Ω ναι, πήραμε το μετρό για Πειραιά

Οι τρεις ολοκαίνουριοι σταθμοί του μετρό μας φέρνουν στον Πειραιά, κι εμείς βολτάρουμε στα πέριξ κι ανακαλύπτουμε στέκια για καφέ, ποτό και φαγητό.
Ω ναι, πήραμε το μετρό για Πειραιά
της Ηρώς Κουνάδη

«Το πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι/ πάρε το μετρό για Πειραιά» τραγουδούσε το 1982 ο Βαγγέλης Γερμανός και ξεκαρδίζονταν επί δεκαετίες οι Πειραιώτες. Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφτασε, και ο Πειραιάς έχει όντως μετρό: Τρεις εντυπωσιακούς σταθμούς στην μπλε γραμμή, η οποία σε φέρνει σε λιγότερο από 45 λεπτά από τον βορρά της Αττικής στο Δημοτικό Θέατρο, στα Μανιάτικα ή στο λιμάνι (στον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ, αν αναρωτιέσαι πού ακριβώς στο λιμάνι).

Πήραμε λοιπόν το μετρό και βολτάραμε γύρω από τους καινούριους σταθμούς του Πειραιά, για να σου βρούμε τα καλύτερα στέκια για καφέ, ποτό και φαγητό, και να το γιορτάσεις κι εσύ όπως του αξίζει.

Ξεκινάμε με καφεδάκι…


Στο Filotimos (Αγίου Κωνσταντίνου 2, τηλ: 21 0410 0650) δυο βήματα από τον σταθμό Δημοτικό Θέατρο, για καφεδάκι από νωρίς, κοκτέιλ και νόστιμα τσιμπολογήματα αργότερα. Το δίλημμα, βέβαια, είναι πού θα καθίσεις: Στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό του χώρο θα χαζέψεις και ενδιαφέροντα έργα τέχνης, ενώ από τα τραπεζάκια που απλώνει έξω θα χαζεύεις και την περαντζάδα τα ηλιόλουστα μεσημέρια.


Στο απολύτως 60s Μπελ Επόκ (Αριστοτέλους 10, τηλ: 21 0429 7300) με το πάτωμα-σκακιέρα και την vintage αισθητική στη διακόσμηση, που μας σερβίρει εκτός από καφέ και ένα σούπερ λαχταριστό brunch (δοκίμασε τα αυγά ποσέ σε ψωμί με σολομό, πουρέ αβοκάντο και σως hollandaise, θα μας θυμηθείς). Εξαιρετικά είναι και τα κοκτέιλ του, όπως το The Tide Is High με παλαιωμένο ρούμι, απόσταγμα από χυμό ζαχαροκάλαμου, σιρόπι πικραμύγδαλου και φρέσκο χυμό ανανά. Σημείωσε ότι κάθε Τετάρτη 19.00-21.00 παίζει happy hour, με όλα τα κοκτέιλ στα 5€. Αναλυτικό μενού εδώ

Στο Ccino's (Δραγάτση 8, τηλ: 210 4113045) που απλώνει τα τραπέζια του στο μικρό πεζοδρομάκι κοντά στο Δημοτικό Θέατρο, και μας σερβίρει εκλεκτές ποικιλίες καφέ από Αιθιοπία, Κολομβία, Παπούα και Βραζιλία. Συνοδεύονται με γλυκά να γλείφεις τα δάχτυλά σου και σνακ που βγαίνουν ολόφρεσκα από την κουζίνα του –μπαγκέτες, σαλάτες, velvet cakes και πάει λέγοντας.

Συνεχίζουμε με φαγητό…


Στον Αρλεκίνο (Καραΐσκου 104, τηλ.: 210 4132555) που απλώνει τραπεζάκια στον πεζόδρομο δυο βήματα από την έξοδο του σταθμού Δημοτικό Θέατρο, και τα φορτώνει με μερακλίδικους μεζέδες, όπως τα φημισμένα κεφτεδάκια της θείας Ευλαμπίας, την τσακώνικη μελιτζάνα ψητή στα κάρβουνα, το ταλαγάνι Μεσσηνίας μέσα σε ποντιακό ψωμάκι, με φρέσκια ντομάτα και πέστο βασιλικού, την τυρόπιτα με μέλι, αλλά και λαχταριστές κρεατο-μερίδες, σαν το μαριναρισμένο μοσχάρι γάλακτος, το κεμπάπ γιαουρτλού και τα λαχταριστά μπιφτέκια. Για ένα σούπερ χορταστικό γεύμα με μπύρες ή κρασί, υπολόγισε περί τα 15-17€ το άτομο. Αναλυτικό μενού εδώ


Στην κοσμαγάπητη Τσιπουροκατάσταση (Καραΐσκου 131, τηλ.: 210 4131911) που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο αρχοντικό από εκείνα που σπανίζουν πια στο κέντρο του Πειραιά –όταν ο καιρός είναι καλός, βγάζει και τραπέζια στην ταράτσα, που είναι ίσως η διασημότερη ταράτσα της πόλης. Εδώ δοκιμάζουμε φανταστική πατατοσαλάτα, ντάκο, ντολμαδάκια με κιμά, γεμιστή πιπεριά, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια και αχνιστά μύδια στο τηγάνι και λοιπές θαλασσο-νοστιμιές. Μαζί με τα απαραίτητα τσιπουράκια, υπολόγισε περί τα 18-20€ το άτομο.


Στο Φαγοποτείον του Θωμά (Μαυρομιχάλη 22, τηλ.: 2104206907) ένα 10λεπτο περπάτημα από τον σταθμό Μανιάτικα. Εδώ, σε έναν πανέμορφο χώρο βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία, θα δοκιμάσεις θεϊκούς κρεατομεζέδες, σαν το αρμένικο σουτζούκι, τον καβουρμά, το κεμπάπ γιαουρτλού, το απάκι χοιρινό ή κοτόπουλο και τις εξαιρετικές τηγανιές, συνοδευόμενα από τα γνωστά παρελκόμενα (φρέσκες πατάτες τηγανιτές, χειροποίητη τυροκαυτερή, δροσερές σαλάτες και πάει λέγοντας) και θα πληρώσεις γύρω στα 20-25€ το άτομο, με κρασί ή μπυρίτσες. Συχνά πυκνά έχει και ζωντανή μουσική.


Στο Στέκι του Γίγαντα (Ασκληπιού 43, τηλ.: 21 0420 6202) επίσης λίγα λεπτά περπάτημα από τον Σταθμό Μανιάτικα, που σερβίρει σούπερ σπιτικά μαγειρευτά, αλλά και εξαιρετικά μεζεδάκια σαν τη συριανή Λούζα, τις τυρόμπαλες με μέλι, τους σπιτικούς λαχανοντολμάδες, την ομελέτα με σύγλινο Μάνης, την παστουρμαδόπιτα και το συριανό λουκάνικο με μάραθο. Οι λάτρεις της θάλασσας, θα βρείτε και γαύρο μαρινάτο, γαρίδες σαγανάκι και χταποδάκι ξυδάτο ή με μακαρονάκι. Για φουλ έξτρα γεύμα, με κρασί ή ουζάκια, θα υπολογίσεις περί τα 17-20€ το άτομο. 

Και καταλήγουμε για ποτό…


Στο El Chapo (Φίλωνος 95, τηλ.: 21 0411 8253) που ξεχωρίζει ανάμεσα στα mainstream μπαράκια της γειτονιάς του, της θρυλικής Τρούμπας, με το απολύτως industrial χαρακτήρα του και τις μπιτάτες house μουσικές του. Θα το βρεις ένα 5λεπτο μακριά από τον σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου.

Στο Sound bistro (Κολοκοτρώνη 102, τηλ: 21 3044 2723) που αγαπά πολύ την εγχώρια ροκ και όχι μόνο σκηνή, διοργανώνει συχνά πυκνά live με αγαπημένους καλλιτέχνες και σερβίρει με την ίδια άνεση καφεδάκια το πρωί, καθαρά ποτά, μπύρες και κρασί τα βράδια. Το αγαπάμε μεταξύ άλλων και για τους πιστούς στο κλίμα καταλόγους του, οι οποίοι έχουν φτιαχτεί ο καθένας και από ένα διαφορετικό εξώφυλλο δίσκου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v