Ελληνική κρεατοφαγία στο εστιατόριο Αλεξάνδρα

Μαύρος Χοίρος, ελληνικό Μοσχαράκι της στεπικής φυλής τύπος Κατερίνης, Μουνούχι και Αρνάκι Καλαρίτικο σε ένα λαχταριστό αφιέρωμα στο αγαπημένο εστιατόριο.
Ελληνική κρεατοφαγία στο εστιατόριο Αλεξάνδρα

Το εστιατόριο Αλεξάνδρα και ο Δημήτρης Δήμου, με αφορμή την εβδομάδα της Τσικνοπέμπτης, παρουσιάζουν ιδιαίτερα πιάτα κρεατικών από αυτόχθονες φυλές ζώων: Μαύρος Χοίρος, ελληνικό Μοσχαράκι της στεπικής φυλής τύπος Κατερίνης, Μουνούχι και Αρνάκι Καλαρίτικο θα είναι οι  πρωταγωνιστές των πιάτων του εστιατορίου Αλεξάνδρα από 13 έως 17  Φεβρουαρίου.

Ένας σύγχρονος «Νώε», ο Δημήτρης Δήμου κάνοντας πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο, διατήρησε ζωντανό ένα μέρος της ελληνικής ιστορίας. Πριν από 27 χρόνια δημιούργησε τη δική του «κιβωτό» -το αγρόκτημά του- στην Καλαμπάκα Τρικάλων, και κατάφερε να περισώσει πανάρχαιες σπάνιες ελληνικές φυλές ζώων που τότε ήταν υπό εξαφάνιση.

Σε μια κατάφυτη έκταση 300 στρεμμάτων στο χωριό Αύρα φιλοξενεί σήμερα δεκάδες οικόσιτα ζώα και υπό εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων. Στην «κιβωτό» βρίσκονται 19 πόνι Σκύρου από τα συνολικά 180 που υπάρχουν στην Ελλάδα καθώς επίσης και 147 αγελάδες της ελληνικής στεπικής φυλής - τύπος Κατερίνης, από τις 218 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Ο συγκεκριμένος τύπος αγελάδας είναι ο γενάρχης σχεδόν όλων των βοοειδών. Υπάρχουν, παράλληλα, ταύροι, μοσχάρια αλλά και γουρούνια, τα οποία είναι της φυλής του ελληνικού μαύρου χοίρου, το οποίο παράγει εκλεκτά προϊόντα.  Το αγρόκτημα συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση της φυλής Κατερίνης και του ελληνικού μαύρου χοίρου.

Η ποιότητα και μοναδικότητα της γεύσης των κρεάτων, των αλλαντικών και όλων των προϊόντων που παράγονται στη φάρμα οφείλονται εν πολλοίς και στην εκτροφή τους.  Διότι ο κτηνοτρόφος, αλλά και απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Δήμου αφήνει τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Πιστεύει πως τα προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με τους φυσικούς τους ρυθμούς είναι ένα «δώρο» στον ανθρώπινο οργανισμό. Κόντρα στο «ρεύμα» που θέλει γρήγορη παραγωγή και μεγάλη απόδοση, στην κτηνοτροφική του μονάδα επιμένει «αργά και ποιοτικά». Ακριβώς γι’ αυτό βραβεύθηκε δύο φορές από το διεθνές κίνημα «Slow Food»: Την πρώτη για την «υπεράσπιση της διατροφικής βιοποικιλότητας» και τη δεύτερη για τη συμβολή του στη «διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη».

Τα πιάτα που θα παρουσιαστούν την εβδομάδα του αφιερώματος είναι:

•             Αρνάκι καλαρίτικο στο φούρνο με ρύζι και γιαούρτι

•             Συκωταριά τηγανητή από καλαρίτικο αρνί

•             Μπριζόλα καπνιστή από μαύρο χοίρο με πράσα γιαχνί

Και στα κάρβουνα:

•             Χοιρινά μπριζολάκια από μαύρο χοίρο

•             Λουκάνικο από μαύρο χοίρο

•             Λουκάνικο από μοσχάρι στεπικής φυλής Κατερίνης

•             Παιδάκια από καλαρίτικο αρνί

Info: Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α & Ζωναρά 21 Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, Λεωφ. Αλεξάνδρας, 210 6420874

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v