Σούπερ οικονομικές γεύσεις σε μοντέρνα ταβερνάκια

Παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις «πειραγμένες», όμορφο περιβάλλον και τίμιες… τιμές σε αγαπημένα νέο-ταβερνάκια της πόλης.
Σούπερ οικονομικές γεύσεις σε μοντέρνα ταβερνάκια
Το μαστέλο Χίου λούζεται σε καταρράκτες μαρμελάδας βατόμουρου, η ρεβιθάδα παντρεύεται ένα μοναχό απάκι, σωταρισμένοι ξηροί καρποί ραντίζουν μια πανδαισία λαχανικών και μιλφέιγ μελιτζάνας σχηματίζουν λαχταριστούς πύργους.

Ναι, καλά καταλάβατε, σε μια γευστική μας έξοδο στην πόλη, δοκιμάσαμε δημιουργικές γεύσεις βασισμένες σε παραδοσιακά ελληνικά υλικά. Και χωρίς να πληρώσουμε πολλά.

Κανέλα
Κωνσταντινουπόλεως 70, Γκάζι, τηλ.: 210 3476320

Σταθερή αξία για μοντέρνους μεζέδες στο Γκάζι η Κανέλλα απολαμβάνει με περηφάνεια πλέον τον τίτλο του πιο δημοφιλούς νέο-μαγειρείου της Αθήνας. Πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια της και παραγγέλνουμε εκλεκτές γεύσεις από το μενού το οποίο αλλάζει συχνά πυκνά. Από τις νέες αφίξεις δοκιμάζουμε καραμελωμένο χοιρινό πανσετάκι με σουσάμι σε λόλα με καρότο,  πατάτα οφτή γεμιστή με ντομάτα, φέτα, ελιά, μαϊντανό και παρθένο ελαιόλαδο, ραχανότο με καβουρμά Θρακιώτικο και τριμμένη μυζήθρα Τριπόλεως, κοχυλάκι με πέστο από καρύδι, λιαστή ντοματα, πιπεριά Φλωρίνης, γραβιέρα και ανθόγαλα και φιλετάκια μόσχου με μαυροδάφνη και φρέσκα μανιτάρια, τα οποία συνοδεύονται με πολύχρωμο κουσκουσάκι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται σταθερά στα 15-17€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί ή μπύρες.

Ρακ εν Ρολ
25ης Μαρτίου 134, Κερατσίνι, τηλ: 210 4632285

Μικρό αλλά θαυματουργό, αυτό το ταβερνάκι μας υποδέχεται στα λίγα του τραπεζάκια για να σερβίρει εξαιρετικό ρακόμελο, αλλά και μια σειρά ευφάνταστων πιάτων τα οποία αλλάζουν από μέρα σε μέρα ανάλογα με τη… διάθεση και τους νόστιμους πειραματισμούς του σεφ. Εδώ… ρακάρουμε δοκιμάζοντας πατατοσαλάτα ζεστή με καραμελωμένα κρεμμύδια, γιαούρτι και μανιτάρια, χαλούμι με μαρμελάδα βατόμουρο, ρεβυθάδα με απάκι, καβουρμά με αυγό και λάδι δυόσμου, μανούρι ψητό με πέστο από μυρώνια και κάσιους, φλωμάρια Λήμνου, ήτοι πολύχρωμα ζυμαρικά με λιαστή τομάτα, αρωματική καπνιστή πανσέτα και παρμεζάνα και ψαρονέφρι λουζμένο με σάλτσα τυριού. Για ένα χορταστικό γεύμα, μαζί με ψημένη ρακή, ρακόμελο, σούμα ή εξαιρετικό κόκκινο ημίγλυκο, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 17€ ανά άτομο.

Ο Μπακαλόγατος
Φωκίωνος Νέγρη 72, Κυψέλη, τηλ.: 210 8216598

Όμορφο, φωτεινό νέο-ταβερνάκι, το οποίο σε έναν όμορφο με έντονο το στοιχείο του λευκού χώρο σε δύο επίπεδα σερβίρει μεζεδάκια και σπεσιαλιτέ από την Κάσο αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κασσιώτικο πιλάφι με κανέλα, κοτόπουλο και γιαούρτι, τις μακαρούνες με σιτάκα, ένα ντόπιο λευκό τυρί, και λαδοβρόχι (ήτοι σαλάτα με ντομάτα, κάππαρη, θρούμπες κι ανθότυρο). Από τις υπόλοιπες συνταγές του Μπακαλόγατου, μας αρέσει πολύ η στραπατσάδα με αρμένικο παστουρμά, η τηγανιτή μελιτζάνα με κατίκι Δομοκού, τα πολίτικα τσιγαρομπουρέκια και το ζουμερό κοτόπουλο με μουστάρδα. Για ένα ωραιότατο γεύμα εδώ, με κερασμένο γλυκάκι στο τέλος, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-17€/ άτομο.

Μαύρο Πρόβατο
Αρριανού 31, Παγκράτι, τηλ: 210 7223466

Έκανε πάταγο στο Παγκράτι όπου και πρωτοάνοιξε και ένα «αδερφάκι» στα Μελίσσια ήταν… λογικό και επόμενο. Το Μαύρο Πρόβατο μας κάνει να δούμε διαφορετικά την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, σε ένα μοντέρνο και μίνιμαλ περιβάλλον. Η σαλάτα Μυρτώ έρχεται με ψημένο μανούρι, ανάμεικτα λαχανικά, σωταρισμένους ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι και σως βατόμουρο, το κριθαρότο κοτόπουλο είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, η σαρικόπιτα με ξυνομυζήθρα μέλι και σουσάμι αποτελεί must στα ορεκτικά, η πανσέτα με μυρωδικά και πιπεριές απολαυστική, ενώ το ψαρονέφρι σωτέ με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα πιάτο αποκάλυψη. Αν δεν σας πειράζει να ξεφύγετε (λίγο) στο κόστος, αξίζει να δοκιμάσετε και τα λιγκουίνι με γαρίδες, θα σας αποζημιώσουν με την μυρωδιά και τη γεύση τους. Οι τιμές ανα άτομο δύσκολα να ξεπεράσουν τα 16-17€/ άτομο, με κρασί ή μπύρα.

Παραμύθι
Ιωαννίνων 176, Σεπόλια, τηλ: 210 5132747

Ένα παραμυθένιο σκηνικό έχει στηθεί εδώ και κάποια χρόνια στα Σεπόλια, σε μια παλιά μονοκατοικία και – ευτυχώς για εμάς – δεν έχει δράκο. O χώρος, στολισμένος με φωτάκια, ρετρό και όμορφες φωτισμένες ομπρέλες είναι άκρως… γιορτινός και νοσταλγικός, φτιάχνοντας το καλύτερο κλίμα για τα ωραιότατα πιάτα που θα δοκιμάσουμε. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επιλογές από θάλασσα και στεριά, σε ικανοποιητική ποικιλία. Ξεχωρίζουν το μιλφέιγ μελιτζάνας, το οποίο έρχεται σε μορφή πύργου, με πιτούλες ενδιάμεσα, οι ωραιότατες τηγανιτές πατάτες με τη φλοίδα τους, το ψητό μανούρι με μαρμελάδα, τα φρέσκα κιμαδοπιτάκια, το χοιρινό κότσι, καλοψημένο και μυρωδάτο και το ωραιότατο γεμιστό καλαμάρι. Οι μερίδες είναι μεγάλες, κάθε Παρασκευή έχει ζωντανή μουσική με πιάνο, και ο λογαριασμός με κρασί δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Μελίλωτος
Καλαμιώτου 19, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3222458

Δίπλα στην Καπνικαρέα, τα τρώμε… ωραία. Στο μοντέρνο νέο-ταβερνάκι του Μελίλωτου, το μενού ανανεώνεται κάθε μέρα με πειραματισμούς και εμπνεύσεις από τους σεφ. Τώρα μάλιστα που η Ερμού δίνει το εμπορικό στίγμα για τις ημέρες των γιορτών, συνδυάζουμε βόλτα στο κέντρο και μετά πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια του για νοστιμιές όπως ρυζοζαλάτα με καπνιστή πέστροφα ορχομενού, μαύρες φακές, βαλεριάνα και φυστίκια Αιγίνης, ζουμερά φιλετάκια ψαρονέφρι σε σάλτσα πορτοκαλιού με δεντρολίβανο, φιλέτο γαλοπούλας με γεύση λεμονιού και μουστάρδας και σολομό ψημένο στη λαδόκολα με κρούστα από σέλερι, πράσο, μαραθόριζα και σάλτσα σπανάκι με μαστίχα Χίου. Δείτε το μενού της κάθε ημέρας εδώ. http://www.melilotos.gr/menu/ Για ένα πλήρες γεύμα στον Μελίλωτο, με κρασάκι, θα πληρώσετε περί τα 16€ ανά άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v