Σεφ αποκαλύπτουν: Πώς θα ξεχωρίσεις ένα κακό εστιατόριο

Μπορεί να λατρεύεις το εστιατόριο-στέκι σου. Αξίζει όμως την αγάπη που του δείχνεις ή σου σερβίρει ακατάλληλες τροφές;
Σεφ αποκαλύπτουν: Πώς θα ξεχωρίσεις ένα κακό εστιατόριο
Έχετε γλυκοκοιτάξει ένα καινούριο εστιατόριο στη γειτονιά σας και θέλετε να το επισκεφθείτε; Έχετε ένα συγκεκριμένο στέκι και θέλετε να διαπιστώσετε αν αξίζει να το στηρίζετε; Ό,τι κι αν ισχύει, εδώ θα βρείτε κάποιες συμβουλές σχετικά με το τι κάνουν και τι δεν προσφέρουν τα εστιατόρια ανάλογα με την ποιότητά τους. 

Οι παρακάτω απαντήσεις έχουν αντληθεί από σχετικό θέμα στην πλατφόρμα του Reddit

Οι πρώτες ύλες των σπέσιαλ πιάτων ημέρας αποτελούνται συχνά από τα τρόφιμα που θέλει να ξεφορτωθεί ο σεφ ή που βρήκε σε προσφορά. 

Τα πιάτα με καβούρι εκτός εποχής είναι σίγουρα από καβούρι τυποποιημένο, κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο.

Αν βλέπετε συχνά στο μενού να λέει «χειροποίητο» ή «φρέσκο», κρατήστε μια πισινή. Το φαγητό πρέπει εξ ορισμού να είναι χειροποίητο και φρέσκο.

Τα μεγάλα μενού με ποικιλία τα οποία όμως έχουν κοινές πρώτες ύλες (πχ. Ψητά λαχανικά, μελιτζάνες παπουτσάκια) για διαφορετικά πιάτα, σημαίνει ότι τα φτιάχνουν εκείνη τη στιγμή και ότι είναι καλής ποιότητας. Ένα καλό εστιατόριο χρησιμοποιεί πάντοτε λαχανικά των οποίων είναι η εποχή τους και αλλάζει συχνά το μενού. 

Αν ο σεφ προσθέτει πολλά μπαχαρικά στα κρεατικά του, τότε μάλλον προσπαθεί να κρύψει κάτι. 

Χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι κινητό μπροστά στους πελάτες; Τότε πιθανότατα οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται για την εμφάνιση του εστιατορίου. Το ίδιο ισχύει και για τα βρώμικα μπάνια. Το μπάνιο είναι μια αναπαράσταση του τι συμβαίνει στις κουζίνες.

Νευριασμένο προσωπικό και ήσυχη κουζίνα. Αν δεν ακούγεται τίποτα από την κουζίνα, τότε ή οι υπάλληλοι είναι μουγγοί ή το φαγητό είναι προμαγειρεμένο. 

Μην ζητάτε ποτέ παγάκια στο νερό σας. Οι μηχανές πάγου είναι ό,τι πιο βρώμικο σε ένα εστιατόριο και ακόμα και μία καλοδιατηρημένη μηχανή δεν είναι απόλυτα καθαρή.

Αν το εστιατόριο δεν αλλάζει μενού (έστω τα πιάτα ημέρας του) και αν του έχει τελειώσει ένα πιάτο του οποίου οι πρώτες ύλες υπάρχουν σε άλλο το οποίο μπορούν να σερβίρουν, τότε πιθανότατα σερβίρουν προμαγειρεμένα “προκάτ” φαγητά. Το ίδιο ισχύει και για τα κυρίως πιάτα που έρχονται στο δεκάλεπτο.

Αν έχετε επισκεφθεί εστιατόριο με ψητά, αλλά δεν υπάρχει υπόνοια καπνού, τότε μάλλον αυτό που τρώτε δεν είναι ακριβώς ψητό.

Αν βλέπετε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, πχ το αλατοπίπερο να βρίσκεται σε κάθε τραπέζι σε συγκεκριμένο σημείο, τότε πιθανότατα ο ιδιοκτήτης θέλει να είναι όλα τέλεια.

Η ατμόσφαιρα. Αν δεν είναι επαρκώς καθαρό το μαγαζί ή αν δεν υπάρχει ίχνος διακοσμητικών στοιχείων, τότε γιατί να μπουν στη διαδικασία να σας σερβίρουν καλό φαγητό; ΟΚ, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις μικρών ταβερνακίων που σου συστήνει 80χρονος παππούς στα ΚΑΠΗ Καισαριανής, αλλά δεν είναι αυτό ο κανόνας.

Αν δεν γεμίζει Σάββατο, μην περιμένετε πολλά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v