Μαγκιόρικα μεζεδοπωλεία στον Πειραιά

Αριβάρουμε προς Πειραιά μεριά και πιάνουμε τραπεζάκι στα καλύτερα μεζεδοπωλεία της περιοχής, για φαγητοποσία μέχρι τελικής πτώσης.
Μαγκιόρικα μεζεδοπωλεία στον Πειραιά

Ο Πειραιάς όπως και να το κάνουμε έχει πολλές χάρες, για αυτό κι ανήκει στις πολυαγαπημένες περιοχές. Στις γειτονιές του μπορείς να βρεις ό,τι τραβά η ψυχή σου. Ειδικά αν είσαι κι εσύ άξιο τέκνο της κατηγορίας των μεζεδολάγνων τότε είναι βέβαιο ότι θα συχνάζεις σε κάποιο από τα πειραιώτικα μαγκιόρικα μεζεδοπωλεία που υπάρχουν στα πέριξ του. Αν όχι, τότε αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα γνωρίσεις ένα προς ένα.

Θαλασσάκι (Ακτή Θεμιστοκλέους 301, Πειραϊκή, τηλ.: 2104181616)


Αν είσαι φαν του ψαρομεζέ τότε βάλε το Gps σου να δείχνει Πειραϊκή κι εκεί πλάι στο κύμα θα βρεις μπρος σου το Θαλασσάκι. Θα σε υποδεχθεί όπως σου πρέπει με στρωμένα τα ξύλινα τραπέζια του, πριν γεμίσουν με νοστιμιές που μυρίζουν Κύθνο και θάλασσα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν κράτα σημειώσεις, μην ξεχάσουμε τίποτα μέχρι να έρθει το παιδί. Σαρδέλα παντρεμένη, σκουμπρί καπνιστό, κοπανιστή Κύθνου με ντομάτα, λουκουμάδες χαλούμι, ψαρόσουπα ημέρας. Καβουροσαλάτα, μύδια αχνιστά και γαρίδες με μουστάρδα λεμόνι κι άνηθο, γαρίδες τυλιγμένες σε τραγανό φύλλο με λιαστή ντομάτα και θυμάρι. Αν η τσέπη το σηκώνει υπάρχει και μια μεγάλη ποικιλία φρέσκων ψαριών να διαλέξεις. Για ένα γενναίο τσιμπολόγημα μετά ουζακίων να υπολογίζεις 18 με 20€ το άτομο.

Αρλεκίνος (Πλατεία Κοραή, κέντρο, τηλ.: 2104132555)


Πάμε πλατεία τώρα; Δεν χαλάμε εμείς χατίρι, επομένως κατευθυνόμαστε στην στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά, για να πιάσουμε από νωρίς θέση στον μαγκιόρικο Αρλεκίνο. Μόλις βρεθούμε εκεί, θα κάνουμε ένα flashback travel σε παλαιότερες δεκαετίες, τότε που κάθε γειτονιά είχε και τη δική της ταβέρνα.

Επιβάλλεται να κάτσεις και να δοκιμάσεις μανιτάρια Πόρτο Μπέλο με σύγκλινο Μάνης και μυζήθρα Κρήτης, ταλαγάνι Μεσσηνίας σε ποντιακό ψωμάκι με ντομάτα και πέστο βασιλικού, τυρόπιτα με μέλι, συκώτι με γλυκάδια στο τηγάνι, τα κεφτεδάκια της θείας Ευλαμπίας και το ξακουστό  «βρώμικο της πλατείας», που δεν είναι άλλο από φωλιά πατάτας με αυγά μάτια και απάκι. Αν είσαι κρεατοφάγος τότε θα λιμπιστείς το αρνάκι σούβλας και το μοσχαράκι γάλακτος σούβλας. Με 15-18 ευρώ το άτομο θα φύγεις χορτάτος και θα έχεις πιει και τα ουζάκια σου.

Ημεροβίγλι (Ακτή Θεμιστοκλέους 56, Μαρίνα Ζέας)


Μπορεί η Σαντορίνη να μας πέφτει λίγο μακριά όμως το πειραιώτικο Ημεροβίγλι κρατά ψηλά τον πήχη των παραδοσιακών ουζομεζεδοπωλείων της περιοχής.

Ο Σαρωνικός βρίσκεται μια ανάσα από το πιάτο σου, μιας και η υπέροχη θέα είναι ένα από τα σπεσιάλ του καταστήματος όπως θα έλεγε κι ο Ζήκος. Μόλις κάτσεις είναι βέβαιο ότι θα σου ξυπνήσουν νησιώτικες ορέξεις αφού στον χώρο θα βρεις ολόφρεσκα ντόπια ψάρια απευθείας από τους τοπικούς ψαράδες, θαλασσινούς μεζέδες, και νοστιμότατες σαλάτες κι ορεκτικά, όλα μαγειρεμένα με σεβασμό στην παράδοση. Στην κάβα του θα βρεις πλούσια λίστα Ελληνικών κρασιών, ούζα, τσίπουρα, μπύρες και ρακί Κρήτης.

Στα οπωσδήποτε του καταλόγου είναι η θαλασσινή με μπάχαλο τσίρου, λακέρδας, γαύρου ξιδάτου και Χιώτικου χταποδιού, τσιροσαλάτα, πουγκί θαλασσινών, σαρδέλα ψητή, μπακαλιαρομπουκιές, παξιμαδοκλέφτρα, κυδώνια, γούνα και καραβιδόψιχα. Με 20-25€ το άτομο θα φας αρχοντικά.

Το στέκι του Γίγαντα Ασκληπιού 43, Μανιάτικα, τηλ: 21 0420 6202



Με βαρυμάγκικο όνομα το Στέκι του Γίγαντα, είναι ένα εκλεκτό εδεσματοπωλείο που μαζεύει πολλούς από τους καλοφαγάδες της περιοχής. Μικρούλι, αλλά παραδοσιακό και νταλκαδιάρικο ξεχωρίζει στην περιοχή. Εδώ δοκιμάζουμε τυρόμπαλες και ρεβιθάδα με συριανό λουκάνικο, μπουρέκι μελιτζάνας με φέτα, λούζα Σύρου, συκωταριά αρνίσια τηγανιά, τυροπιτάκια της Κυρα Φανής, ομελέτα σύγκλινο, ζουμερά μπριζολάκια τηγανιά χοιρινή, μαμαδίσια κεφτεδάκια αρωματικά. Μαζί με τα απαραίτητα κρασάκια, δεν θα δώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο.

Το Ειδικόν Ψαρών 38, Ταμπούρια, τηλ:  21 0461 2674


Σε ένα από τα πλέον ιστορικά τρίγωνα της περιοχής, εκεί δηλαδή που συναντιούνται τα σύνορα Πειραιά, Δραπετσώνας, και Ταμπουριών πίσω από τα παλιά καπνεργοστάσια του λιμανιού, θα βρεις το Ειδικόν. Μια θρυλική μπακαλοταβέρνα που μετρά σχεδόν 100 χρόνια ζωής και σερβίρει ακόμη εκλεκτά μεζεκλίκια, από τον μικρό αλλά πεντανόστιμο κατάλογό της.

Κάνε σωστά τα κουμάντα σου και παράγγειλε εξαιρετική φάβα, τηγανιτά κεφτεδάκια, σαλάτα ντομάτα, γίγαντες, συκώτι, ομελέτα, πατάτες φρεσκοκομμένες τηγανιτές, μεζέ σουτζούκι και την «τούρτα», το σουξέ του μαγαζιού, ένα «βουναλάκι» με τηγανιτές πατάτες και από πάνω τηγανιτά αυγά. Μαζί με άφθονο χύμα κρασί, υπολόγισε περί τα 15€ το άτομο για γενναία φαγητοποσία.

Ρεφενέ (Νοταρά 30, κέντρο, τηλ.: 21 1410 0053)

Πάμε τώρα στις κεντρικές γειτονιές του Πειραιά. Εκεί, που λες επί της οδού Νοταρά θα βρεις έναν μικρό, ζεστό οικογενειακό χώρο για να απολαύσεις τα διαλεχτά μεζεδάκια του μαγαζιού με το χαρακτηριστικό όνομα.. Στο μενού θα βρεις φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, δροσερές σαλάτες, καλοψημένα κρεατικά και θαλασσινά. Από το τραπέζι σου δεν πρέπει να λείψουν το αρμένικο σαγανάκι, το σαγανάκι παστουρμά, ο λαιμός καπνιστός, μανιτάρια τηγανιά, μπουγιουρντί και χοιρινό κοντοσούβλι. Με 15€ το άτομο, θα μείνουν να πάρεις πακέτο και για το σπίτι, ενώ θα έχεις πιεί και τα συνοδευτικά ουζάκια σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v