Κίτρινο Ποδήλατο: ”Ψαγμένη” ελληνική κουζίνα

Ελληνική κουζίνα, αλλά... ψαγμένη. Περισσότερο δημιουργική. Πρωτότυπη. Γευστικές εναλλαγές και ισορροπίες μεταξύ ξινού και γλυκού σε 16 διαφορετικά πιάτα... καβάλα σε ένα ”Κίτρινο Ποδήλατο”. Οδηγός, από φέτος τον χειμώνα ο Νίκος Πουλιάσης από τον ”Κουκούμαυλο” της Σαντορίνης και δέλεαρ η μείωση των τιμών!
Κίτρινο Ποδήλατο: ”Ψαγμένη” ελληνική κουζίνα

της Μαρίσης Μπαλιούση

Γευστικές εναλλαγές και ισορροπίες μεταξύ ξινού και γλυκού. Δεκαέξι διαφορετικά πιάτα, τα οποία αλλάζουν, όμως, ανά δυο μήνες.

Ο Νίκος Πουλιάσης, από τον ”Κουκούμαυλο” της Σαντορίνης έχει μεταφέρει την τέχνη του, τη γνώση του και την πολυετή εμπειρία του από φέτος τον χειμώνα στο ”Κίτρινο Ποδήλατο”.

Πάνε σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που το ”Κίτρινο Ποδήλατο” άνοιξε τις πόρτες του στην τότε υποβαθμισμένη περιοχή του Γκαζιού. Ένας χώρος ζεστός και φιλικός, με έντονη την κυριαρχία της πέτρας και του ξύλου.

Το κεντρικό τοίχο διακοσμεί ο... πρωταγωνιστής. Ένα παλιό κίτρινο ποδήλατο των ΕΛΤΑ το οποίο και μαρτυρά (σε συνδυασμό και με άλλα είδη που βρίσκονται διασκορπισμένα στον χώρο, όπως η παλιά οδοντιατρική καρέκλα στην είσοδο) την αγάπη του ιδιοκτήτη, Κώστα Βακιρτζή για τα παλιά αντικείμενα.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του το ”Κίτρινο Ποδήλατο” απέσπασε πολλές διακρίσεις, πολλούς Σκούφους, αλλά και αρκετά επικριτικά σχόλια για τις τιμές του.

Από φέτος πέραν της μείωσης των τιμών, υπάρχει και κάτι διαφορετικό. Οι επεμβάσεις στο χώρο- ελάχιστες μεν- συνθέτουν ένα ακόμη πιο ζεστό αποτέλεσμα. Οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στο μενού, ριζικές.

Ο Νίκος Πουλιάσης επιστράτευσε την τέχνη του για να δημιουργήσει δεκαέξι διαφορετικά πιάτα. Λίγα, θα πει κάποιος ενδεχομένως. Όχι και τόσο, όμως, εάν αναλογιστείτε ότι το μενού ανανεώνεται ανά δυο μήνες. Εξάλλου, ο κατάλογος περιέχει τα πάντα: ορεκτικά, σαλάτες, πάστα, ριζότο, κρέας, ψάρι και βέβαια επιδόρπια.

Επιλέξτε μια από τις 250 ετικέτες κρασιού που προσφέρει το ”Κίτρινο Ποδήλατο” (180 εκ των οποίων προέρχονται από ελληνικούς αμπελώνες) και αφεθείτε στη φαντασία του Νίκου Πουλιάση.

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή γευστική επιλογή το κανταΐφι ελληνικών τυριών σε σάλτσα μανταρίνι και γλυκό τριαντάφυλλο με απόλυτη ισορροπία μεταξύ του γλυκού και του ξινού. Εξαιρετική η πράσινη σαλάτα με ψητή φορμαέλα, φρέσκα μανιτάρια, ντοματίνια, ρόκα, πράσινη λόλα, iceberg, ψητό κουκουνάρι, ακτινίδιο σε βινεγκρέτ από παλαιωμένο Σαντορινιό ξύδι με μέλι και ξερά σύκα.

Άκρως γευστικές οι παπαρδέλες με γαρίδες και καραβιδοουρές σε σάλτσα ούζου με φρέσκια ντομάτα, αλλά και το ριζότο από πληγούρι με ποικιλία μανιταριών, ζελέ από παλαιωμένο μοσχάτο και φλέικς από Μετσοβόνε.

Επιβάλλεται να δοκιμάσετε το κοκορέτσι από αρνάκι με σπαράγγια σε σάλτσα από κουνουπίδι, γάλα καρύδας και κάρυ, ενώ για το τέλος εμείς επιλέξαμε (και μας άρεσε ιδιαίτερα) το τιραμισού από ψητή μελιτζάνα (λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης καπνισμένη) σε σάλτσα από λεύκη σοκολάτα και λάδι δενδρολίβανου.

Το ”Κίτρινο Ποδήλατο” μπορείτε να το επισκεφτείτε στο Γκάζι, Κεραμικού 116 και Ιερά Οδός κάθε μέρα εκτός Κυριακής. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210.34.65.830, ενώ υπολογίστε ότι θα σας κοστίσει περί τα 50 ευρώ το άτομο (συμπεριλαμβανομένου του κρασιού).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v