Τα πιο νοσταλγικά αθηναϊκά ταβερνάκια με αυλή

Πλακόστρωτες αυλές, κληματαριές, κρασοβάρελα και ελληνικοί μεζέδες. Ιδού τα ταβερνάκια που απλώνουν τραπεζάκια έξω για να μας χορτάσουν.
Τα πιο νοσταλγικά αθηναϊκά ταβερνάκια με αυλή
Λεύκα
Μαυρομιχάλη 121 και Βουλγαροκτόνου, Νεάπολη, τηλ: 210 3614038

(φωτό: Foursquare - Vangelis I.)
Ο ορισμός της κλασικής παλιάς ταβέρνας, η Λεύκα ξεκίνησε την «καριέρα» της ως μικρό μανάβικο, στο βάθος του οποίου λειτουργούσε και ένα… καρβουνιάρικο-μπακάλικο. Το μικρό αυτό μαγαζάκι στην άκρη των Εξαρχείων σταδιακά άρχισε να γίνεται στέκι των κατοίκων της περιοχής πριν έναν αιώνα, που έβαζαν και ένα κρασάκι να πιουν κάτω από τη λεύκα στη μέση της αυλής. Σήμερα, η λεύκα δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει ακόμα η αυλίτσα, κρυμμένη πίσω απ’ τον ασβεστωμένο τοίχο της οδού Μαυρομιχάλη. Εδώ δοκιμάζουμε κλασικά κρεατοφαγικά πιάτα και μεζέδες, όπως μπριζόλες, μπεκρή μεζέ, αλλά και ωραία μαγειρευτά κατσαρόλας. Ωραίοι και οι ουζομεζέδες όπως οι ντολμάδες, οι γίγαντες και ο μπακαλιάρος. Μαζί με χύμα κρασί, υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο.

Λυχνίον
Λουίζης Ριανκούρ 17, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106990119

Κοινό μυστικό των κατοίκων των Αμπελοκήπων, αυτό το οικογενειακό ταβερνάκι σε μια ήσυχη γειτονιά της περιοχής διαθέτει μία απόλυτα σπιτική αυλή – σαν να τρώτε στο τραπέζι της γιαγιάς στο χωριό. Στα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντιλα που απλώνει στα διάφορα επίπεδα περιμετρικά της μονοκατοικίας, καθόμαστε και απολαμβάνουμε τα ονομαστά μπιφτέκια, τα οποία έρχονται σε χορταστική μερίδα με τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Πολύ ωραία και τα παϊδάκια κοτόπουλου, η καπνιστή μπριζόλα και τα μαγειρευτά ημέρας – ένα ή δύο διαφορετικά κάθε ημέρα. Στο τέλος, έρχεται κερασμένος χαλβάς. Μαζί με κρασί ή μπύρες, υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο.

Καραβίτης
Αρκτίνου και Παυσανίου 4, Παγκράτι, τηλ: 2107215155
Τον χειμώνα μας ταΐζει στην υπόγεια ταβέρνα του με τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, τις παλιές φωτογραφίες και τα μπουζούκια στους τοίχους. Αλλά τώρα που καλοκαιριάζει, ο Καραβίτης, από τα παλιότερα κουτούκια του Παγκρατίου, απλώνει τραπέζια με φωτεινά τραπεζομάντιλα στην απέναντι αυλή, με τα δεντράκια, τα κρασοβάρελα και τους ασβεστωμένους μαντρότοιχους. Μπροστά μας προσγειώνονται λαχταριστά κρεατικά πρώτης ποιότητας, ονομαστά κεφτεδάκια, σπιτική τυρόπιτα, ωραίος μπεκρή μεζές και φοβερές μπριζόλες. Μαζί με κρασί – και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος – υπολογίστε περί τα 15-18€ το άτομο.

Γάιδαρος
Σουλίου 52, Αγία Παρασκευή, τηλ: 2106004724

Η πιο old school οικογενειακή ταβέρνα της Αγίας Παρασκευής διαθέτει μια δροσερή, πλακόστρωτη αυλή στο πλάι της όμορφης μονοκατοικίας όπου στεγάζεται. Εδώ είναι που βγαίνει… παγανιά ο Γάιδαρος, για να σερβίρει ορεκτικά με υλικά απ’ όλη την Ελλάδα, όπως σύγκλινο Μάνης, μάτζα (κοκκινιστή μελιτζάνα με κολοκύθι, πιπεριά, φέτα και μυρωδικά) ή σπετζοφάι, κρεατικά στα κάρβουνα για τους φαν της σχάρας, αλλά και παραδοσιακές συνταγές στον ξυλόφουρνο ή την κατσαρόλα, όπως αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και πουρέ γλυκοπατάτας, κόκορας κοκκινιστός με λιαστή ντομάτα και χειροποίητα λαζάνια, αρνάκι μαστέλο με πατάτες και μαστίχα ή κατσικάκι λαδορίγανη. Για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Κληματαριά 
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ.: 210 3216629

Η αυλή της Κληματαριάς είναι πολύχρωμη, είναι καταπράσινη, έχει τα απαραίτητα κρασοβάρελα, πνιγμένα στα κληματόφυλλα για να μας θυμίζει ταβερνάκι του παλιού καλού καιρού, γεμίζει με ζωντανές λαϊκές μουσικές τακτικά και δεν μας απογοητεύει ούτε στο φαγητό: Εδώ, δοκιμάζουμε φρεσκοζυμωμένο ψωμάκι, κλασικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες στις γάστρες που βρίσκονται στην αυλή, κλασικά ελληνικά ορεκτικά, κρεατικά της ώρας και πίτες με χειροποίητο φύλλο. Ωραιότατος ο κοκκινιστός κόκορας, «άχαστο» το κότσι που χορταίνει άνετα δύο άτομα. Συνοδεύστε με βαρελίσιο κρασί και υπολογίστε περί τα 15-18€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v