Τέλεια χορτοφαγικά πιάτα στα φαγάδικα της Αθήνας

Υπάρχουν τα vegetarian εστιατόρια, και υπάρχουν και οι χορτοφαγικές σπεσιαλιτέ στα αγαπημένα μας αθηναϊκά μεζεδοπωλεία που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.

της Ηρώς Κουνάδη

Έγινε ο κολλητός σου vegetarian (ή vegan) και ανησυχείς ότι δε θα βγαίνετε πια για φαγητό; Θέλεις να κάνεις αποτοξίνωση από το κρέας, και προγραμματίζεις να κλειστείς στο σπίτι για τις επόμενες εβδομάδες; Ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει. Η ελληνική κουζίνα ήταν έτσι κι αλλιώς ανέκαθεν γεμάτη vegan επιλογές (είπε κανείς ντομάτες γεμιστές;) γεγονός που δε σταμάτησαν ποτέ να τιμούν εστιατόρια, ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία στην Αθήνα. Ιδού ένα εντελώς δικό μας, άτυπο top-7 που περιμένει και τις δικές σου προτάσεις για να γίνει top-100.

Οι πατατοκεφτέδες του Άμα Λάχει. Ζυμώνονται με πράσο, σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο, και σερβίρονται με φέτα, λαδοτύρι Ζακύνθου και σως από γιαούρτι με ταχίνι.

Οι γίγαντες της Αντριάνας στο Φάνη Μεζέ. Γίγαντες στο τηγάνι έχεις δοκιμάσει ποτέ; Αποκτούν μια τέλεια κρούστα, και γίνονται ο τέλειος τσιπουρο-μεζές για τα βράδια πλάι στο αναμμένο τζάκι. Σερβίρονται με μια σως κοκτέιλ που τους ταιριάζει γάντι.

Τα άγρια χόρτα στις Σεϋχέλλες. «Καλά, χόρτα μου προτείνετε; Χαίρω πολύ». Όχι, δεν προτείνουμε σκέτα χόρτα, το ξέρουμε ότι αυτά τα βρίσκεις παντού. Προτείνουμε αυτή την αριστουργηματική ιδέα που παντρεύει τα άγρια χόρτα με στάκα και αυγά, και την οποία αν μας ρωτάς την έχουμε δει μόνο στις Σεϋχέλλες.

Η ρεβιθάδα της Μονοκατοικίας. Είναι πικάντικη, είναι υπέροχη, έχει κόκκινο κάρι, γλυκοπατάτα και σάλτσα καρύδας. Γενικώς, είναι ένα veg(etari)an όνειρο στο πιάτο. Θα σπάσουμε εδώ τον κανόνα και θα πούμε πως η Μονοκατοικία έχει κι άλλη μια υποψηφιότητα για τη λίστα μας: Τα σιουφηχτά μακαρόνια με ψητή κολοκύθα, φασκόμηλο, σκόρδο και ρόδι.

Το κριθαρώτο λαχανικών στα Φουρνομαγειρέματα. Κριθαράκι με φρέσκιες πιπεριές, καρότο, πράσο, κρεμμύδι και μυρωδικά μπαίνουν στον φούρνο με κόκκινη σάλτσα και βγαίνουν… ένα vegan πιάτο να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Εννοείται πως στα Φουρνομαγειρέματα θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε και τις τραγανές πατατούλες φούρνου που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι δεν είναι τηγανιτές.

Οι φωλιές κανταϊφιού του Κάππα. Τραγανές και πεντανόστιμες, γεμισμένες με σπανάκι και μπεσαμέλ, κλέβουν την παράσταση από τις αρκετές ακόμα χορτοφαγικές επιλογές του μενού (παπαρδέλες με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί, ας πούμε). Αυτό που λέμε «άχαστη» είναι και η πειραγμένη χωριάτικη, με κρίταμο και μπουκίτσες φέτας σαγανάκι.

Η φουρνιστή μελιτζάνα του Καφενείου της Πλατείας Μερκούρη (Αρκάδων 5, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3476237). Ψήνεται με φέτα και ντομάτα, και είναι μακράν η καλύτερη φουρνιστή μελιτζάνα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v