Δροσιά εντός των τειχών: Ποιος καύσωνας;

Κατάφυτοι κήποι, πάρκα με σκιά, δροσερές γωνιές, «μυστικές» πλατείες με πράσινο, «αεράτες» ταράτσες και βουτιές που ρίχνουν τον υδράργυρο εν μέσω Αυγούστου. Βρήκαμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα εντός των τειχών και τους μοιραζόμαστε μαζί σας για να… δροσιστείτε ελεύθερα. 
Δροσιά εντός των τειχών: Ποιος καύσωνας;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Φίλοι και γνωστοί σας είναι διακοπές και εξαντλούν κάθε λειτουργία των social networks για να (σας) δείξουν πόσο τέλεια περνάνε στο τάδε μπαράκι στην δείνα παραλία του Χ νησιού. Και εσείς; Εσείς, εν μέσω καύσωνα, έχετε «αποκλειστεί» στο κλείνον άστυ και αναζητάτε καθημερινές αφορμές για να εξαπολύσετε κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση: προς τους φίλους που σας παράτησαν εδώ, προς τον Δήμο Αθηναίων που διαθέτει ελάχιστους χώρους πρασίνου και προς τον μάστορα που σας έβαλε το air condition το οποίο ρίχνει συνέχεια την ασφάλεια. Χαλαρώστε.

Η (άδεια) Αθήνα του Αυγούστου διαθέτει ουκ ολίγες δροσερές γωνιές – άλλες μυστικές και άλλες όχι, οι οποίες μπορούν να σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω βγάζοντάς σας από τη μιζέρια που τείνει να συνοδεύει όσους (ξ)έμειναν στην πόλη εν μέσω καλοκαιριού. Ποιες είναι αυτές;

Play it again, Vangelis (Παίξ' το ξανά, Βαγγέλη)

Παγωμένη μπύρα (ή μαργαρίτα λεμόνι για τους πιο εκλεπτυσμένους), νάτσος, μυρωδιές από γιασεμί και η αγαπημένη σου ταινία (ή επανέκδοση) να παίζει στο λευκό πανί. Τι καλύτερο; Το θερινό σινεμά ήταν και θα είναι ένας από τους αγαπημένους μας τρόπους να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα του Αυγούστου και να δώσουμε σινεφίλ αέρα στα καλοκαιρινά μας βράδια. Για γενναίες δόσεις δροσιάς προτείνουμε κάποιο από τα θερινά των Βορείων Προαστίων (Μπομπονιέρα και Χλόη στη Κηφισιά, Αλίκη στη Δροσιά) ή της παραλιακής (Σινέ Φλοίσβος). Περισσότερο… γιασεμί και αγιόκλημα στο σχετικό – θερινό – αφιέρωμα του In2life. Επίσης, όλες οι επανεκδόσεις του καλοκαιριού εδώ. Διαλέγετε και βλέπετε.

Σημειώστε, πως συνεχίζει να «τρέχει» μέχρι και το Σεπτέμβριο το Athens Open Air Festival με προβολές ταινιών, αλλά και πάσης φύσεως καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε υπαίθρια σημεία της πόλης.

Την κάναμε ταράτσα

Mojito με θέα Ακρόπολη ή Caipiroska με θέα Λυκαβηττό
; Μήπως παγωμένη μπύρα με θέα και τα δύο, συν τον λόφο του Φιλοπάππου δώρο; Όποιες και αν είναι οι (αλκοολικές) προτιμήσεις σας, η λύση για να απολαύσετε το ποτό σας τον Αύγουστο χωρίς να γεμίσετε ένα κουβά ιδρώτα είναι μία: ταράτσα και πάλι ταράτσα. Ψήνεστε για ροκιές και παγωμένη μπύρα με θέα την Ακρόπολη; 45 μοίρες. (Βουτάδων & Ιάκχου 18, Γκάζι, τηλ.: 210 3472729). Καλοφτιαγμένα cocktails και πιο glamour ατμόσφαιρα με την Ακρόπολη σε απόσταση… μιας γουλιάς; A for Athens δαγκωτό. (Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3244244). Θέα Ακρόπολη και Λυκαβηττό και λόφο Φιλοπάππου; Τότε Sole E Luna (Ήρας 10, Νέος Κόσμος, στην ταράτσα του ξενοδοχείου Acropolis Ami Boutique Hotel). Δείτε περισσότερα μπαράκια… την δροσιά τους να έχετε εδώ και τις αγαπημένες μας ταράτσες της πόλης για σφηνάκια αφ’ υψηλού εδώ

Πάρκο πάρκο τη δροσιά μου

Πάρκα και λόφοι στην Αττική ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μας χαρίσουν έστω και λίγες στιγμές δροσιάς (και σκιάς) κάτω από τα δεκάδες δέντρα τους. Κτήμα Συγγρού, Εθνικός κήπος, Κήποι Μεγάρου Μουσικής, Λόφος του Στρέφη, Λυκαβηττός, Πεδίον του Άρεως, Άλσος Παγκρατίου, Άλσος Βεϊκου… Η λίστα δεν έχει τέλος. Ή μάλλον έχει, αλλά δεν θα σας νοιάξει και πολύ αφού οι επιλογές που έχετε μπορούν κάλλιστα να γεμίσουν τις ζεστές ημέρες του Αυγούστου (και με το παραπάνω).

Περισσότερα πάρκα δροσιάς στην Αθήνα σε παλαιότερο φωτογραφικό ρεπορτάζ εδώ

Πάμε παραλία;

Μπορεί να μην διεκδικούν βραβείο καθαριότητας ή απόλυτης ηρεμίας, όμως είναι μια καλή (και κοντινή) επιλογή για να δροσιστούμε. Παραλίες Αττικής λοιπόν, για αυγουστιάτικες βουτιές εντός των τειχών και αφήστε τους άλλους να λένε (ή να κλαίνε αγκαλιά με το air condition). Στο Top 10 μας συγκαταλέγονται τα Λεγραινά, ο Χάρακας, το Θυμάρι, το Μαύρο Λιθάρι, τα Λιμανάκια, το Καβούρι. η Ψάθα, το Σέσι, η Κακιά Θάλασσα και η Αγία Μαρίνα. Διαλέγετε και δροσίζεστε αναλόγως. Περισσότερες πληροφορίες για τις βουτιές σας εντός Αττικής εδώ.

Καφές και… στο βάθος κήπος

Χαλαρή ατμόσφαιρα, αρώματα λουλουδιών, ηρεμία και ένας παγωμένος καφές να συντροφεύει την πρωινή (ή απογευματινή) σου εφημερίδα. Πού; Από τα κατά παράδοση δροσερά Βόρεια Προάστια μέχρι το καμίνι της Αθήνας, οι δροσερές γωνιές όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας σε πράσινο φόντο είναι αρκετές. Το υπαίθριο καφενείο στον Εθνικό Κήπο για παράδειγμα, ενδείκνυται για καφεδάκι μετά τον περίπατο στις λιμνούλες και το τάϊσμα των πάπιων, το Best Friends (φώτο) στην Πολιτεία διαθέτει αρκετά πλατάνια για να μην σας «χτυπήσει» καμία αυθάδικη ηλιαχτίδα, το Piu Verde στο Παπάγου έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει «πράσινο» στέκι (λιμνούλα, μπόλικο πράσινο, δροσερά ροφήματα), η Παλιά Αγορά (Κεχαγιά 26 & Μάρκου Ρενιέρη) στη Φιλοθέη συνεχίζει να μας γοητεύει με τον ευρύχωρο κήπο και τη χαλαρή της διάθεση, ενώ ο κήπος SIX DOGS στο Μοναστηράκι ρίχνει τον υδράργυρο στο κέντρο με σπιτικές λεμονάδες, milkshake, καφέδες, παγωτά και παγωμένο τσάι. Α, και έχει και free wifi για να ανεβάσετε fotos σε Instagram και Facebook με περιγραφή: «Ναι,περνώ (και) στον καύσωνα καλά, τα καταφέρνω μια χαρά».



Άλλες αγαπημένες μας δροσιστικές διευθύνσεις για καφεδάκι είναι ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου, το Πάρκο Ελευθερίας, το Άλσος Κηφισιάς απέναντι από τον ηλεκτρικό της Κηφισιάς, ο κήπος του Λωτού στο Νέο Ψυχικό (Γλαύκου 14 & Δημ. Βασιλείου) και το Πάρκο Τρίτση στους Αγίους Αναργύρους (δύο καφετέριες και πολλά παγκάκια για… δωρεάν καφεδάκι)

«Δροσερές» πλατείες…

Η Αθήνα πάντοτε μας ξάφνιαζε ευχάριστα με τα κρυμμένα μυστικά της, πόσο μάλλον όταν αυτά περιέχουν γενναίες δόσεις δροσιάς. Ο λόγος για δύο πλατείες – οάσεις, μια ανάσα από το φασαριόζικο και «καυτό» κέντρο της πόλης. Πρώτη (και καλύτερη) η πλατεία Μαδρίτης πίσω από το Χίλτον, η οποία σε πείθει πως βρίσκεσαι κάπου αλλού πολύ μακριά από την Αθήνα: Δροσιά, μεγάλα δέντρα, ένα σιντριβάνι και το… σουρεαλιστικό άγαλμα του «αγνώστου δασκάλου» για να σου κάνει παρέα ενώ χαλαρώνεις. Το καλύτερο; Η φασαρία από την κίνηση καταλαγιάζει πίσω από τα δέντρα και παύει να ταλαιπωρεί τα τύμπανά μας.

Εξίσου απροσδόκητη και η εικόνα που συναντάς όταν βρεθείς στην Πλατεία Κτενά, σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία του ιστορικού κέντρου, δίπλα στον… πανικό της Ερμού. Μια πλατεία με αρκετή πρασινάδα και δύο ήρεμα καφέ τα οποία κρύβονται κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων και την πρασινάδα των θάμνων. Η πλατεία αποτελεί συνέχεια της οδού Ρόμβης, αλλά για να είστε σίγουροι και να μη χαθείτε δείτε και τον χάρτη εδώ.

… και αρχαιολογικοί χώροι

Ατμόσφαιρα Αρχαίας Ελλάδας και γενναίες δόσεις δροσιάς στο κέντρο της πόλης. Τι καλύτερο; Πρώτη στάση το βήμα της Πνύκας, το οποίο θεωρείται το πιο δροσερό σημείο της περιοχής, ειδικά το βράδυ. Η περατζάδα στον πλακόστρωτο πεζόδρομο σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις πάει εκδρομή στο χωριό μακριά από τον χαμό της μεγαλούπολης, ενώ ο χώρος σε ταξιδεύει νοερά μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω, όταν γεννιόταν η - πολυδιαφημισμένη πλέον – Δημοκρατία. Για να φτάσετε στο Βήμα, θα ανηφορίσετε τον λόφο έχοντας αφήσει πίσω σας τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στα δεξιά το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη.

Δεύτερη στάση δροσιάς, ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, εκεί που ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο «Επιτάφιο» λόγο του για να τιμήσει τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το εισιτήριο για τον Κεραμεικό κοστίζει 4€ (ή 2€ χωρίς την επίσκεψη στο μουσείο). Περισσότερα για… τουρίστες στην Αθήνα εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v