Τι συμβαίνει στην Κυψέλη; Η αναβίωση μιας γειτονιάς

Ολόφρεσκα μπαράκια, μπέργκερ να γλείφεις τα δάχτυλά σου, wine bar που αγαπήσαμε αλλού και μετακόμισαν εδώ, και όλα τα ωραία που συμβαίνουν τώρα στην Κυψέλη.
Τι συμβαίνει στην Κυψέλη; Η αναβίωση μιας γειτονιάς
της Ηρώς Κουνάδη

Αν δεν ζεις τον τελευταίο χρόνο κάπου μακριά από την Αθήνα, πιθανότατα κάτι έχει πάρει το αυτί σου σχετικά με την αναβίωση της Κυψέλης: Μετά την επανεκκίνηση της θρυλικής Δημοτικής της Αγοράς, νέα μαγαζάκια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στους δρόμους και τις πλατείες της, μικρά βιβλιοπωλεία φέρνουν αέρα ιντελεκτουέλ ανανέωσης, έθνικ στέκια αποτίνουν τον δέοντα φόρο τιμής στο παραδοσιακά πολυπολιτισμικό προφίλ της. Αν δεν έχεις βολτάρει τους τελευταίους μήνες στους πεζοδρόμους της Φωκίωνος και της Αγίας Ζώνης, ή στα δρομάκια γύρω από την πλατεία Αγίου Γεωργίου, ετοιμάσουν να εκπλαγείς. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στέκια που αξίζει να ανακαλύψεις.

Ξεκινάμε παραδοσιακά, από εκεί που ξεκίνησε και της Κυψέλης η νέα εποχή: Το It’s a Βιλατζ (Πλατεία Αγ. Γεωργίου, τηλ. 21 0822 0222) απλώνει τα τραπεζάκια του πάνω στην πλατεία, και μας κακομαθαίνει με φτηνά ποτά (από 6€) και κοκτέιλ (από 7€). Έχει και φανταστική πίτσα, αν έρθεις πεινασμένος/η, ανοίγει από το πρωί για καφεδάκι, θα το βρεις μονίμως γεμάτο και μονίμως κεφάτο.



Το Beetle (Φωκίωνος Νέγρη 53) απλώνει τραπεζάκια στα ψηλά του πεζοδρόμου της Φωκίωνος, παίζει μουσικάρες και φτιάχνει φανταστικά κοκτέιλ (από 7,5€) σαν το Frig the Fig με τεκίλα, μεζκάλ, ginger και σύκο. Έχει επίσης μεγάλη ποικιλία σε ρούμι και ουίσκι (από 7€ τα απλά, από 8€ τα σπέσιαλ) και εξαιρετική πίτσα για τους πεινασμένους –δοκίμασε οπωσδήποτε αυτή με το πέστο και τα ντοματίνια, θα μας θυμηθείς. Τα μεσημέρια σερβίρει και απολαυστικό brunch με πινελιές ελληνικής παράδοσης –σκέψου καγιανά με φυγανισμένο ψωμάκι, αλλά και αυγά scrambled με μους αβοκάντο.



Στη Φωκίωνος, στο νούμερο 57 συγκεκριμένα, μετακόμισε και το εμβληματικό Fabrica de Vino, από τους πρωτεργάτες της τάσης των wine bars. Εδώ δοκιμάζουμε μεγάλη ποικιλία κρασιών του ελληνικού κυρίως αμπελώνα, πολλά εξ αυτών και σε ποτήρι (από 2,80€). Συνοδεύουμε με νόστιμα τσιμπολογήματα που περιλαμβάνουν βραχάκια πατάτας με μους φέτας, μπρουσκέτες με καπνιστή πέστροφα και μους ταραμά, και λουκάνικο Νεμέας με πουρέ κάστανου. Πολύ ενδιαφέροντα και τα κοκτέιλ (από 8€) με βάση το κρασί, όπως το Mestres de Bahia, με Στροφιλιά ροζέ, cachaça, passion fruit και λεμόνι. Αναλυτικά όλο το μενού εδώ.



Φρέσκια, ολόφρεσκη άφιξη στη γειτονιά, το Έπρεπε (Αγίας Ζώνης 1, τηλ.: 21 0864 4910) μετρά μόλις δυο μήνες ζωής, είναι δημιουργία της ομάδας των Σεϋχελλών του Μεταξουργείου, και σερβίρει κλασικά κοκτέιλ with a twist που λέγαμε και στο χωριό (Τζιν τόνικ με αρωματικό dry vermouth που προσθέτει νότες από άνθη κερασιάς και γιασεμιού, ή Ντράι Μαρτίνι με νερό μανταρινιού). Οι τιμές τους ξεκινούν από 8€. Τα πάντα εδώ φτιάχνονται με φιλοσοφία zero waste, γνωστή και ως «δεν πετάμε τίποτα», ενώ αντί για ξηροκάρπια με το ποτό σου μπορεί να σου φέρουν τηγανιτούς γίγαντες ή πίκλες καρότου και κουνουπιδιού. Έχει κι ένα πολύ ενδιαφέρον μενού bar food, αν έρθεις πεινασμένος/η.

Μικρούλι και κουκλίστικο, το Bateau Ivre (Αγίας Ζώνης 8) είναι ένα μπιστρό που απλώνει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και τα φορτώνει με καφεδάκια και σπιτικές λεμονάδες από νωρίς, κρασιά και κοκτέιλ αργότερα. Η πραγματική αποκάλυψη εδώ όμως είναι το φαγητό του: Ό,τι και να πάρεις είναι πεντανόστιμο, αλλά εμείς ορκιζόμαστε στο μπουγιουρντί με αυγά και λουκάνικο Τήνου, το καραμελωμένο κοτόπουλο με τζίντζερ, σκόρδο, μέλι και σουσάμι και τα φουρνιστά κεφτεδάκια με κύμινο και πικάντικη, κρασάτη σάλτσα που σερβίρονται με τορτίγιες και γιαούρτι. Για ένα σούπερ χορταστικό τσιμπολόγημα με κρασί, δεν θα χρειαστείς παραπάνω από 12-15€ το άτομο.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bateau Ivre Athens (@bateau.i)



Φρέσκια, φετινή άφιξη στη Φωκίωνος –στο νούμερο 49– είναι και το Dope, που πρωτογνωρίσαμε στην οδό Βύσσης στο κέντρο, και αγαπήσαμε για τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ του. Εκτός αυτού, εδώ θα βρεις και φανταστικά χειροποίητα κέικ (από 2,50€) φρεσκοφουρνισμένα γλυκά και ψαγμένα σάντουιτς για να τον συνοδεύσεις (δοκίμασε αυτό με το σαλάμι Δράμας, muhammara dip, φύλλα βασιλικού και καπνιστό τυρί, στα 5€) ενώ το βράδυ θα το γυρίσεις σε aperitivo και μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες (από 4€).



Στη γειτονιά της Αγίου Γεωργίου, ένας Μπούφαλος (Επτανήσου 13, τηλ.: 21 0823 8082) φτιάχνει μπέργκερ που διεκδικούν επάξια μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα της Αθήνας. Αν δεν ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις, σημείωσε το Colazione με κοτόπουλο, flakes παρμεζάνας και mint mayonnaise, και το ομώνυμο Mpoufalos με αβοκάντο, μπέικον, πίκλες κόκκινου κρεμμυδιού και αρωματικό βούτυρο. Οι τιμές τους ξεκινούν από μόλις 5,80€ (συν 2,10€ αν θέλεις και πατάτες). Αναλυτικό μενού εδώ

Σούπερ κουλ στέκι εκεί κοντά είναι και οι Σκληρές Ινδίες (Σπετσών 11Α, τηλ: 2108836321) που διοργανώνουν και φιλοξενούν από live μουσικές μέχρι βιβλιοπαρουσιάσεις σε έναν φανταστικό χώρο με Bauhaus αισθητική. Ανοίγουν από νωρίς για καφεδάκια, συνεχίζουν με ποτά (από 6€) και ενδιαφέρουσες μπύρες (από 4€) και σούπερ μουσικές.

Και βέβαια να μην ξεχνάμε τα παλιά…

Η Lalibela (Νάξου 26-28) είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα της αιθιοπικής κουζίνας, για το οποίο δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο.

Ο θρυλικός Πλάτανος (Αγίας Ζώνης 43) απλώνει τραπεζάκια στη σκιά του αιωνόβιου δέντρου που του έδωσε το όνομά του, και σερβίρει ωραιότατα μεζεδάκια και μαγειρευτά που μυρίζουν μανούλα (στα 17€ περίπου το άτομο με κρασί). 

Ο Βλάσης (Φωκίωνος Νέγρη 47) είναι ένα από τα κορυφαία στέκια της Αθήνας για φτηνό φρέσκο ψάρι –το διαλέγεις από το ιχθυοπωλείο και σου το ψήνουν επιτόπου, με μια επιβάρυνση της τάξης των 5€. Συνολικά, με ουζάκια και ορεκτικά/ συνοδευτικά πληρώνουμε σταθερά κάτω από 20€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v