Τι συμβαίνει στην Κυψέλη;

Τα μπαράκια, τα φαγάδικα, τα βιβλιοπωλεία, τα στέκια αλληλεγγύης, η δημοτική αγορά και όλα τα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Κυψέλη.
Τι συμβαίνει στην Κυψέλη;

της Ηρώς Κουνάδη

Πέρασε κιόλας ενάμισης χρόνος από τότε που η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ξανάναψε τα φώτα της και ξεκίνησε να ζει τη δεύτερη νιότη της, χάρη στις κολλεκτίβες και τις ομάδες πολιτών που δεν «τρέχουν» απλώς τα μαγαζάκια της, αλλά κάνουν σχεδόν κάθε μέρα κι άλλο πάρτι, που λέει και το τραγούδι –συναυλίες, γευσιγνωσίες, bazaar, παρουσιάσεις, διαλέξεις, pop up branches και δε συμμαζεύεται. Μείνετε συντονισμένοι για να τα μαθαίνετε όλα έγκαιρα, εδώ.



Δεν είναι, όμως, η Δημοτική Αγορά ο μόνος λόγος που αγαπάμε μια από τις πλέον ιδιαίτερες γειτονιές της Αθήνας. Έχουμε κι άλλους, κι άλλους πολλούς, τους οποίους σου μαζέψαμε σε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα με τα αγαπημένα μας… κυψελιώτικα.

Ο ιστορικός Πλάτανος (Αγίας Ζώνης 43) που επέστρεψε μετά από δεκαετίες απουσίας και μας (ξανα)κακομαθαίνει με ωραία μεζεδάκια (στα 15-17€ το άτομο με ρακή ή κρασί) και ζωντανές μουσικές. Απλώνει δε με τις πρώτες ηλιαχτίδες και τραπεζάκια έξω, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο-σήμα κατατεθέν της Πλατείας Αγίας Ζώνης.



Η Lalibela (Νάξου 26-28) που, όπως σου έχουμε πει αναλυτικά, είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα της Αιθιοπίας, που δεν περνά μέσα από τον «εξευρωπαϊσμό» των περισσότερων έθνικ εστιατορίων της Αθήνας. Για ένα σούπερ λουκούλλειο γεύμα, με μερικές αιθιοπικές μπύρες, θα υπολογίσεις περί τα 15€ το άτομο.

Το It’s a Βιλατζ επάνω στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, που είναι μακράν το πιο κουλ μπαράκι της γειτονιάς, με την ψαγμένη κάβα του, τα φανταστικά κοκτέιλ, τις μπύρες από μικροζυθοποιίες και τα σούπερ κεφάτα live που φιλοξενεί συχνά-πυκνά.



Το Suzie Q (Φωκίωνος Νέγρη 53) που ξεφεύγει από τη νόρμα της funk-o-jazz και μας χαϊδεύει τα αυτιά με μουσικές που ξεκινούν από alternative και punk και φτάνουν μέχρι afro groove και ντίσκο. Α, κι έχει και το ποτό να ξεκινά από 4,50€ μόνο.

Οι Πίτες της Κολχίδας (Αγίας Ζώνης 1) ένας φούρνος που φτιάχνει, εκτός από μυρωδάτο ψωμί, και φανταστικές γεωργιανές πίτες να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Οι Νοστιμιές της Μαίρης (Ύδρας 2, πλατεία Αγίου Γεωργίου) ένα μαγέρικο που μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες, και συνεχίζει ακάθεκτο να μας σερβίρει από τη βιτρίνα του νοστιμιές σαν τον μουσακά και το «μαμαδίσιο» σπανακόρυζο, τους ζουμερούς λαχαντονολμάδες αυγολέμονο και το χοιρινό με πατάτες φούρνου που λιώνει στο στόμα. Ξακουστά είναι επίσης και τα τηγανιτά του κεφτεδάκια. Λογαριασμός, στα 10-12€ το άτομο, με συνοδευτικό κρασάκι.

Ο Βλάσης (Φωκίωνος Νέγρη 47) ένα ψαράδικο που σου ψήνει επιτόπου το ολόφρεσκο ψαράκι που αγόρασες, και σου το σερβίρει στα τραπεζάκια του με μια επιβάρυνση της τάξης των 5€. Αν θέλεις προσθέτεις και τα παρελκόμενα (πατάτες, χόρτα, παντζάρια, σαγανάκι και πάει λέγοντας) και υπολογίζεις γύρω στα 20€ το άτομο για ένα τέλειο γεύμα.

Ο Μετεωρίτης (Φωκίωνος Νέγρη 68) ένα πανέμορφο βιβλιοπωλείο που αγαπάει και στηρίζει τις ανεξάρτητες εκδόσεις, πουλάει μεταχειρισμένα βιβλία σε σούπερ χαμηλές τιμές, έχει όμως και ολόφρεσκες, προσεκτικά διαλεγμένες κυκλοφορίες, και φιλοξενεί σούπερ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικές βραδιές.



Η Κυβέλη (Επτανήσου 15) που μας σερβίρει χειροποίητα πειραγμένα και μη μεζεδάκια (στα 15€ περίπου το άτομο, με τσιπουράκια) σε έναν σούπερ φωτεινό χώρο που στολίζουν πολύχρωμες καρέκλες καφενείου.

Το Στέκι Αλληλεγγύης το Μυρμήγκι (Επτανήσου 60 και Τενέδου) που όχι μόνο κάνει σπουδαίο κοινωνικό έργο, αλλά διοργανώνει και ενδιαφέρουσες βραδιές που περιλαμβάνουν δωρεάν προβολές ταινιών, πάρτι, ομιλίες, συζητήσεις, ρεμπέτικα γλέντια και άλλα πολλά και όμορφα, για τα οποία μπορείς να ενημερώνεσαι από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v