Τα πιο νοσταλγικά μέρη της Αθήνας

Στην Πλάκα και στα Αναφιώτικα κι από εκεί στο Κουκάκι, το Μετς και τα Πετράλωνα, βολτάρουμε και αναπολούμε εικόνες και στιγμές μιας Αθήνας απ’ τα παλιά.
Τα πιο νοσταλγικά μέρη της Αθήνας
Έχει νοσταλγία η Αθήνα; Έχει. Από ταβερνάκια και καφενεία, μέχρι ολόκληρες γειτονιές που κρατούν ακόμα ένα κομμάτι από την ατμόσφαιρα το παρελθόντος, ο νοσταλγός του ροκ εν ρολ παλιού αθηναϊκού τρόπου ζωής θα βρει ακόμα μέρη για να αναπολήσει με την ησυχία του.

Πλάκα

Είναι η πρώτη γειτονιά που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για νοσταλγία στην Αθήνα, και όχι άδικα: Τα γραφικά σοκάκια της, τα χρωματιστά νεοκλασικά της, οι φούξια μπουκαμβίλιες, οι σκιερές πλατειούλες, οι γεμάτοι Ιστορία δρόμοι της, τα καφενεδάκια της, το Σινέ Παρί, το Γιασεμί, το ηλιοβασίλεμα από την οδό Πανός και ένα σωρό ακόμα μικρά και μεγάλα μυστικά μας κρατούν γλυκιά συντροφιά σε κάθε βόλτα εδώ, ανεξαρτήτως εποχής.

Διαβάστε επίσης-Πλάκα: Τα «μυστικά» της ομορφότερης γειτονιάς

Αναφιώτικα

Αθήνα σαν σε νησί, η Αθήνα των Αναφιώτικων. Λευκά σπιτάκια, μπλε παράθυρα, φουντωτές μπουκαμβίλιες και τόσες γάτες να χουχουλιάζουν και να βολτάρουν ανά τετραγωνικό μέτρο που θα κάνουν τους απανταχού γατόφιλους να ουρλιάξουν από χαρά, συνθέτουν την πιο κυκλαδίτικη γειτονιά της Αθήνας, λαξευμένη στα πόδια του βράχου της Ακρόπολης.

Διαβάστε επίσης- Αναφιώτικα: Βόλτες στην αθηναϊκή Χώρα

Κουκάκι

Από τις γειτονιές που διατηρούν άρωμα παλιάς Αθήνας και ταυτόχρονα από τις λίγες γειτονιές που παραμένουν… γειτονιές. Στο Κουκάκι θα δεις τους γείτονες να λένε «καλημέρα» με τα μικρά τους ονόματα, τις νεαροπαρέες να μαζεύονται στα καφενεία και τα ταβερνάκια κάτω από το σπίτι και να τσουγκρίζουν ρακές, ενώ θα βολτάρεις ανάμεσα σε χαριτωμένες μονοκατοικίες, λουλουδιασμένα μπαλκόνια και επιβλητικά νεοκλασικά που φέρνουν στο νου κάτι από τα παλιά.

Διαβάστε επίσης-Μικρά «μυστικά» στο Κουκάκι 

Πετράλωνα

Στο ίδιο κλίμα με το Κουκάκι, αλλά με άλλη γοητεία, η «Συνοικία το Όνειρο» σε γοητεύει με τα χαμηλά της σπιτάκια, τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια, την αίσθηση γειτονιάς της παλιάς Αθήνας που αποπνέει σε κάθε της σημείο, τα ταβερνάκια της που απλώνουν τραπέζια στα πεζοδρόμια και τις αυλές τους και τα υπέροχα μικρά δρομάκια γύρω από την οδό Ανταίου, που ανηφορίζει προς τον λόφο του Φιλοπάππου.

Διαβάστε επίσης- Μικρά μυστικά στα Πετράλωνα

Μετς

Πέτρινα σκαλάκια και νεραντζιές. Ένα καταπράσινο πάρκο στην κορυφή του λόφου, μυστικά στέκια με χαρακτήρα για μαζώξεις φίλων όπως παλιά, θέα στην Ακρόπολη, από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία και χρωματιστά νεοκλασικά σε μικρούς πεζόδρομους συνθέτουν την νοσταλγική και συνάμα μοντέρνα γοητεία μιας περιοχής… όνειρο.

Διαβάστε επίσης- Μετς: Η Αθήνα... όπως παλιά

Θησείο

Δεν είναι μόνο οι «κλασικές» περαντζάδες του, η κοσμοσυρροή της Αδριανού και οι καφετέριες της Ηρακλειδών. Το Θησείο φέρνει νοσταλγικό αέρα με τα μυστικά δρομάκια του - η Επταχάλκου με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά της, η Αμφικτύωνος με τα σκαλάκια της, η Νηλέως με τις ανθισμένες αμυγδαλιές της -και φυσικά  με την Αρχαία Αγορά και την Πνύκα, αλλά και ένα σωρό ακόμα μικρά και μεγαλύτερα κτίσματα όπου κάποτε μπαινόβγαιναν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που έγραψαν την αρχή της Ιστορίας του κόσμου, όπως τον ξέρουμε.

Διαβάστε επίσης - Τα καλύτερα στο Θησείο

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v