Διακοπές στην Αθήνα: Ιδέες για καλοκαίρι στην πόλη

Τα θερινά σινεμά, οι βουτιές, οι ταράτσες που βλέπουν Ακρόπολη, οι ποδηλατάδες, οι στρωμένες με χαλίκι αυλές και όσα κάνουν την Αθήνα απολαυστική το καλοκαίρι.
Διακοπές στην Αθήνα: Ιδέες για καλοκαίρι στην πόλη
της Ηρώς Κουνάδη

Καλοκαίρι δεν είναι η εβδομάδα που περνάμε στο νησί. Είναι οι τρεις (τουλάχιστον) μήνες κατά τους οποίους η από εδώ γωνιά του πλανήτη κοιτάζει κατάφατσα τον ήλιο. Όταν με το καλό το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα πάψουν να είναι «τα καλοκαίρια μας μικρά κι ατέλειωτοι οι χειμώνες». Γιατί, για να παραφράσουμε εκείνη την παλιά διαφήμιση, «καλοκαίρι είναι, αν έτσι αισθάνεσαι». Το ίδιο ισχύει και για τις διακοπές. Το μόνο που αλλάζει είναι το σκηνικό.

Ως γνήσιοι λάτρεις του αστικού σκηνικού της Αθήνας, συγκεντρώνουμε και φέτος δώδεκα ιδέες για τα καλοκαίρια μας στην πόλη… τύφλα να ‘χουν τα ηλιοβασιλέματα της Καλντέρας (ναι εντάξει, υπερβάλουμε λιγάκι, μας παρέσυρε ο καλοκαιρινός ενθουσιασμός).

Άλλος για βουτιά; Τα έχουμε ξαναπεί, η Αθήνα είναι η μία από τις δύο μοναδικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που απολαμβάνουν πρόσβαση σε παραλίες (η άλλη είναι η Λισαβόνα, αν αναρωτιέστε). Παραλίες οργανωμένες, ανοργάνωτες, με άμμο, με φυσική σκιά, με βράχια, με beach bar που κάνουν όλη μέρα πάρτι και άλλα που παίζουν χαλαρές μουσικές… Ανακαλύψτε τις όλες εδώ και καλές βουτιές.

Βουτιά… και στα ψηλά: Ξυπνήσαμε αργά, τελείωσε η βενζίνη, βαριόμαστε να οδηγήσουμε ως το Σούνιο; Κανένα πρόβλημα. Οι πισίνες της πόλης υπόσχονται βουτιές δυο βήματα από το σπίτι, με έξτρα μπόνους την θέα στην Ακρόπολη και μα έξτρα-έξτρα μπόνους το να μπούμε στο μετρό με το μαγιό. Κι αν νομίζετε ότι οι τιμές είναι εξωπραγματικές (σε κάποιες περιπτώσεις είναι, δυστυχώς, δεν έχετε απολύτως άδικο) σας έχουμε ένα νέο: Λέγεται Acropolis Hill, βρίσκεται στου Φιλοπάππου και κοστίζει μόλις 7€ το άτομο, και καθημερινές και Σαββατοκύριακα.

Ταράτσα party: Πιθανότατα μια από τις αγαπημένες μας αστικές καλοκαιρινές εικόνες είναι δυο χρωματιστά κοκτέιλ, σερβιρισμένα σε μια ταράτσα με θέα την Ακρόπολη από τη μία και το φεγγάρι από την άλλη. Τις δώδεκα ωραιότερες ταράτσες της Αθήνας τις συγκεντρώσαμε πρόσφατα σε ένα αφιέρωμα-απόσταγμα καλοκαιρινής σοφίας.

Μεζεδάκια στην αυλή: Κατά προτίμηση, σε μια σκιερή αυλή, στρωμένη με βότσαλο, με μπόλικο πράσινο γύρω-γύρω και με καλές τιμές. Μαζεύεις την παρέα, κλείνεις ραντεβού στο Καμπεθόν του Κεραμεικού ή στο Άμα Λάχει στα Εξάρχεια, και παραγγέλνεις αποκλειστικά και μόνο μεζεδάκια «για τη μέση». Το συνοδευτικό ουζάκι κρίνεται απαραίτητο. Τις αγαπημένες μας αυλές για φέτος, τις έχουμε συγκεντρώσει εδώ.

Περπατώ εις το δάσος: Οι λόφοι της πόλης προσφέρονται για όλες εκείνες τις βόλτες που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλον τον υπόλοιπο χρόνο –και προσφέρουν και την έξτρα δόση δροσιάς που έχουμε ανάγκη αυγουστιάτικα. Όταν, όμως, αρχίζει να βραδιάζει και η θερμοκρασία να πέφτει αισθητά, οι διαδρομές στην πόλη με την αγαπημένη μας μουσική στα ακουστικά ή την αγαπημένη μας παρέα στο… χέρι, έχουν την δική τους χάρη. Δείτε εδώ πέντε από τις αγαπημένες μας διαδρομές για να εξερευνήσετε την Αθήνα. Και αν δεν χορτάσετε, έχουμε κι άλλες πέντε, εδώ.

Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά: Τόσο προφανές που θα μπορούσαμε να μην το αναφέρουμε καν, αλλά ταυτόχρονα τόσο αναπόσπαστο κομμάτι του αθηναϊκού καλοκαιριού που θα ήταν ιεροσυλία να το παραλείψουμε. Το θερινό σινεμά είναι η καλύτερη αρχή μιας καλοκαιρινής βραδιάς στην πόλη. Και μην ακούσουμε γκρίνιες για τις τιμές τους: Εδώ σας έχουμε δώδεκα ωραιότατα θερινά σινεμαδάκια που κοστίζουν από μηδέν έως 6 ευρώ. 



Τουρίστας στην πόλη: Δοκιμάστε αρχικά να απαντήσετε σε αυτό εδώ το κουίζ και, αν «σκοράρετε» οτιδήποτε κάτω από 15 στα 15, τα αθλητικά σας και ξεκινάμε την ανάβαση στην Ακρόπολη και τις πεζοπορίες στις αρχαίες αγορές της πόλης. Το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 12€, ισχύει για ένα τριήμερο και μας «βάζει» παντού (Ακρόπολη, Κεραμεικό, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Στύλους του Ολυμπίου Διός και Βιβλιοθήκη του Αδριανού). Αν σας φαίνονται πολλά, περιμένετε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, που η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης θα είναι δωρεάν –και τότε δεν θα έχετε καμία δικαιολογία.

Και τουρίστας… με άλλους τουρίστες: Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος να μπεις σε mood διακοπών (μετά από το να πας όντως διακοπές) είναι να κάνεις παρέα με κόσμο που κάνει όντως διακοπές. Με τόσα εκατομμύρια τουρίστες στην Αθήνα φέτος, αυτό δεν πρέπει να είναι και τόσο δύσκολο. Αν, τώρα, το να «κολλήσετε» σε μια παρέα που βολτάρει στην Πλάκα δεν σας φαίνεται πολύ καλή ιδέα (δεν είναι, δίκιο έχετε) ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε είναι το roof bar του hostel AthenStyle στο Μοναστηράκι, που είναι ανοιχτό για όλους, είτε μένουν στο Hostel είτε όχι –κι έχει και εξαιρετική θέα στην Ακρόπολη, και (πολύ) φτηνές μπύρες. Ένα δεύτερο εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε είναι το Dopios.com, στο οποίο γράφεστε δωρεάν και αναλαμβάνετε να ξεναγήσετε τουρίστες στην πόλη σας.



Ηλιοβασιλέματα και ανατολές: Μεταξύ μας, οι ανατολές είναι πιο φαντασμαγορικές, έχουν όμως μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας –εκτός αν ανήκεις στη συμπαθή πληθυσμιακή ομάδα των φοιτητών, που πάνε για ύπνο μόνο αφού ανατείλει ο ήλιος. Όπως και να ‘χει, τα σημεία της πόλης με την καλύτερη θέα στο ηλιοβασίλεμα τα έχουμε συγκεντρώσει εδώ κι εκείνα που βλέπουν ανατολή, εδώ για να έχετε να διαλέγετε.

Καλοκαιράκι, βραδινό μπανάκι: Από τη μία η ρομαντζάδα του φεγγαριού που καθρεφτίζεται στα σκοτεινά νερά, κι από την άλλη το... ημι-επικίνδυνο της βραδινής βουτιάς, εκείνης για την οποία οι μαμάδες μας φώναζαν όταν ήμασταν μικροί, δίνουν έξτρα αίσθηση διακοπών στις βουτιές που γίνονται υπό το φως του φεγγαριού, σε σχέση με εκείνο του ήλιου. Αν αναρωτιέστε πού να πάτε για βραδινό μπάνιο, πρώτον δεν έχετε ξαναμείνει καλοκαίρι στην Αθήνα, και δεύτερον κάντε κλικ εδώ.

Το καλαθάκι του πικνίκ: Γίνεται και χωρίς καλαθάκι –απλώς στρώνεσαι στη σκιά των δέντρων ενός πάρκου, με πατατάκια από το περίπτερο. Είναι, όμως, η δύναμη αυτής της εικόνας με το καλαθάκι και το καρό τραπεζομάντηλο που μας δημιουργεί (ψευδ)αίσθηση εξοχής –τι σου είναι το marketing του Χόλιγουντ! Αντιρρησίες και λάτρεις ενωθείτε, σε επτά αθηναϊκά πάρκα που συγκεντρώσαμε εδώ.

Ζωή ποδήλατο: Τώρα που η κίνηση αραιώνει ελέω καλοκαιριού, οι δρόμοι της πόλης γίνονται πολύ πιο δελεαστικοί για τις ποδηλατάδες μας. Οι πρωτάρηδες, δείτε εδώ πέντε διαδρομές για να ξεκινήσετε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v