Ναι, η Αθήνα είναι ωραία (και) από ψηλά. Για όσους το αμφισβητούν, ιδού έξι λόφοι για καλοκαιρινές βόλτες σε πράσινα μονοπατάκια, τζόκινγκ, άραγμα, απόδραση με τα πιτσιρίκια, καφεδάκι και… ό,τι άλλο προκύψει.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Δεν λέμε, ωραία και τα πάρκα της, όμως αν η Αθήνα ήταν… άνθρωπος και ήθελε να παινευτεί για κάτι αυτό θα ήταν οι λόφοι της. Μπορεί να μην ξεπερνούν σε αριθμό τα άλση της, για την ακρίβεια ούτε καν τα πλησιάζουν. Όμως ο καθένας από αυτούς έχει την δική του, ξεχωριστή γοητεία, τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία μετατρέπονται αμέσως σε λόγους για να τους επισκεφτούμε, να περπατήσουμε στα μονοπάτια τους, να αράξουμε στα παγκάκια τους, να χαλαρώσουμε με φόντο την πανέμορφη θέα από την κορυφή τους.
Λυκαβηττός, o κλασσικός Δύσκολα θα βρεις κάτοικο της πόλης που να μην έχει ανέβει έστω και μια φορά στον λόφο για να απολαύσει την ωραιότερη θέα της Αθήνας. Εξίσου δύσκολα θα βρεις και ζευγαράκι που να μην έκατσε σε κάποιο από τα παγκάκια του λόφου ανταλλάσοντας ερωτόλογα (και όχι μόνο). Αν και την τελευταία φορά που ανεβήκαμε τα μονοπάτια του (συναυλία Morissey) δεν μείναμε και με τις καλύτερες αναμνήσεις ελέω καύσωνα, ο Λυκαβηττός δεν θα σταματήσει ποτέ να αποτελεί την πρώτη μας επιλογή για νυχτερινές «αυτοκινητάδες» και απογευματινές βόλτες στα μονοπάτια του. Η ευωδιά των πεύκων πλημμυρίζει όλη την διαδρομή, ενώ πίσω από κάθε στροφή κρύβεται και άλλη μια φαντασμαγορική θέα της πόλης: Ακρόπολη, Σαρωνικός, Τουρκοβούνια, διαλέγετε και… βλέπετε.
Αν αντέξετε και ανεβείτε μέχρι την κορυφή του λόφου, μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε το καφεδάκι ή το ποτό σας στους έλα-να-σε-πάω-αγάπη-μου-να-φάμε- κάπου-ρομαντικά-κερνάω-εγώ Ορίζοντες Λυκαβηττού, το ακριβό αλλά με εκπληκτική θέα εστιατόριο – σήμα κατατεθέν του λόφου.
Φιλοπάππου: Ο ιστορικός
Επτακόσια στρέμματα γεμάτα πεύκα, χωμάτινα μονοπατάκια ιδανικά για να βγάλετε τον… μικρό εξερευνητή που πάντα κρύβατε μέσα σας, ξύλινα γεφυράκια και φυσικά grande θέα στον Παρθενώνα – με διαφορά η καλύτερη ολόκληρης της Αθήνας. Πιο χαμηλά στο λόφο, η θέα προς την πόλη είναι εκπληκτική προς όλες τις κατευθύνσεις, από την Πάρνηθα μέχρι τον Υμηττό. Το μνημείο που βρίσκεται στον λόφο χρονολογείται περί το 115 μ.Χ. ενώ μεταξύ του λόφου αυτού και του λόφου της Πνύκας βρισκόταν η Κοίλη, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας. Από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου έχετε πρόσβαση στα μονοπάτια της περιοχής, αν θέλετε να συνεχίσετε την βόλτα σας. Η κατηφορική διαδρομή θα σας φέρει στους πρόποδες της Πνύκας, εκεί που σπουδαίοι ρήτορες όπως ο Δημοσθένης και ο Θεμιστοκλής κήρυτταν στους Αθηναίους.
Οι αρχιτεκτονικές δημιουργίες του Δημήτρη Πικιώνη προσθέτουν πόντους στο sightseeing, ενώ αν η βόλτα σας ανοίξει την όρεξη για καφεδάκι οι επιλογές που έχετε είναι είτε το πολύβουο Θησείο, είτε η «Συνοικία το Όνειρο» στα Πετράλωνα. Τον λόφο μπορείτε να προσεγγίσετε και με αυτοκίνητο από τον περιφερειακό των Πετραλώνων.
Στρέφη: Εξ’ αρχής εναλλακτικός
Σημείο αναφοράς, ως προς τους ελεύθερους χώρους στη συνοικία των Εξαρχείων, ο λόφος του Στρέφη αποτελεί τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο πρασίνου στην Αθήνα που βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στα Εξάρχεια. Πευκόφυτος στο μεγαλύτερο μέρος των 48 στρεμμάτων του, με εμφανή όμως τα σημάδια της εγκατάλειψης. Η θέα από την κορυφή του στην πόλη είναι (σχεδόν) πανοραμική, ενώ τα πλακόστρωτα μονοπάτια του φιλοξενούν τους κατοίκους της περιοχής, που βολτάρουν με τα αξιαγάπητα τετράποδά τους (όμως σπάνια μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους) ή συνοδεύουν τα πιτσιρίκια τους στην παιδική χαρά. Λόφος κατ’ εξοχήν «νεανικός», μαζεύει συχνά φοιτητές και youngsters που αράζουν στα παγκάκια του ή στα χρωματιστά τραπεζάκια του «Εξωστρεφή». Το κλασσικό στέκι προσφέρει καφέ και μπύρα σε πολύ καλές τιμές (Εξάρχεια γαρ), ενθαρρύνοντας την κοινωνικοποίηση των επισκεπτών του. Πλούσιο φωτογραφικο ρεπορτάζ από τον λόφο των Εξαρχείων εδώ.
Αττικό Άλσος: Μια όαση στην πόλη
Δύο λόφοι, 550 στρέμματα τα μισά από τα οποία καλύπτονται από πεύκα, κυπαρίσσια και κάθε λογής θάμνοι και δεντράκια, ένα ανοιχτό θέατρο που παραμένει συνεχώς ενεργό φιλοξενώντας πολιτισμικές εκδηλώσεις (μην χάσετε τις φετινές Βραδιές Θεάτρου από 27 Αυγούστου μέχρι 9 Σεπτεμβρίου – αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ), παιδική χαρά, άφθονα παγκάκια, μπόλικη σκιά, γήπεδα, βρύσες, ακόμα και… WC και όλα αυτά λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης, στο Γαλάτσι. Το Αττικό Άλσος μας αρέσει γιατί, ακόμα και αν βαρεθούμε (ή κουραστούμε) από τις βόλτες στα μονοπάτια του, έχουμε μια μεγάλη γκάμα επιλογών για… after. Τι εννοούμε; Καφεδάκι ή φαγητό… αφ’ υψηλού στο Υάδες ή στο Zafiro με εκπληκτική θέα στην Αθήνα αμφότερα και cinefil καλοκαιρινές βραδιές στο Cine Attikon «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στον Περιφερειακό.
Προφήτης Ηλίας: Διπλή η χάρη του!
Δύο λόφοι στην Αθήνα έχουν το όνομα και την… χάρη. Ο ένας βρίσκεται στον Πειραιά και ο άλλος στο Χαϊδάρι. Στον Πειραιά, ο λόφος δανείζεται το όνομά του από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του. Το θρυλικό Bowling Cafe, πολύ κοντά του, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες στους κατοίκους των γύρω περιοχών, και όχι μόνο, για την εξαιρετική θέα από τα μεγάλα μπαλκόνια του, που βλέπουν από θάλασσα μέχρι Ακρόπολη, αλλά και για τα τουρνουά bowling που διοργανώνονταν στο υπόγειό του, τότε που ήταν το μοναδικό bowling center του λεκανοπεδίου Αττικής. Τα στενά δρομάκια που τον περικυκλώνουν προσφέρουν επίσης πανοραμική θέα στην πόλη και την θάλασσα, ενώ αν κατηφορίσετε προς την πλευρά της Καστέλας, οι άχαρες πολυκατοικίες δίνουν τη θέση τους σε όμορφα νεοκλασικά.
Στο Χαϊδάρι, ο λόφος είναι περισσότερο γνωστός για το cafe - bar Telescope(πρώην Έποψις), η στρατηγική θέση του οποίου αφήνει το βλέμμα σου να περιπλανηθεί από την Ακρόπολη μέχρι τη θάλασσα. Μετά το καφεδάκι – γεύμα, επιβάλλεται μια βόλτα στο Διομήδειο Βοτανικό Κήπο στην πίσω πλευρά του λόφου, ο οποίος φιλοξενεί πλούσια συλλογή λουλουδιών και φυτών από όλο τον κόσμο.