Τα ωραιότερα μονοπάτια στον Υμηττό

Έχεις όρεξη για πεζοπορία, αλλά όχι budget για εκδρομή; Έχουμε 5 υπέροχα μονοπάτια για αρχάριους και προχωρημένους εκεί ψηλά στον Υμηττό.
Τα ωραιότερα μονοπάτια στον Υμηττό
της Ηρώς Κουνάδη

Τόσο κοντά μας που δε μετρά καν για μονοήμερη, κι όμως τόσο… εκδρομική η αίσθηση του να περπατάς στα μονοπάτια του. Βάλε αθλητικά, πάρε την καλύτερη παρέα (ή την καλύτερη μουσική στα ακουστικά σου αν είσαι μοναχικός τύπος, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) και φύγαμε για πεζοπορίες σε πέντε από τα ωραιότερα μονοπάτια του Υμηττού.

Το μονοπάτι νούμερο 5

Ξακουστή και κοσμαγάπητη, μια από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές του Υμηττού ξεκινά από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής ανηφορίζοντας μέχρι τις πηγές της Καλοπούλας (στάση εδώ για καφεδάκι ή/και τσιμπολόγημα στο συμπαθέστατο δημοτικό αναψυκτήριο) πριν συνεχίσει προς τον πύργο της Ανθούσας και καταλήξει στην Παιανία. Συνολικά η διαδρομή έχει μήκος 4,3 χιλιόμετρα, και για να τη διασχίσεις ολόκληρη θα χρειαστείς περί τις δυόμισι ώρες. Χάρτης και αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Από την Καλοπούλα στο Φραγκομονάστηρο

Μια από τις ευκολότερες (και ωραιότερες) διαδρομές του Υμηττού, αυτή που περιλαμβάνουν συχνά οι πεζοπορικοί σύλλογοι στα προγράμματα που διοργανώνουν για οικογένειες με παιδιά, ξεκινά από το αναψυκτήριο της Καλοπούλας, περνά κάνοντας μια μικρή παράκαμψη από τη Μονή Καισαριανής, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών με το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο. Το μονοπάτι είναι φαρδύ και άψογα σηματοδοτημένο, και η διαδρομή, που διαρκεί περί τη μία ώρα, σχεδόν ευθεία χωρίς ανηφοροκατηφόρες. Η θέα στην Αθήνα και τον Σαρωνικό από πολλά σημεία είναι φαντασμαγορική, ενώ το άρωμα του πεύκου μπλέκεται με τη μυρωδιά του χώματος και του κέδρου καθώς κατευθύνεσαι από τα ξέφωτα προς το δάσος. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή εδώ.



Η μεγάλη κυκλική διαδρομή του Άι-Γιάννη του Κυνηγού

Ιδανική για πεζοπόρους που το εννοούν, ή που βαριούνται τις εύκολες, σύντομες διαδρομές, αυτή εδώ είναι μια χορταστική κυκλική διαδρομή 10 χιλιομέτρων, που ξεκινά και καταλήγει στο μοναστήρι του Άι-Γιάννη του Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή, περνώντας από το θρυλικό Σπήλαιο του Λιονταριού –το οποίο ο θρύλος θέλει να είναι το μαρμάρινο λιοντάρι που κοσμεί την είσοδο του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα από τότε που το σκότωσε ο Άγιος Νικόλαος επειδή ταλαιπωρούσε τους βοσκούς του βουνού. Η διαδρομή περνά και από ένα τμήμα του θρυλικού μονοπατιού νούμερο 10, το οποίο είναι η μεγαλύτερη διαδρομή που μπορείς να κάνεις στον Υμηττό (λεπτομέρειες γι’ αυτό σε λίγο). Χάρτης της διαδρομής εδώ.

Η (θρυλική) διαδρομή 10 και η σύντομη παραλλαγή της

Κοίτα τώρα να δεις τι παίζει με τη διαδρομή 10: Για λιγόψυχους δεν είναι, παίρνει ένα 12ωρο να διασχίσεις τα 20 δυσκολούτσικα χιλιόμετρά της, περνά όμως η άτιμη από τοπία φαντασμαγορικά, και από σημεία όπως η Σπηλιά της Νυχτερίδας, το Κορακοβούνι και τα τρία διαδοχικά σπήλαια που λέγονται όχι πολύ ευφάνταστα Στρογγυλή Σπηλιά, Τρύπια Σπηλιά και Σπήλαιο Μαυροβουνίου. Λεπτομέρειες εδώ.

Επειδή ακριβώς η διαδρομή είναι φανταστική, και θα ήταν κρίμα να την απολαμβάνουν μόνο οι πιο φιτ εξ ημών, τα παιδιά στο TopoGuide προτείνουν αυτή την συντομότερη παραλλαγή της (συντομότερη μεν, 16 χιλιόμετρα δε, μην παίρνεις πολύ αέρα) που είναι και σαφώς ευκολότερη, αφενός επειδή σκαρφαλώνει σε σημαντικά χαμηλότερο υψόμετρο, αφετέρου επειδή ακολουθεί για δυο χιλιόμετρα την άσφαλτο σε σημεία που η ορίτζιναλ διαδρομή παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες.

Δεν σου φτάνει, θέλεις κι άλλο;

Μπορείς να κατεβάσεις για Android από εδώ ή για iPhone από εδώ την εφαρμογή topoGuide Υμηττός που έχει αναλυτικά όλα τα μονοπάτια του βουνού, με χάρτες, περιγραφές και φωτογραφίες. Αν προτιμάς, υπάρχει και το ebook Τα Μονοπάτια του Υμηττού που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν από εδώ (κυκλοφορεί και σαν κανονικό βιβλίο, αν είσαι παραδοσιακός τύπος).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v