Οι πιο όμορφες βραδινές βόλτες στο Αθηναϊκό κέντρο

Tην είδαμε βραδινοί οδοιπόροι και σεργιανίσαμε κάποιες αγαπημένες γωνιές του Αθηναϊκού κέντρου, σε ρομαντικές μεσονύκτιες διαδρομές.
Οι πιο όμορφες βραδινές βόλτες στο Αθηναϊκό κέντρο
Η Αθήνα είναι μια πόλη που συνεχίζει να κρύβει ομορφιές σε γωνιές του χάρτη της, παρά την πολύβουη καθημερινότητά της. Για πολλά μπορείς να την κατηγορήσεις, μα θα πεις ψέματα αν δεν παραδεχθείς πως παραμένει ερωτεύσιμη. Ειδικά το βράδυ έχει μια βραδινή γοητεία που αιχμαλωτίζει τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της. Μοιάζει να ζωντανεύει όταν κλείσουμε τα φώτα του σπιτιού και ανοίξουμε την πόρτα . Περιμένει κάποιον ρομαντικό- από αυτούς που λένε τα παραμύθια- να της δώσει το φιλί της ζωής και να αναστηθεί. Κάποιον από τους πολλούς που στους δρόμους της φώναξε, έπαιξε ξύλο, ερωτεύθηκε, φιλήθηκε, γέλασε, έκλαψε.

Από τα Αναφιώτικα στην Πλάκα

Όποια ώρα κι αν επιχειρήσεις να διασχίσεις την παραπάνω διαδρομή είναι βέβαιο ότι θα την ευχαριστηθείς και με το παραπάνω γεμίζοντας τη μνήμη του κινητού σου με δεκάδες φωτογραφίες. Μια ολάνθιστη γειτονιά θα αποκαλυφθεί μπρος σου με τις μυρωδιές του γιασεμιού και των λοιπών αναρριχώμενων λουλουδιών να ευωδιάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Στο μέσο της περίπου θα συναντήσεις το Φανάρι του Διογένη –ορθότερα γνωστό και ως Μνημείο του Λυσικράτη, που πήρε το όνομά του από τον χορηγό της θεατρικής παράστασης που κέρδισε το βραβείο στα Μεγάλα Διονύσια. Από την Στράτωνος στην Ραγκαβά κι από εκεί στην Θέσπιδος μέχρι να συναντήσουμε την Ανδριανού διασχίζουμε υπέροχα νεοκλασικά αλλά και new age ξενοδοχεία που ομορφαίνουν την πόλη.

Παράλληλα χαζεύουμε κάποιο από τα μπαράκια και τα εστιατόρια που φιλοξενούνται στα πέριξ, σημειώνοντας τα στη λίστα με τις επόμενες εξόδους μας.

Στα σοκάκια του Ψυρρή ερωτευτήκαμε

Δοκίμαζε να κάνεις τη συγκεκριμένη βόλτα κάποιο βράδυ καθημερινής που ο κόσμος δεν έχει κατακλύσει τα στενά γύρω από την υπέρ-δημοφιλή γειτονιά του Ψυρρή. Διασχίζοντας την Ανδρέα Μιαούλη καλό είναι να κάνεις μια πρώτη στροφή στην Πρωτογένους και να απολαύσεις τη φασέΐκη μεριά του ιστορικού κέντρου, πνιγμένη στα γκραφίτια και τα industrial κτίρια. Έπειτα πάρε τον δρόμο για την πλατεία Αγίων Αναργύρων όπου είναι πολύ πιθανό να πετύχεις κάποιον μπούμερ τουρίστα με ένα μικρό χάρτη στα χέρια, να αναζητά κάποιο μπαρ ή φαγητάδικο της γύρω περιοχής. Πίσω από την ομώνυμη εκκλησία βρίσκεται το εν πολλοίς ανεξερεύνητο δρομάκι Ρήγα Παλαμίδου, που φιλοξενεί το διατηρητέο κτίριο του Θεάτρου Εμπρός.

Από την άλλη μεριά η Οδός Τάκη σφύζει από ζωή ενώ τα κάθετα στενάκια δημιουργούν έναν γραφικό λαβύρινθο που βάζει του Ψυρρή ψηλά στις γειτονιές της καρδούλας μας.

Πεζόδρομε της Διονυσίου Αεροπαγίτου, εσύ σούπερ σταρ

Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αεροπαγίτου έχει κερδίσει πολλές φορές το βραβείο του ωραιότερου δρόμου της Αθήνας κι όχι τυχαία άλλωστε. Βρίσκεται κυριολεκτικά στη Σκιά της Ακρόπολης και διασχίζοντάς τον συναντάς κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πρωτεύουσας. Από τη μία το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου κι από την άλλη το συγκλονιστικής ομορφιάς Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού γίνονται τόποι αξέχαστων αναμνήσεων για επισκέπτες και θεατές αντίστοιχα. Ο πεζόδρομος ξεκινά από την Βασιλίσσης Αμαλίας κοντά στην Πύλη του Ανδριανού και φτάνει μέχρι τον ξακουστό Λόφο του Φιλοπάππου όπου και θα συναντηθεί με την οδό Αποστόλου Παύλου.

Από το Θησείο στο Μοναστηράκι μια νοσταλγία δρόμος

Μια πολύβουη και πολύχρωμη διαδρομή που περικλείει τα χρυσά κινηματογραφικά χρόνια της Παλιάς Αθήνας. Ισορροπώντας ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, κατηφορίζουμε πλάι στις γραμμές του τρένου με τα φώτα της Ακρόπολης να φωτίζουν τη διαδρομή μας. Κάθε στενάκι και μια ξεχωριστή μυρωδιά, μια ξεχωριστή ζωγραφιά και μια χιλιοφωτογραφημένη γωνιά που φέρνει στο νου κάτι τελείως διαφορετικό από αστικό τοπίο.

Από την Αγίων Ασωμάτων στην Ανδριανού κι από εκεί κόβοντας δρόμο για να περπατήσουμε την Ηφαίστου και να συναντηθούμε και πάλι με την Πλατεία Αβησσυνίας, κρυφοκοιτάμε τους μικροπωλητές που μαζεύουν την πραμάτεια τους γιατί πήγε αργά και τους πήρε το απόβραδο. Στρίβοντας στην Νορμανού δεν έχουμε χρόνο πολύ να νοσταλγήσουμε όλα όσα έχουν συμβεί σε αυτό το ιστορικό δρομάκι. Μας νοιάζει να βγούμε πάλι στην Ερμού και να προλάβουμε τον τελευταίο συρμό που θα μας μεταφέρει σε κάποια άλλη όμορφη γειτονιά.

Από το Ζάππειο στην Καπνικαρέα το βράδυ την περνάμε ωραία

Μόλις έχει βραδιάσει κι έχεις τελειώσει έναν χαλαρωτικό περίπατο μέσα στο Ζάππειο. Από τη μία μεριά σου γνέφει το Καλλιμάρμαρο κι από την άλλη χτυπά η καρδιά της πόλης μέχρι και την ιστορική εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας που στέκει αγέρωχη από τον 11ο αιώνα. Μπορείς να επιλέξεις τον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ερμού για να φτάσεις πιο γρήγορα εκεί, όμως όπως πιθανόν γνωρίζεις κι εσύ, στα στενάκια κρύβεται η θέα.

Η Βουλής κι η Ομήρου φιλοξενούν κάποια εντυπωσιακά κτίρια, ενώ γύρω τους αναδύονται έθνικ κι ασιατικές μυρωδιές από τις καλύτερες κουζίνες της πόλης. Παράλληλες με την Ερμού οι Περικλέους και Κολοκοτρώνη φέρνουν ένα αέρα ευρωπαϊκής μεγαλούπολης με τα άπειρα μαγαζάκια, τα γκραφιτάκια και τις στοές που κρύβουν πάντα εκπλήξεις διασκέδασης. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v