειδύλλιο Ροζέ έχει αποσπάσει το Χάλκινο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Challenge International Du Vin στο Παρίσι το 2005. Απολαύστε το δροσερό (στους 12 βαθμούς Κελσίου). Αν και συνδυάζεται με τα περισσότερα πιάτα της ανοιξιάτικης/καλοκαιρινής Ελληνικής κουζίνας, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι το Ειδύλλιο Ροζέ είναι ένα κρασί που περνάει καλύτερα όταν βρίσκεται με παρέα και... μεζεδάκια!

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v