Δροσιά στην Αθήνα: 6 βόλτες… σκιερές

Καφενεδάκια στη σκιά των δέντρων, μονοπάτια που διασχίζουν πευκοδάση και δροσερά πάρκα για πικνίκ. Έξι απολαυστικά σκιερές βόλτες στην Αθήνα.
Δροσιά στην Αθήνα: 6 βόλτες… σκιερές
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί φέτος ο καύσωνας να μην μας έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα –μεγάλη κουβέντα δε λέμε– αλλά σίγουρα κανείς μας δεν θα έλεγε όχι σε λίγη έξτρα δροσιά την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας δεν κουνιέται φύλλο. Άλλωστε, τα δροσερά σημεία της πόλης απολαμβάνουν κι άλλα πλεονεκτήματα, πέραν του προφανούς: Πανοραμική θέα στο μεγαλειώδες χάος της Αθήνας, περιβάλλον που θυμίζει διακοπές, ησυχία που εμπνέει τις πιο φιλοσοφικές (ή τις πιο ρομαντικές, αναλόγως σε τι φάση σας πετυχαίνουμε) συζητήσεις μας.

Ανηφορίζουμε, λοιπόν, σε λοφάκια, τρυπώνουμε σε σκιερούς κήπους και ανακαλύπτουμε ξανά τα πιο δροσερά –κυριολεκτικά και μεταφορικά– μέρη για τις αθηναϊκές μας βόλτες. Ακολουθείτε;

Λόφος Σκουζέ

Είναι, πιθανότατα, ο λιγότερο εξερευνημένος εκ των αθηναϊκών λόφων –κι αυτό, κατά την ταπεινή μας γνώμη, συγκαταλέγεται στα προτερήματά του. Βρίσκεται στον Κολωνό, κοντά στους σταθμούς του μετρό Αττική και Σεπόλια, κι είναι ένα κατάφυτο λοφάκι με μουριές, κυπαρίσσια, ελιές και πεύκα. Τα πέτρινα σκαλοπάτια του ανηφορίζουν στριφογυρίζοντας ως την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται η πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού. Εκεί κοντά ξανάνοιξε πριν από λίγες μέρες το ιστορικό καφενεδάκι του Δήμου, το οποίο φρεσκαρίστηκε, ανανεώθηκε και μας περιμένει για δροσερά καφεδάκια στη σκιά των δέντρων.

Λίμνη του Μαραθώνα

Σας φαίνεται μακριά; Δεν είναι: Ειδικά αν ξεκινάτε από κάπου βόρεια του κέντρου, δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 30-40 λεπτά για να φτάσετε στην όχθη της. Υπολογίστε ότι η διαδρομή από την Κηφισιά μέχρι τη Λίμνη, που περνά μέσα από τη Σταμάτα, δεν διαρκεί περισσότερα από 20 λεπτά. Οι αθλητικοί τύποι φέρνουν τα ποδήλατα, ή έστω τα αθλητικά τους, για να διασχίσουν τις μαγευτικές διαδρομές στις όχθες της και να απολαύσουν την θέα στα ακίνητα νερά της από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία. Οι λιγότερο αθλητικοί πιάνουν απλώς τραπεζάκι στο Fragma, και χαζεύουν το μεγαλείο της με καφέ ή/και μεζεδάκια.

Λόφος του Στρέφη

Ανηφορίζεις λαχανιάζοντας τα γεμάτα γκράφιτι σκαλάκια που ξεκινούν από τα Εξάρχεια, για να καταλήξεις σε ένα από τα ωραιότερα «μπαλκόνια» της Αθήνας: Σαράντα οκτώ πευκόφυτα στρέμματα ανάμεσα στα οποία ελίσσονται χαριτωμένα, πλακόστρωτα μονοπάτια, φιλοξενούν τους κατοίκους της περιοχής, που βολτάρουν με τα αξιαγάπητα τετράποδά τους ή συνοδεύουν τα πιτσιρίκια τους στην παιδική χαρά, αλλά και κόσμο που έρχεται απ’ όλη την Αθήνα, για να αράξει στα χρωματιστά τραπεζάκια του «Εξωστρεφή». Το αγαπημένο αυτό στέκι δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ, περιστοιχισμένο από πυκνή βλάστηση, σερβίρει καφέδες και μπύρες σε εξαιρετικές τιμές, στα ενωμένα μεταξύ τους τραπεζάκια που ενώνουν τις παρέες σε μία.
Διαβάστε περισσότερα - Το in2life… επί Στρέφη

Εθνικός Κήπος

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλη πράσινη γωνιά της Αθήνας, που να μην χρειάζεται κανέναν «κόπο» για να την απολαύσετε: Ούτε οδήγηση, ούτε σκαρφάλωμα σε σκαλοπάτια, ούτε καν περπάτημα. Το μετρό σας αφήνει ακριβώς στην είσοδο του Εθνικού Κήπου, κι από εδώ ξεκινάτε να εξερευνήσετε τα πλακόστρωτα μονοπάτια, που ελίσσονται στα 155 στρέμματά του, περνώντας κάτω από θεόρατους κορμούς δέντρων και πλάι σε καταπράσινα ξέφωτα, όπου οικογένειες και παρέες στρώνουν τα καρό τραπεζομάντηλα του πικνίκ. Αν δεν είστε φαν, το ατμοσφαιρικό café Ο Κήπος σερβίρει δροσερά καφεδάκια και (τσιμπημένες) ουζοποικιλίες στα σκιά των φυλλωσιών που το σκεπάζουν.
Διαβάστε περισσότερα - Εθνικός Κήπος: Φωτο-βόλτα σε αθηναϊκά μονοπάτια

Τατόι

Μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, το δημοφιλέστερο και ίσως εντυπωσιακότερο σημείο της Πάρνηθας, δεν είναι τόσο μακριά όσο (μπορεί να) νομίζετε. Ιδανικό για τα κυριακάτικα απογεύματα που ονειρεύεστε ποδηλατάδες στην εξοχή, αλλά και για τις μεσοβδόμαδες… κοπάνες από τη δουλειά, για όσους βρίσκονται από το κέντρο και πάνω (αποφεύγετε και την κοσμοσυρροή της Κυριακής), απλώνεται σε 42.000 στρέμματα, γεμάτα ειδυλλιακά μονοπάτια, σκιερές διαδρομές και «βασιλικά» αξιοθέατα, τα οποία θα μπορούσαν μεν να είναι πολύ καλύτερα αξιοποιημένα, παραμένουν δε εντυπωσιακότατα.
Διαβάστε περισσότερα - Τατόι: Πικνίκ στη σκιά των ανακτόρων

Υμηττός

Τα χωμάτινα μονοπάτια του υποφέρουν από λιγότερη πολυκοσμία σε σχέση με εκείνα της Πάρνηθας, και η απόσταση που τον χωρίζει από το κέντρο της Αθήνας δεν υπερβαίνει το μισάωρο. Θέλετε κι άλλους λόγους για να ανηφορίσετε στο βουνό (που είναι πολλά περισσότερο από αυτό) με τις κεραίες; Τους έχουμε: Ειδυλλιακές διαδρομές μέσα στα πεύκα, πανοραμική θέα στην Αθήνα όπου και αν στρέψετε το βλέμμα σας, ήσυχες γωνιές για πικνίκ, και ένα απολύτως cult αναψυκτήριο, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Καλοπούλα, να σερβίρει καφέδες και τσιμπολογήματα σε ξύλινα τραπεζάκια του πικνίκ, πλάι σε πηγές που αναβλύζουν κελαρυστά νερά.
Διαβάστε περισσότερα - Υμηττός: Η Αθήνα πάει στα βουνά

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v