Μεταξουργείο: Εστιατόρια και μεζεδοπωλεία με άποψη

Φάγαμε το Μεταξουργείο με τα κουτάλια, για να ξεχωρίσουμε τις ωραιότερες αυλές, τα καλύτερα μεζεδάκια και τις πιο ενδιαφέρουσες εξωτικές γεύσεις.
Μεταξουργείο: Εστιατόρια και μεζεδοπωλεία με άποψη
της Ηρώς Κουνάδη

Θα μπορούσε να διεκδικήσει επάξια τα σκήπτρα της γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας. Δεν του λείπει, άλλωστε, τίποτα: Από παραδοσιακά μεζεδοπωλεία όπου τσιμπολογάμε τσουγκρίζοντας τα κρασιά μας, μέχρι υψηλή κουζίνα που σαρώνει κάθε χρόνο τα παγκόσμια βραβεία, το Μεταξουργείο έχει τα πάντα. Ανάμεσά τους συγκεντρώνονται οι περισσότερες εθνικές κουζίνες ανά αθηναϊκό χιλιόμετρο, δημιουργώντας το παζλ μιας γειτονιάς που μυρίζει στο ίδιο τετράγωνο σαφράν, κανέλα και φρεσκοτριμμένο τζίντζερ. 

Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49, τηλ: 211 1834789

Ακριβώς απέναντι από την Πλατεία Αυδή, το πάλαι ποτέ καφενείο που λεγόταν Μπαχάμες, διατήρησε την διακόσμηση και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, άλλαξε όνομα, και μετατράπηκε σε ένα από τα καλύτερα και οικονομικότερα μεζεδοπωλεία της Αθήνας. Στα… γκραν σουξέ του καταλόγου περιλαμβάνονται οι παπαρδέλες με καβουρμά, τα μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα και τα μανιτάρια με απάκι. Συνοδεύουμε με μια από τις πολλές ποικιλίες χύμα κρασιού, τσίπουρο ή ουζάκι. Τακτικά διοργανώνονται και sessions ζωντανής μουσικής, συνήθως χωρίς μικρόφωνα. Αποφύγετέ το τις ώρες αιχμής (ειδικά μεσημέρια Κυριακής και βράδια Παρασκευής και Σαββάτου) εκτός αν είστε είτε πολύ υπομονετικοί είτε λίγο πεινασμένοι. Υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο, κρασιού ή ούζου περιλαμβανομένου. 

Ακροβάτης
Ψαρρών 26 και Μαιζώνος, τηλ.: 210 5230750

Το καταπληκτικό νεοκλασικό κτίριο όπου γυρίστηκε ο Μπακαλόγατος με τον Χατζηχρήστο στεγάζει τον υπέροχο Ακροβάτη, ένα μεζεδοπωλείο-ρακομελάδικο-μπαρ που αγαπά τις σπιτικές γεύσεις, τις live μουσικές και τις καλλιτεχνικές πινελιές στο ατμοσφαιρικό του περιβάλλον. Στο λαχταριστό μενού περιλαμβάνονται γεύσεις όπως φέτα με μέλι και μαρμελάδα ντομάτας, καναπεδάκια ψητών λαχανικών με ταλαγάνι, απάκι με πορτοκάλι, λουκάνικα Τρικάλων και ολόφρεσκο ζυμωτό ψωμί. Ουζάκια και ρακόμελα ρέουν άφθονα, και οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο. 

Τα Κουταλάκια
Θερμοπυλών 39, τηλ.: 210 5224512

Διαδόθηκε ταχύτατα από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα ειδικά τα Σαββατοκύριακα να επικρατεί το αδιαχώρητο… μεσημέρι - βράδυ. Το αξίζει, τόσο για την ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε ταβερνάκι χωριού, όσο και για τις θεϊκές του γεύσεις, που είναι εν πολλοίς δυσεύρετες στην Αθήνα. Ειδική μνεία αξίζει το αγριογούρουνο, αλλά και η πίττα Καισαρείας με παστουρμά και η μελιτζανοσαλάτα α λα μεσανατολίτικα που ακούει στο όνομα Μπαμπαγκανούς. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 17-20€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί.

Balkan
Ακομινάτου 13, τηλ.: 210 5230717
Ένα αυθεντικό βουλγάρικο ταβερνάκι που δύσκολα το πιάνει το μάτι. Αν έρθεις, θα έρθεις συστημένος –πράγμα εξαιρετικά πιθανό, καθότι τους τελευταίους μήνες το Balkan είναι το ταχύτερα διαδιδόμενο μυστικό της πόλης. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται πιάτα όπως τα ουστπίτσι, κεφτεδάκια από κοτόπουλο, το κατάκ, που θυμίζει τζατζίκι με πάπρικα, το τυρί κασκαβάλ σαγανάκι και το κοτόπουλο καβαρμά, ένα ορεκτικό που έρχεται σερβιρισμένο σε πήλινο με πιπεριές, τυρί και αυγό. Το περιβάλλον είναι χαριτωμένα κιτς, με τη διακόσμηση εκείνη που μπορεί να ξενίσει τους ορκισμένους λάτρεις του minimal, ταιριάζει όμως πολύ στην ιδιαίτερη άποψη και φιλοσοφία του μαγαζιού. Οι τιμές θα ήταν το δυνατότερο χαρτί του, αν οι γεύσεις δεν ήταν τόσο καλές: Ο λογαριασμός θα ξεπεράσει πολύ δύσκολα τα 10-12€ το άτομο, μαζί με μπύρα ή βουλγάρικη ρακή, την οποία αξίζει να δοκιμάσετε. 

Rakor
Πλαταιών 10, τηλ.: 211 7108877

Νεο-μαγειρείο με έμπνευση, που «πειράζει» τις ελληνικές συνταγές, και σερβίρει νοστιμιές όπως πατάτες τηγανιτές με σως φέτας και σύγκλινο Μάνης, μοσχαρίσια μπριζόλα με σάλτσα κάππαρης και σταφίδες, λαχταριστές σαλάτες και τουλάχιστον μία επιλογή κάθε μέρα για τους αδικημένους σε αυτή την πόλη χορτοφάγους. Μας αρέσει ιδιαίτερα και το περιβάλλον, με τον τεράστιο μαυροπίνακα που γράφει τις προτάσεις και τις… θυμοσοφίες της ημέρας. Ο τελικός λογαριασμός κυμαίνεται στα 12€ το άτομο, με ωραίο χύμα Ροδίτη. 

Αθήρι
Πλαταιών 15, τηλ.: 210 3462983

Για το ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό εστιατόριο (με έναν από τους ωραιότερους κήπους της Αθήνας) του σεφ Αλέξανδρου Καρδάση σας τα έχουμε πει και ξαναπεί. Δημιουργική κουζίνα που πηγαίνει την ελληνική παράδοση ένα βήμα παραπέρα: Σκεφτείτε μαγειρευτό χταπόδι με λιαστή τομάτα και κάπαρη, φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένο κρεμμύδι και τοματάκι γλυκό ή μαριναρισμένο κοτόπουλο ψητό με μέλι, πουρέ μήλο και σαλάτα πράσινη με δυόσμο και αποξηραμένα βερίκοκα. Τακτικά προτείνει και ειδικά σχεδιασμένα, οικονομικά μενού της τάξης των 15€ κατ’ άτομο. Αν δεν τα πετύχετε, ή προτιμάτε να παραγγείλετε a la carte, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί. 

Μυκηνών Γωνία
Μεγάλου Αλεξάνδρου 97 και Μυκηνών, τηλ.: 210 3422377

Στη θέση όπου βρισκόταν παλιά ο Αιγύπτιος, το Μυκηνών Γωνία κατάφερε με τα λαχταριστά του μεζεδάκια να κατακτήσει τις καρδιές ακόμα κι εκείνων των Αθηναίων που δεν είχαν περάσει ποτέ τα σύνορα του Μεταξουργείου. Το μενού είναι μικρό αλλά θαυματουργό, ενώ στα πιάτα-θρύλους του περιλαμβάνονται τα αφράτα σπιτικά του μπιφτεκάκια («απίστευτα», όπως αναφέρονται στον κατάλογο, και έτσι θα τα ζητήσετε), η χοιρινή τηγανιά και οι ζουμεροί ντοματοκεφτέδες. Σημειώστε ότι απλώνει και τραπεζάκια στον όμορφο μικρό πεζόδρομο μπροστά του. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, μαζί με ωραίο κρασάκι ή παγωμένες μπύρες. 

Funky Gourmet
Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, τηλ.: 210 5242727

Το εστιατόριο των σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου, που ανακηρύχθηκε πέρυσι ένα από τα δέκα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά του Μεταξουργείου, και μετρά δύο αστέρια Michelin. Σερβίρει υψηλή δημιουργική κουζίνα που «πειράζει» την ελληνική παράδοση, με βότανα από το δικό τους μποστάνι. Οι τιμές είναι, προφανώς, αντίστοιχες ενός Michelin-άτου εστιατορίου: 70€ το άτομο το οικονομικότερο μενού degustation, χωρίς κρασί, στα 91€ με κρασί. Δείτε αναλυτικά τα μενού εδώ.

Ο Αιγύπτιος
Μεγάλου Αλεξάνδρου 102
Θρύλος της περιοχής από τότε που η περιοχή δεν είχε γίνει θρύλος, ο άνθρωπος που έμαθε στους Αθηναίους να τρώνε φαλάφελ συνεχίζει ακάθεκτος να φτιάχνει τα καλύτερα στην πόλη. Τα συνοδεύει, δε, με αυθεντικά ανατολίτικο ταμπουλέ, τέλειο ντιπ με γιαούρτι και μυρωδικά για να τα βουτάμε, αραβικές πίτες αντί για ψωμί, ωραίο χούμους και βουνά από τηγανιτές πατάτες, στον λιτό και απέριττο χώρο του, αλλά και στα τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο. Οι τιμές του δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 10-12€ το άτομο, ωραίου κρασιού ή αιγυπτιακής μπύρας περιλαμβανομένων. 

Αυλή του Πέτρου
Λεωνίδου 86 και Πλαταιών, τηλ.: 210 3423886

Μια κουκλίστικη αυλίτσα, με ξύλινα παγκάκια και φουντωτές φυλλωσιές, είναι μια από τις τελευταίες «μυστικές» διευθύνσεις του Μεταξουργείου. Εδώ δοκιμάζουμε μεταξύ άλλων ρουμάνικες σπεσιαλιτέ, όπως τα πικάντικα σουτζουκάκια mici, αλλά και ωραία ψητά στη σχάρα (και τη σούβλα τα Σαββατοκύριακα) ακούγοντας ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά και πληρώνουμε περί τα 12-15€ το άτομο, μαζί με κρασί. 

Tamarind
Κεραμεικού 51, τηλ.: 210 5225945

Η έθνικ… επέλαση συνεχίζεται, στο ταϊλανδέζικο Tamarind με τον υπέροχο χώρο του: Πετρόλ τοίχοι, μεγάλα κόκκινα φωτιστικά, δέντρο των ευχών (ένας εξίσου κόκκινος, γλυπτός ταμάρινθος με χαρτάκια κρεμασμένα στα κλαδιά του) πανύψηλο ταβάνι και ξύλινο πάτωμα. Σεφ και συνιδιοκτήτρια είναι η Άντζελα Γεωργαρά, που είχε αναλάβει την κουζίνα του επίσης εξωτικού και πολυαγαπημένου Bar Guru Bar της πλατείας Θεάτρου. Στα του φαγητού, τώρα, όλη η κουζίνα της Ταϊλάνδης παρελαύνει στο μενού: φρέσκα, χειροποίητα spring rolls, πολλά και διαφορετικά curry, εξαιρετικό pad see u (ριζομακάρονα με γλυκιά σόγια, χοιρινό και παραπούλια) και νοστιμότατα σουβλάκια γαρίδας με λαχανικά και μπάλες από sticky rice. Πολύ καλά είναι και τα κοκτέιλ, για… πριν, μετά ή μαζί με το φαγητό σας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο. 

Safka
Μεγάλου Αλεξάνδρου 80, τηλ.: 210 5243340

Το πρώτο σκανδιναβικό εστιατόριο της πόλης, σύστησε στους κακεντρεχείς που σκέφτονταν κεφτεδάκια ikea ακούγοντας για σκανδιναβική κουζίνα, νοστιμιές όπως ο καπνιστός σολομός Νορβηγίας με πουρέ από παντζάρι, και ο τάρανδος με λαχανικά ψημένα με μέλι και ζεστή βινεγκρέτ από καπνιστά κρεμμυδάκια shallot και μούρα cranberry. Τις Κυριακές έχει ένα από τα πιο ιδιαίτερα brunch της πόλης, που περιλαμβάνει ομελέτες με τάρανδο, αυγά Nordic Benedict με καπνιστό σολομό, αυγό ποσέ, σάλτσα Ολλανδέζ και σαλάτα και σαλάτα του Καίσαρα με γαρίδες του Βόρειου Ατλαντικού (δείτε αναλυτικά το μενού, και τις τιμές, εδώ) ενώ κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή είναι βραδιά σκανδιναβικών tapas. Για πλήρες γεύμα από το a la carte μενού (εκτός brunch και tapas δηλαδή) ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ το άτομο, χωρίς το κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v