Πλάκα: Τα «μυστικά» της ομορφότερης γειτονιάς

Έχει ακόμα η Πλάκα μυστικά; Ανακαλύπτουμε τα «κρυφά χαρίσματα» στα πιο όμορφα και στα πιο πολυσύχναστα δρομάκια του ιστορικού κέντρου.
Πλάκα: Τα «μυστικά» της ομορφότερης γειτονιάς
Μπορεί η πιο κοσμαγάπητη γειτονιά της Αθήνας να έχει ακόμα μυστικά; Ποιος δεν έχει καθίσει στα πολύχρωμα café στα σκαλάκια της; Ποιος δεν έχει περπατήσει στα δρομάκια της ή δεν έχει αράξει στις πλατειούλες της την άνοιξη, για ένα λικέρ στου Βρεττού τον χειμώνα ή για ένα θερινό σινεμαδάκι στην ταράτσα του Σινέ Παρί το καλοκαίρι; Όχι, αυτή η λίστα δεν θα ανακαλύψει την «πυρίτιδα», προτείνοντας νέα ή ανεξερεύνητα στέκια στην περιοχή – γιατί απλώς δεν υπάρχουν. Επιχειρεί να «ξετρυπώσει» όμως τα μυστικά των ήδη υπαρχόντων στην περιοχή, για όσους έχουν μείνει στην «επιφάνεια», την φολκλόρ χρυσόσκονη της Πλάκας και δεν έχουν δοκιμάσει πραγματικά τα καλύτερα σε κάθε της γωνιά. Όπως…

Η πορτοκαλόπιτα του Γιασεμιού (Μνησικλέους 23, τηλ: 21 3041 7937)
Ένα από τα δημοφιλέστερα café της γειτονιάς σερβίρει και την καλύτερη πορτοκαλόπιτα του κέντρου, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσουμε το καφεδάκι μας τα Σαββατοκύριακα με ήλιο.



Το τζάκι των Αναφιώτικων (Μνησικλέους 24Β)
Στο ίδιο, πολύχρωμο στενάκι με τα σκαλάκια, το καφενείο «Αναφιώτικα» μας ζεσταίνει τον χειμώνα με το αναμμένο τζάκι στην παρεΐστικη σάλα του. Για ρακές και άφθονους μεζέδες υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

Η αυλίτσα του Γλυκύ (Αγγ. Γέροντα 2, τηλ: 21 0322 3925)
Μια ανάσα από την πολυσύχναστη περαντζάδα της οδού Κυδαθηναίων, ο Γλυκύς απλώνει τραπεζάκια κάτω από τα κληματόφυλλα και τα δέντρα και μας ψήνει μερακλίδικο ελληνικό, συνεχίζοντας με ποικιλίες και μπύρες ως το βράδυ.

Το μέσα δωματιάκι της Κιμωλίας (Υπερείδου 5, τηλ: 21 1184 8446)
Το πιο αρτιστίκ café στις παρυφές της Πλάκας διαθέτει ένα ήσυχο, κουκλίστικο, ρετρό δωμάτιο στο πίσω μέρος του, ιδανικό για τα ρομαντικά ραντεβουδάκια. Μη χάσετε τα φοβερά σπιτικά γλυκά.

Τα μπακαλιαράκια στου Δαμίγου (Κυδαθηναίων 41, τηλ: 21 0322 5084)
Μία από τις παλιότερες ταβέρνες της Αθήνας ετοιμάζει στην υπόγεια σάλα της, εκεί όπου… σύχναζε μέχρι και ο Ορέστης Μακρής ως μπεκρής, φοβερό μπακαλιάρο σκορδαλιά και άλλα ψαροφαγικά εδέσματα (περί τα 15-20€ το άτομο).



Η street art στην Κλεψύδρα (Κλεψύδρας και Θρασυβούλου, τηλ: 21 0321 2493)
Το μποέμ καφενεδάκι στα «ψηλά» της Πλάκας συνδυάζει τέλεια την παράδοση (σεμεδάκια στα τραπέζια, μερακλίδικος ελληνικός καφές και σπιτικά γλυκά του κουταλιού) με την σύγχρονη street art, όπως τα έργα του Sonke που κοσμούν τους τοίχους της οδού Κλεψύδρας.

Το φανάρι του Διογένη και ο μίνι αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Αικατερίνης
Ιστορικά μυστικά της πόλης κρύβονται σε αυτό το κομμάτι της Πλάκας. Ο ιστορικός βυζαντινός ναός της Αγίας Αικατερίνης στην ομώνυμη πλατεΐτσα περιτριγυρίζεται από αρχαία ευρήματα από τον ναό της Αρτέμιδας τον οποίο αντικατέστησε, ενώ στην άλλη γωνία φιγουράρει το μνημείο του Λυσικράτη (ή φανάρι του Διογένη), το «Όσκαρ» των θεατρικών δρώμενων της Αρχαίας Αθήνας, που δόθηκε για την καλύτερη παράσταση και κοσμεί την μικρή πλατεία στην οδό Τριπόδων.

Το «σχολείο» στο Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, τηλ: 21 0321 0179)
Στον πολυχώρο Βρυσάκι, διοργανώνεται κάθε χρόνο μια σειρά μαθημάτων, με πρωτοβουλία ενός δικτύου αλληλοβοήθειας που συγκεντρώνει εθελοντές καθηγητές για δεκάδες διαφορετικές θεματικές καθημερινά, με συμβολική συνδρομή (15€ για ολόκληρο τον κύκλο ως και τριών μαθημάτων). Η «Αλληλεγγύη» οργανώνεται σε συνεργασία με το Athens Fringe Festival.

Το μουσείο με έργα τέχνης… παιδιών (Κόδρου 9, τηλ: 210 3312621 και 210 3312750)
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συγκεντρώνει έργα τέχνης των μικρών… Πικάσο της πόλης, πραγματοποιεί ψηφιακά «ταξίδια» ως το Παρίσι και πραγματοποιεί εικαστικά εργαστήρια για παιδιά σχολικής ηλικίας. Η είσοδος στοιχίζει 3€.



Το χαμάμ της οδού Ραγκαβά (Τριπόδων και Ραγκαβά 10, τηλ: 2110129099)
Λίγα μέτρα από το Λουτρό των Αέρηδων, το Al Hammam αναβιώνει τον θεσμό του τουρκικού χαμάμ στην σκιά της Ακρόπολης, προσφέροντας πακέτα χαμάμ, σπα, μασάζ και μάσκες ομορφιάς, μια εμπειρία χαλάρωσης και αναζωογόνησης σε ιδιαίτερα κομψό περιβάλλον. Οι τιμές ξεκινούν από τα 25€ για το παραδοσιακό χαμάμ και από τα 5-10€ για τις υπηρεσίες ομορφιάς.

Το γιουβέτσι και ο σπιτικός μπακλαβάς στα Γιουβετσάκια (Ανδριανού 144, τηλ: 210 3227033)
Στο νοσταλγικό κτίριο της Πλάκας που αποτελούσε το σπίτι του ηθοποιού Ορέστη Μακρή, ετοιμάζονται παραδοσιακά πιάτα ελληνικής κουζίνας εδώ και έξι δεκαετίες. Ξεχωρίζει το γιουβέτσι, ο μουσακάς και ο σπιτικός μπακλαβάς για το τέλος (περί τα 15€ το άτομο).



Οι γκουρμέ γεύσεις του 7FoodSins (πλατεία Φιλομούσου Εταιρίας 1, τηλ: 21 0701 1108)
Στην gastro-pub, που επέστρεψε πρόσφατα στις πλακιώτικες επάλξεις στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρίας, απολαμβάνουμε καθημερινά από τις 13.00 ως τις 18.00 το «worker’s lunch», δοκιμάζοντας δύο πιάτα (στα 12€ συνολικά) από συνταγές όπως κεφτέδες με τσένταρ και χαλαπένιος, ψητές φτερούγες με πλιγούρι και «διαφορετικό» μουσακά μαζί με ένα ποτήρι μπύρα.

Το παραδοσιακό καφενείο που χτίζει την δική του παράδοση 
Το «Κυδαθηναίων» (πλατεία Φιλομούσου Εταιρίας, τηλ: 21 0323 2340) είναι η πιο δραστήρια κολεκτίβα στην Πλάκα, ένα «παραδοσιακό καφενείο» με εναλλακτική «καρδιά»: Εδώ αράζουμε για καφέ, σπιτικά λικέρ, γλυκίσματα, τσιμπολόγημα (θεϊκό το γουρουνόπουλο) και το βράδυ κοκτέιλ μετά indie rock, new garage, psych, bluegrass και oldies μουσικές. Όλα τα προϊόντα προέρχονται από συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα.



Το μουσείο ελληνικής λαϊκής τέχνης (Πανός 22, τηλ: 210 32 14 972)
Σε ένα γοητευτικό διώροφο κτίριο της οδού Πανός στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του «Μ.Ε.Λ.Τ.» με θέμα «Άνθρωποι και εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία», μία «βόλτα» στην πορεία του ανθρώπου μέσα από τα εργαλεία που εφηύρε και χρησιμοποίησε (είσοδος 2€).

…και το μοναδικό Μουσείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής στην Ελλάδα (Μονής Αστερίου 3-7, τηλ: 210 3234678, 210 3316027)
Οι συλλογές του απαρτίζονται από έργα ζωγραφικής, σχεδίων, γλυπτικής και χαρακτικών ευρωπαίων καλλιτεχνών μέσα από τα οποία καταγράφονται οι τάσεις, τα πρόσωπα και η φιλοσοφία της ευρωπαϊκής ζωγραφικής μετά το 1940 (είσοδος 6€).

Η ταράτσα με την καλύτερη θέα στην Ακρόπολη (Απόλλωνος 21, τηλ: 210 3234350)
Βρίσκεται στο Thea Terrace Bar, το café bar στην ταράτσα του ξενοδοχείου Central και κοιτάζει κατάματα τον Παρθενώνα. Ο φρέντο στοιχίζει 3,80€ και τα ποτά από 6€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v