Μικρά μυστικά στις γειτονιές της Αθήνας

Ένα café μέσα σε σπηλιά, ένα γλυπτό του Φασιανού στην Αιόλου και μια νησιώτικη γειτονιά που δεν είναι τα Αναφιώτικα. Πόσο καλά (νομίζετε ότι) ξέρετε την Αθήνα;
Μικρά μυστικά στις γειτονιές της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη 

Ξέρετε πού λέει ο αθηναϊκός θρύλος ότι είναι θαμμένος ο Θουκυδίδης; Ποιο είναι το πεζούλι με την καλύτερη θέα στα Αναφιώτικα; Ποιο κτίριο του Μεταξουργείου έχει ακόμα ανοικτές πληγές από τις σφαίρες του Εμφυλίου –τις οποίες μπορείτε να δείτε σφηνωμένες στους τοίχους του; Και πού μπορείτε να πιείτε καφεδάκι μέσα σε μια… σπηλιά στο κέντρο της Αθήνας;

Αφού κάνετε ένα φρεσκάρισμα στα 11 μυστικά που σας αποκαλύψαμε πρώτα για τις γειτονιές της Αθήνας, ακολουθήστε μας σε μια ακόμα βόλτα στις αθηναϊκές λεπτομέρειες.

Λίγα μέτρα πάνω από την Πλατεία Μερκούρη των Άνω Πετραλώνων, υπάρχουν δύο μικρά δρομάκια, οι οδοί Ψαμάθης και Αιθέριας, που μοιάζουν να τηλεμεταφέρθηκαν εδώ από κάποιο νησί: Χαμηλά λευκά ασβεστωμένα τειχάκια, λουλουδιασμένες αυλές, χαριτωμένες μονοκατοικίες και φουντωτές μπουκαμβίλιες. Έξτρα μπόνους, το ότι εκεί που τελειώνουν ξεκινά ο λόφος του Φιλοπάππου.

Στα Αναφιώτικα, υπάρχει ένα και μοναδικό χαμηλό πεζούλι για να καθίσετε και να χαζεύετε από ψηλά τα φώτα της πόλης και τον Λυκαβηττό απέναντι, στην απόλυτη ησυχία. Βρίσκεται δίπλα στο σπιτάκι με τον αριθμό 34.

Στη γωνία των οδών Αιόλου και Χρησοσπηλιωτίσσης, πολύ κοντά στην Αγία Ειρήνη, υπάρχει ένα υπέροχο γλυπτό του Φασιανού που (στοιχηματίζουμε) δεν είχατε προσέξει ποτέ μέχρι τώρα. Δείτε το στην εξαιρετική φωτογραφία του Athensville για να έχετε τον νου σας την επόμενη φορά.

Αν κοιτάξετε χαμηλά στους τοίχους του νεοκλασικού στη γωνία των οδών Μυλέρου και Κεραμεικού, θα δείτε τις τρύπες με τις σφαίρες από τα Δεκεμβριανά του 1944. Το νεοκλασικό, γνωστό και ως Αρχοντικό Νεγρεπόντη, στέγαζε τότε τη βρετανική πρεσβεία.

Σε ένα από τα λιγότερο εξερευνημένα κομμάτια του λόφου του Φιλοπάππου (το οποίο θα βρείτε ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουμε εδώ) υπάρχει ένας λαξευμένος βράχος, στον οποίο η παράδοση θέλει ενταφιασμένους τον Κίμωνα και τον Θουκυδίδη. Το Υπουργείο Πολιτισμού, βέβαια, λέει ότι πρόκειται για παρερμηνεία αρχαίων συγγραμμάτων του Ηρόδοτου και του Παυσανία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Ένας από τους ομορφότερους μικρούς πεζόδρομους της πόλης, δεν πλαισιώνεται από μπαράκια, δεν μαζεύει πλήθη κόσμου στις «όχθες» του και δεν αναγράφεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Είναι η μικρούλα οδός Καλλισπέρη, στη γειτονιά του Μακρυγιάννη, πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης, με τα καταπληκτικά νεοκλασικά της και μια ντιζαϊνάτη παιδική χαρά που, αντί να κρύβεται πίσω από κάγκελα και φράχτες, αποτελεί κομμάτι του ίδιου του πεζόδρομου.

Σε ένα από τα πιο σκοτεινά δρομάκια του Μεταξουργείου, την οδό Ακομινάτου, υπάρχει ένα αυθεντικά βουλγάρικο ταβερνάκι που λέγεται Balkan και σερβίρει δυσπρόφερτες νοστιμιές να-γλείφεις-τα-δάχτυλά-σου σε εξαιρετικές τιμές. Λεπτομέρειες από την τελευταία μας επίσκεψη έχουμε εδώ.

Στη γειτονιά του Αγίου Παύλου, επάνω στην Πλατεία Τράιμπερ, αν σπρώξεις τη βαριά γκρίζα πόρτα που γράφει απέξω Bedrock θα βρεθείς σε μια… σπηλιά, βγαλμένη από το σύμπαν των Flintstones. Θα κάτσεις στο πέτρινο καναπεδάκι, επάνω σε προβιές και φλοκάτες, και θα παραγγείλεις τσάι, καφέ ή ποτό, το οποίο θα πιεις υπό τους ήχους βαλκανικής ποπ. Κι άλλες λεπτομέρειες, εδώ.

Ένα από τα καλύτερα ανατολίτικα ταβερνάκια της πόλης λέγεται Ασία, βρίσκεται στην Πλατεία Αμερικής (στη γωνία Μοσχονησίων και Θήρας) και σερβίρει εξαίσια πολίτικη και κούρδικη κουζίνα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 12-15€ το άτομο. Λεπτομέρειες (και βόλτες τριγύρω) εδώ.

Στο Παλαιό Φάληρο, υπάρχει ένα café που μυρίζει… βιβλία. Το BookTalks (Αγίου Αλεξάνδρου 58) είναι ένα γλυκύτατο βιβλιοπωλείο-café, που ξενυχτά αποτελώντας την ιδανική λύση και για τα δωράκια της τελευταίας στιγμής. Οι καπνιστές, υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για να καθίσετε στην όμορφη αυλίτσα του –στον εσωτερικό χώρο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Περισσότερα εδώ.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v