Τα δάση της Αθήνας και πώς να τα περπατήσεις

Είσαι για μια πεζοπορία στη φύση, αλλά δεν σου βγαίνει το μπάτζετ για εκδρομή; Άσε μας να σου συστήσουμε… τα δάση της Αθήνας.
Τα δάση της Αθήνας και πώς να τα περπατήσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Ναι, φυσικά και έχει δάση η Αθήνα, όχι, δε βλέπουμε οράματα. Άσε τους άλλους να λένε ανοησίες περί «τσιμεντούπολης» επειδή έχουν 25 χρόνια να περάσουν τα όρια της γειτονιάς τους, και ακολούθησέ μας στα δάση και τα βουνά μιας πόλης που τα έχει όλα –και βγαίνει και σε πράσινο.

Στον Υμηττό ψηλά εκεί

Το πλησιέστερο, ευκολότερα προσβάσιμο από το κέντρο βουνό της Αθήνας είναι καλυμμένο με φουντωτά πευκοδάση που τα διατρέχουν μονοπάτια για κάθε γούστο και για κάθε φυσική αντοχή –από σύντομες βόλτες μιας ώρας μέχρι επικούς 12ωρους μαραθώνιους, αν το λέει η καρδούλα σου. Και αυτοκίνητο να μην έχεις, παίρνεις το μετρό ως την Εθνική Άμυνα, κι από εκεί ένα ταξί και σε ένα τέταρτο είσαι εξοχή.

Μονοπάτια DIY: Εδώ σου έχουμε συγκεντρώσει πέντε από τα ωραιότερα μονοπάτια του Υμηττού, για να περπατήσεις μόνος σου –η σήμανση είναι επαρκέστατη, δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να βρεις τον δρόμο σου.



Αν το προτιμάς οργανωμένο: Τόσο ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης όσο και η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών διοργανώνουν τακτικά ομαδικές πεζοπορίες (η δεύτερη φιλικές και για τα πιτσιρίκια) πεζοπορίες στον Υμηττό.

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στον Υμηττό

Η Πάρνηθα είναι η αττική εξοχή

Τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά… Με τα ελαφάκια της να βολτάρουν αμέριμνα στα ξέφωτα του δάσους, με τα μονοπάτια της να διασχίζουν χιλιόμετρα ολόκληρα Εθνικού Δρυμού, με τα ξέφωτα στο Τατόι να προσφέρονται για φθινοπωρινά πικνίκ στη σκιά των ανακτόρων, και με τη μηδαμινή απόσταση που την χωρίζει από τον αθηναϊκό βορρά, η Πάρνηθα είναι η τέλεια απόδραση εντός αττικών συνόρων.

Μονοπάτια DIY: Ακόμα και απόλυτα αρχάριος πεζοπόρος να είσαι, τον δρόμο σου θα τον βρεις εύκολα στο άψογα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών της Πάρνηθας. Μια από τις ευκολότερες δι’ αρχαρίους διαδρομές είναι η δίωρη, κατηφορική Μόλα-Κατσιμίδι, που περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και απολαμβάνει και τέλεια θέα στον ευβοϊκό κόλπο. Αυτή και άλλες έντεκα διαδρομές, με λεπτομέρειες και χάρτες για καθεμία ξεχωριστά, θα τις βρεις αναλυτικά εδώ



Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στην Πάρνηθα

Αν το προτιμάς οργανωμένο: Τα δύο καταφύγια της Πάρνηθας, Μπάφι και Φλαμπούρι, διοργανώνουν τακτικά πεζοπορίες, το πρώτο σε συνεργασία με την Trekking Hellas και κόστος συμμετοχής στα 17€ το άτομο, το δεύτερο με κόστος 5€ το άτομο και απαραίτητη ηλεκτρονική προεγγραφή. Αν θέλεις να δεις τα ελάφια, ο Δημήτρης είναι ο άνθρωπός σου: Σε αυτήν την (εύκολη) τρίωρη πεζοπορία που διοργανώνει στα λημέρια τους μέσω του Airbnb Experience περιλαμβάνεται η μεταφορά με ιδιωτικό αυτοκίνητο από και προς το κέντρο της Αθήνας, καθώς και brunch στα ξέφωτα της Πάρνηθας, στην τιμή των 80€ το άτομο.

Το Ποικίλο Όρος το έχεις ακουστά;

Παραδόξως, πολλοί Αθηναίοι δεν το έχουν. Να σας συστήσουμε λοιπόν: Βουνό χαμηλό, στα 452 μέτρα η κορυφή του, αλλά ιστορικό (πολλά από τα μονοπάτια του είναι τμήματα αρχαίων οδών) στα δυτικά της Αθήνας, υψώνεται πάνω από την Πετρούπολη και το Χαϊδάρι. Τα μονοπάτια του είναι ιδανικά εκτός από πεζοπορίες και για mountain bike, ενώ συνδυάζονται τέλεια με μια επίσκεψη στη Μονή Δαφνίου –το δάσος γύρω από την οποία είναι επίσης υπέροχο.


Φωτό: Mbike.gr

Μονοπάτια DIY: Αν και δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να αυτοσχεδιάσεις από τη στιγμή που θα ανέβεις στο βουνό, καθότι τα περισσότερα μονοπάτια είναι φαρδιά και εμφανέστατα, εδώ έχει το Topo Guide μια πρώτη γνωριμία με τις διαδρομές και την σχετική εφαρμογή που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου για να βρίσκεις ευκολότερα τον δρόμο σου, κι εδώ έχουν τα παιδιά του Mbike.gr χάρτη και περιγραφή μιας από τις ποδηλατικές διαδρομές, ένα κομμάτι της οποίας (όσο μικρό ή όσο μεγάλο θέλεις) μπορείς να το κάνεις και με τα πόδια.

Αν το προτιμάς οργανωμένο: Ο ΕΠΟΣ Φυλής διοργανώνει πεζοπορίες στο βουνό σε συνδυασμό με ξενάγηση στην Μονή Δαφνίου, με συμβολικό αντίτιμο μόλις 3€ το άτομο. Η πιο πρόσφατη οργανώθηκε τον Σεπτέμβρη -για λεπτομέρειες σχετικά με τις επόμενες μπορείς να επικοινωνήσεις στο τηλέφωνο 2102411148.

Ο Σχινιάς δεν είναι μόνο για βουτιές

Σ’ το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα είναι, εκτός από μια φανταστική παραλία, και ένα τέλειο παραθαλάσσιο πευκοδάσος ό,τι πρέπει για πεζοπορίες με άρωμα θαλασσινό. Κάνεις και μια φθινοπωρινή βουτιά – προετοιμασία για να γίνεις χειμερινός κολυμβητής (αξίζει τον κόπο, ειδικά φέτος, τα λέγαμε προχτές εδώ) έχεις και ιστορικά αξιοθέατα σαν τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων να δεις στα πέριξ.



Μονοπάτια DIY: Τρία διαφορετικά μονοπάτια διασχίζουν το Εθνικό Πάρκο: Το πρώτο ξεκινά από το Πευκοδάσος και καταλήγει μετά από 6 περίπου χιλιόμετρα στο Παρατηρητήριο. Το δεύτερο είναι κυκλικό, πάει από το Κωπηλατοδρόμιο στον Υγρότοπο και πάλι πίσω, περνώντας πλάι στο ποταμάκι προς την Μακαρία Πηγή, γνωστή από τα αρχαία χρόνια και δίπλα στα απομεινάρια του Πρωτοελλαδικού οικισμού που υπήρχε εδώ. Έντεκα τα χιλιόμετρα, τρεισήμισι περίπου ώρες περπάτημα. Και τέλος, το τρίτο είναι κι αυτό κυκλικό, διασχίζει το Δάσος της Κουκουναριάς και τον φυσικό βοτανικό κήπο της Κυνοσούρας σε 45 λεπτά, ή λίγο παραπάνω από δύο χιλιόμετρα.

Οργανωμένες πεζοπορίες εδώ δεν βρήκαμε, η σήμανση των μονοπατιών όμως είναι επαρκής, καθόλου δεν θα δυσκολευτείς να βρεις μόνος/η τον δρόμο σου. Αν θέλεις την εφαρμογή στο κινητό σου για να αισθάνεσαι πιο ασφαλής, την κατεβάζεις από εδώ.

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Η Πεντέλη έχει και δάση και καταρράκτη

Το βουνό της διπλανής πόρτας αν ξεκινάς από το Χαλάνδρι ή τα πέριξ του, η Πεντέλη είναι η τέλεια αθηναϊκή εξοχή, με τα μονοπάτια της, τα θρυλικά café στο δρόμο της επιστροφής (ή της ανάβασης, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί), τη μυστηριώδη Σπηλιά του Νταβέλη και τον περίφημο καταρράκτη που κάνει τα τελευταία χρόνια τον γύρο του ελληνικού ίντερνετ –αν είσαι από τους ελάχιστους που δεν τον έχουν εντοπίσει ακόμα, να τος, εδώ είναι



Μονοπάτια DIY: Πολλά και διαφορετικά, θα τα βρεις συγκεντρωμένα εδώ και στη σχετική εφαρμογή για smartphones, για να βρίσκεις ευκολότερα τον δρόμο σου. Μια από τις ωραιότερες, και δημοφιλέστερες διαδρομές είναι το λεγόμενο Γαλάζιο Μονοπάτι, που ξεκινά από την πλατεία της παλιάς Πεντέλης και καταλήγει στη Σπηλιά του Νταβέλη, για να επιστρέψει από άλλο δρόμο (κυκλικά, που λέμε) πίσω στην πλατεία. Το μήκος του είναι κάτι λιγότερο από 9 χιλιόμετρα. Χάρτης και λεπτομέρειες, εδώ

Οργανωμένη πεζοπορία αυτές τις μέρες στην Πεντέλη δε βρήκαμε, συνήθεις ύποπτοι ωστόσο είναι ο ΕΟΣ Αθηνών, το Περιπολό και ο ΕΠΟΣ Φυλής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v