Μακρυγιάννη: Βόλτες κάτω από το Ηρώδειο

Βολτάρουμε στους πεζόδρομους, πιάνουμε τραπεζάκι σε ταράτσες με θέα και φωτογραφίζουμε υπέροχα νεοκλασικά, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας.
Μακρυγιάννη: Βόλτες κάτω από το Ηρώδειο
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Photo Gallery: Γιώργος Παπαδόπουλος  


Είναι η γειτονιά με τον ωραιότερο πεζόδρομο ολόκληρης της Αθήνας. Είναι η πρώτη γειτονιά στην οποία βολτάρουμε με το που κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ηλιαχτίδες της χρονιάς. Κι είναι ταυτόχρονα μια από τις πιο άγνωστες στους Αθηναίους γειτονιές. Λίγοι ξεμακραίνουν από το πλακόστρωτο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς τα «πίσω» δρομάκια της. Χάνουν, έτσι, μια απολαυστική βόλτα σε μια γειτονιά που μπορεί να μην είναι γραφική με την πρώτη ματιά (όπως είναι, ας πούμε, η Πλάκα ή το Μετς) είναι όμως γεμάτη πανέμορφα νεοκλασικά, που ξεφυτρώνουν ανάμεσα σε πολυκατοικίες, πολλές εκ των οποίων –θα παρατηρήσεις σχεδόν έκπληκτος– είναι απροσδόκητα ωραίες.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα παλιά αρχοντικά –άλλα υπέροχα αναπαλαιωμένα και άλλα εγκαταλελειμμένα και σιωπηλά– που κάνουν αυτή τη γειτονιά ξεχωριστή. Είναι και οι φουντωτές νεραντζιές της, και οι πράσινες τούφες που πυκνώνουν όσο ανηφορίζεις τα δρομάκια προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Είναι και οι μικρές χαριτωμένες πινελιές όπως η ντιζαϊνάτη παιδική χαρά που δεν κρύβεται πίσω από κάγκελα αλλά αποτελεί κομμάτι του πανέμορφου πεζόδρομου της Καλλισπέρη.

Είναι και τα sui generis μαγαζάκια, όπως το οπωροπωλείο με την πολύχρωμη ταμπέλα Φρουτοπία, το Καφενεδάκι της Ροβέρτου Γκάλλι με τον ξύλινο πάγκο να αγκαλιάζει τη μεγάλη ελιά στην αυλή του, και ο φούρνος του Τάκη στο 14 της Μισαραλιώτου, που οι γείτονες ορκίζονται ότι φτιάχνει το καλύτερο ψωμί σε όλη την Αθήνα. Και είναι, τέλος, η υπέροχη θέα στην Ακρόπολη και το Ηρώδειο, από κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η γειτονιά συγκεντρώνει περισσότερα εστιατόρια και café με ταράτσες από κάθε άλλη περιοχή της Αθήνας.

Τα εστιατόρια που νοστιμίζουν τη γειτονιά

Στροφή (Ροβέρτου Γκάλι 25, τηλ.: 210 9214130): Από την (σκεπασμένη αυτή την εποχή) ταράτσα της απολαμβάνουμε υπέροχη θέα στην Ακρόπολη και τις καμάρες του Ηρωδείου, ενώ από τα στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα τραπέζια της παρελαύνουν παραδοσιακές ελληνικές νοστιμιές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον μουσακά στο πήλινο, τους αφράτους κολοκυθοκεφτέδες με γιαούρτι και τον κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες, αλλά δώστε μια ευκαιρία και στη σχάρα –τα μπιφτέκια, επί παραδείγματι, είναι μυρωδάτα και ζουμερά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο, με ωραίο χύμα Μοσχοφίλερο Μαντίνειας. Αν είστε αποφασισμένοι να ξοδέψετε κάτι παραπάνω, τη λίστα κρασιών συναποτελούν ενδιαφέρουσες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, σε λογικές τιμές.

Αττικός (Γαριβάλδη 7, τηλ.: 210 9215256): Άλλη μία διεύθυνση με πεντάστερη θέα, αλλά και νόστιμη κουζίνα και λογικές τιμές, ο Αττικός Greek House, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, κοιτά στα μάτια την Ακρόπολη αλλά και το Αστεροσκοπείο και τον λόφο του Φιλοπάππου από την όμορφη ταράτσα του. Τα μαγειρευτά του μυρίζουν παράδοση και σπιτικό μεράκι –δοκιμάστε οπωσδήποτε το κερκυραϊκό σοφρίτο, το λεμονάτο αρνάκι και τον μουσακά– ενώ και οι λάτρεις της σχάρας δεν θα απογοητευτούν. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο, με το δικό τους κρασί. 

Μάνη Μάνη (Φαλήρου 10, τηλ.: 210 9218180): Έφερε την κουζίνα της Μάνης εδώ πριν από χρόνια, όταν η γειτονιά δεν ήταν ακόμα παρά μια τουριστική πιάτσα, και συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα να μας σερβίρει τις πελοποννησιακές νοστιμιές του στο κουκλίστικο αρχοντικό της οδού Φαλήρου που το στεγάζει. Μας αρέσουν –εκτός από τα φαγητά του– και οι πρωτοβουλίες όπως η μισή μερίδα στη μισή τιμή που προσφέρει τα μεσημέρια για να δοκιμάζουμε περισσότερες γεύσεις ή να τρώμε πιο ελαφριά, και οι 12 (διαφορετικές κάθε φορά) ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα που προσφέρονται καθημερινά και σε ποτήρι. Στα του μενού, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα πουγκιά με μανούρι, παστουρμά, κατσικίσιο τυρί, πιπεριά Φλωρίνης και αμύγδαλα σε σάλτσα τομάτας και τις μακαρούνες με φιλετίνια χοιρινά, λαχανικά ζουλιέν, μανιτάρια, κολοκύθι και λάδι τρούφας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο με ποτήρι κρασί, ενώ υπάρχουν και set menus στα 30€ για δύο άτομα. 

Trapezaria (Θεοδώρου Νέγρη 1, τηλ.: 210 9213500): Στην… απέναντι όχθη της Συγγρού, η τραπεζαρία (όνομα και πράγμα) του σεφ Δημήτρη Παναγιωτόπουλου είναι σαφώς ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της περιοχής, τόσο από άποψη χώρου –η φωτογραφία επάνω μιλά από μόνη της– όσο και, το βασικότερο, μενού. Οι γεύσεις εναλλάσσονται καθημερινά, αναλόγως εποχικών υλικών και έμπνευσης του σεφ, και «πειράζουν» τη μεσογειακή παράδοση με το αποτέλεσμα να περιλαμβάνει προτάσεις όπως τυροπιτάκια κιουνεφέ με σύκο και σύγκλινο, παπαρδέλες με ραγού από μαύρο χοίρο και χοιρινό μελωμένο με σελινόριζα, σερβιρισμένο με πουρέ από ρεβίθι και ταχίνι. Όλα τα πιάτα σερβίρονται σε κανονική και μικρή μερίδα (μπορείτε να δείτε αναλυτικά το μενού εδώ) και οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο, με κρασί από την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών –πολλά εκ των οποίων προσφέρονται καθημερινά και σε ποτήρι. 

Rincon Mexicano (Δημητρακοπούλου 5, τηλ.: 211 4063349): Μικρούλι, πολύχρωμο και ατμοσφαιρικό, το μεξικάνικο ταβερνάκι της κυρίας Ines έχει κερδίσει στα τρία χρόνια λειτουργίας του φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς, που παραπονιούνται ότι τα πιάτα δεν είναι καυτερά, και οι μερίδες δεν είναι γενναίες όπως έχουμε συνηθίσει στα «μεγάλα» μεξικάνικα. Παρ’ όλα αυτά, μας αρέσει πολύ το mole poblano –κοτόπουλο με σως σοκολάτας– το εθνικό πιάτο του Μεξικού, που βρίσκουμε εδώ τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τα τραγανά nachos, το σπιτικό guacamole με φρέσκο αβοκάντο και το chile relleno, που είναι πιπεριά γεμιστή με τυρί και κρέας. Οι απαραίτητες συνοδευτικές μαργαρίτες είναι επίσης πολύ καλές. Οι τιμές είναι εξαιρετικές, στα 15€ το άτομο maximum, μαζί με τα κοκτέιλ σας. 

Τα μπαρ όπου τα πίνουμε παρέα με τους τουρίστες

Hitchcocktales (Πορίνου 10, τηλ.: 210 9210023): Μια από τις αγαπημένες μας νέες αφίξεις του φετινού χειμώνα, μεταμόρφωσε το παλιό γκαράζ της Πορίνου σε ένα ατμοσφαιρικό στέκι που δεν κρύβει την αγάπη του για τον Μετρ του Σασπένς –βαφτίζει, άλλωστε, τα εξαιρετικά του κοκτέιλ με ονόματα από τις ταινίες του. Το Ψυχώ, ας πούμε, φτιάχνεται με βότκα, βερμούτ και μαύρο σταφύλι, και είναι μια ωραία εναλλακτική στα γλυκά κοκτέιλ που τείνουν να γίνουν ο κανόνας στα αθηναϊκά κοκτέιλ μπαρ. Αν πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε από ένα μενού που περιλαμβάνει… τα πάντα, από ριζότο και rib eye steak μέχρι club sandwich και πιάτα ημέρας. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8,5€.

Bock (Σπύρου Δοντά 9, τηλ.: 210 9200369): Άλλη μια καινούρια άφιξη, στην απέναντι «όχθη» της Συγγρού αυτή τη φορά, το Bock είναι ένα πολύ ενδιαφέρον beer bar (και) restaurant. Σερβίρει δυσεύρετες ετικέτες μπύρας, λαχταριστή κεντρο- και βορειο-ευρωπαϊκή κουζίνα, και εξαιρετικά κοκτέιλ, με (και χωρίς) βάση την μπύρα. Αυτά τα τελευταία είναι δημιουργίες του ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει «θητεύσει» πίσω από μπάρες όπως το Soul, το Tiki Athens και το Μωσαϊκό. Οι δε τιμές τους κυμαίνονται στα 8€. Το Bock τις Δευτέρες είναι κλειστό. 

Ρουά Café (Ροβέρτου Γκάλλι 26 και Ερεχθείου, τηλ.: 211 4044074): Άπλωσε τα τραπεζάκια του στο μεγάλο-πεζοδρόμιο-μίνι-πλατειάκι της γωνίας Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου πριν από λίγους μήνες, και εξελίχθηκε ταχύτατα στο αγαπημένο μυστικό των γειτόνων. Μικρούλι και ατμοσφαιρικό, με vintage νότες στη διακόσμηση και παρεΐστικη ατμόσφαιρα που εμπνέει από βραδιές με ρακόμελα στη σκιά του Ηρωδείου μέχρι ξέφρενα cult πάρτι όταν η διάθεση ή οι μέρες το απαιτούν, το Ρουά μας σερβίρει καφεδάκι από νωρίς και ποτά ως τις πρώτες –και τις δεύτερες, ενίοτε– πρωινές ώρες. 

Old School (Μακρυγιάννη 19-21, τηλ.: 210 9224070): Ίσως το καλύτερο από τα café-bar-στη-σειρά πλάι στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Old School Cocktail Bar, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, παίζει ωραίες (βρετανικές και old school κατά βάση) ροκ μουσικές. Σερβίρει ωραία κοκτέιλ και μπύρες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ αν βρεθείτε στη γειτονιά του το πρωί θα εντυπωσιαστείτε από τον espresso –της μάλλον σπάνιας στην Αθήνα μάρκας Mrs. Rose. 

Passagio (Λεμπέση 2, τηλ.: 210 9233291): Είναι ένα από αυτά τα μικρά στέκια «της γειτονιάς», που δύσκολα θα σου τραβήξουν το βλέμμα αν τύχει απλώς να περάσεις απ' έξω. Αν σε φέρουν, όμως, εδώ για καφεδάκι φίλοι που μένουν στη γειτονιά και αγαπούν τον πάντα χαμογελαστό Σύριο ιδιοκτήτη και τη γυναίκα του, θα γίνεις κι εσύ μέλος της παρέας, και θα κλείνεις εδώ ραντεβού-μακριά-από-τα-βλέμματα, για καφεδάκια που αργότερα γίνονται σφηνάκια μαστίχας, και μετά κανονικά ποτά. Παίζει, επίσης, ωραίες μουσικές και διοργανώνει πολύ κεφάτα πάρτι –όπως μαρτυρούν αυτές εδώ οι φωτογραφίες.

Παλιό ραδιόφωνο (Αθανασίου Διάκου 12, τηλ.: 210 9237022): Μικρό και ατμοσφαιρικό, και τόσο νουάρ σαν να ξεπήδησε από τις σελίδες κάποιου μυθιστορήματος του Μεσοπολέμου, το Παλιό Ραδιόφωνο είναι ένα τζαζ μπαρ με ιδιαίτερη αδυναμία στη hard-bop και τους crooners των δεκαετιών του ’20 και του ΄30. Το ποτό κοστίζει 7€. 

Wine Point (Αθανασίου Διάκου & Πορινού 2, τηλ.: 210 9227050): Ήταν ένα από τα πρώτα οινο-στέκια που αγαπήσαμε, τότε που τα wine bars πρωτοξεκινούσαν να γίνονται τάση στην Αθήνα. Το Wine Point δεν κρύβει την αγάπη του για τον ελληνικό αμπελώνα, ανανεώνοντας συνεχώς τη λίστα του με δυσεύρετες ετικέτες, ενώ φροντίζει τακτικά να εμπλουτίζει και τις οινικές μας γνώσεις, φιλοξενώντας σεμινάρια οινογνωσίας και άλλα ενδιαφέροντα events. Εννοείται ότι τα μεζεδάκια που συνοδεύουν το κρασί μας είναι όλα ένα κι ένα, ενώ τα κρασιά που αγαπήσαμε μπορούμε να τα αγοράσουμε και για το σπίτι. Οι τιμές για το ποτήρι κρασί κυμαίνονται στα 4€. 

Tiki Athens (Φαλήρου 15, τηλ.: 210 9236908): Βγαλμένο από την Χαβάη, με εξωτικά φυτά να σκαρφαλώνουν μέχρι το ταβάνι, πολύχρωμο και απενοχοποιημένα 80s, το Tiki σερβίρει ωραία signature κοκτέιλ και φιλοξενεί events που περιλαμβάνουν bar theatre παραστάσεις, DJ sets και live με ελεύθερη είσοδο. Κατά τα λοιπά –όταν δηλαδή δεν παίζει κανείς live– οι μουσικές κινούνται σε όλο το φάσμα των 60's pop, rock’n’roll, lounge, indie, jazz, funky και soul. Το ποτό κοστίζει 8€.

Barrelhouse (Φαλήρου 6, τηλ.: 6942543374): Μια σταλιά μπαράκι, που όμως έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς θαμώνες, χάρη στον sui generis χαρακτήρα του, το όμορφο, νοσταλγικό ντεκόρ που δένει τέλεια με τους ξύλινους τόνους στη διακόσμηση, και τα multi-culti μουσικά του γούστα που κινούνται από Louis Armstrong και Coltrane, μέχρι Βαμβακάρη, Χατζιδάκι και Σογιούλ. Θα το βρείτε ανοιχτό από Τετάρτη έως Κυριακή, με το ποτό να κοστίζει 6€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v