Τσιμπούσια α λα ελληνικά σε 5 ταβερνεία

Αυθεντική ελληνική κουζίνα, κρασάκι και ατμόσφαιρα από τα παλιά σε αγαπημένα ταβερνάκια της πόλης.
Τσιμπούσια α λα ελληνικά σε 5 ταβερνεία
Εβίβα!

«Τσιν!»

Ποτηράκια με κρασί τσουγκρίζουν. Στα πιάτα παίζουν από μεζέδες μέχρι μαγειρευτά και ψητά της ώρας, το καρό τραπεζομάντιλο δίνει τον απαραίτητο ρετρό τόνο και την ατμόσφαιρα συμπληρώνει καλή μουσική (ενίοτε ζωντανή) και ατμόσφαιρα από τα παλιά με κάδρα και μπακίρια στους τοίχους.

Δοκιμάζουμε παραδοσιακές γεύσεις, σε ακόμα πιο παραδοσιακή ατμόσφαιρα σε πέντε ωραιότατα ταβερνεία για εκλεκτά τσιμπούσια.

Το Στέκι του Ανδρέα
Μεσσηνίας 46 και Κιθαιρώνος, Χαλάνδρι, τηλ: 2106825041

Αγαπημένη συνοικιακή ταβέρνα στο Χαλάνδρι ο «Ανδρέας» ντύνει εδώ και 40+ χρόνια τα τραπέζια του με καρώ τραπεζομάντηλα για να σερβίρει εκλεκτά μαγειρευτά αλλά και της ώρας στους καλοφαγάδες της περιοχής. Ο χώρος είναι άνετος, μια κλασσική οικογενειακή ταβέρνα με ξύλινη επένδυση στους τοίχους, κρεμασμένα μπακιρένια σκεύη και ζωγραφιές του παρελθόντος. Στο τραπέζι μας καταφτάνει κλασσικά ψωμάκι ψημένο στη σχάρα με λαδορίγανη, τζατζίκι και τυροκαυτερή «τούρμπο», αρνάκι στη λαδόκολλα και κόκκορας κρασάτος με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια. Τα κρέατα της ώρας ψήνονται με περίσσια μαεστρία, με την μοσχαρίσια μπριζόλα να ξεχωρίζει. Συνοδεία χύμα κρασιού από Άνδρο και κερασμένο σπιτικό γαλακτομπούρεκο ή σάμαλι, ο λογαριασμός στον Ανδρέα δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο.

Τα σκαλάκια
Αιγινήτου 32, Ιλίσια, τηλ: 210 7229290


Κρυμμένο «διαμάντι» στα Ιλίσια, αυτό το παλιό, φιλόξενο ταβερνάκι υπάρχει εδώ από το 1967 και έκτοτε σερβίρει αδιάκοπα εκλεκτά εδέσματα στον νοσταλγικό εσωτερικό του χώρο που θυμίζει περισσότερο κουτούκι. Στα ξύλινα τραπεζάκια του θα απολαύσετε κατά κύριο λόγο κρεατικά, άψογα ψημένα από τον ψήστη… ιδιοκτήτη, αλλά και κάποια πιάτα ημέρας. Η τυροκαυτερή ετοιμάζεται την ώρα που την παραγγέλνετε και είναι χάρμα ουρανίσκου, ενώ το ψωμάκι για να τη συνοδέψετε έρχεται φρυγανισμένο και ζεστό. Το κοκορέτσι φούρνου είναι εκπληκτικό, όπως επίσης και τα παϊδάκια τα οποία παρελαύνουν σε κάθε τραπέζι με το κιλό. Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ζουμερό και γενναίο σε ποσότητα, ενώ η καπνιστή χοιρινή μπριζόλα ταιριάζει άψογα με τις φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Οι μερίδες είναι μεγάλες, το τσίπουρο Τυρνάβου ρέει άφθονο, και ο λογαριασμός αγγίζει τα 15€/ άτομο.

Το Κρητικό Στέκι
Κοίλης 20, Πετράλωνα, 210 3471354

Μια old school συνοικιακή ταβέρνα κρατάει ψηλά τα σκήπτρα της κρητικής και εν γένει ελληνικής κουζίνας στα Πετράλωνα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ο χώρος δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο, αλλά εδώ δεν θα έρθετε για ρουστίκ λεπτομέρειες και στιλ. Το φαγητό στον «κρητικό» έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και αυτό φαίνεται ήδη από τα ορεκτικά που καταφτάνουν, όπως η «τούρμπο» τυροκαυτερή, οι σπέσιαλ τηγανιτές πατάτες, το κλασσικό απάκι και η ωραιότατη πολίτικη πίτα με τυρί, σάλτσα και κρέας. Για τους φαν, τα κοκκινιστά σαλιγκάρια είναι μαστ, με μπόλικη σαλτσούλα για βούτες, ενώ στα κυρίως το ξιδάτο λουκάνικο με πράσο είναι εξαιρετικό, όπως επίσης και το φρυγαδέλι, αλλά και η ζουμερή σεφταλιά. Ευχάριστη έκπληξη η γιγαντιαίων διαστάσεων μοσχαρίσια μπριζόλα σε αρκετά… δυσεύρετη τιμή (12€), αλλά και το φοβερό κοντοσούβλι. Συνοδεία χύμα κρασιού, και κερασμένου χαλβά στο τέλος, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Επί τω… λαϊκώτερον 
Λ.Γαλατσιου & Αγ. Λαύρας 13, Άνω Πατήσια, τηλ: 210 2111887

Ιδανικό για τα τσιμπούσια της παρέας με πολλά μεζεδάκια «στη μέση», το μεζεδοπωλείο «επί τω… λαϊκώτερον» βρίσκεται σε ένα καλοδιατηρημένο διώροφο νεοκλασικό, ενώ ο εσωτερικός του χώρος είναι καλαίσθητος και «ζεστός», με ωραία φωτιστικά και παραδοσιακή διακόσμηση. Εδώ δοκιμάζουμε υπέροχη φάβα, συκωτάκι τηγανιά, ωραίους κολοκυθοκεφτέδες, τυλιχτή φέτα, μελιτζανοσαλάτα με φέτα και ντομάτα, μελωμένο κοτόπουλο, αλλά και κάποια θαλασσινά πιάτα όπως γαρίδες ούζου, καλαμάρι γεμιστό και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Συνοδεύστε με ασύρτικο ή ροδίτη οίνο, απολαύστε και την ζωντανή μουσική με μπουζούκι και κιθάρα, που «παίρνουν φωτιά» κάθε Παρασκευή και Σάββατο και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. Τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί και μεσημέρι.

Το Ειδικόν
Ψαρρών 38 και Σαλαμίνας, Κερατσίνι, τηλ: 210 4612674

Στέκι επωνύμων και διανοούμενων, το «Ειδικό» είναι ένας χώρος μοναδικός, μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες να γεμίζουν το εσωτερικό του δίπλα σε έπιπλα εποχής, ζυγαριές και μια κορνίζα με τον… Ύμνο της Μπακάλας (κι όμως, υπάρχει). Ο κατάλογός του μικρός, αλλά εκλεκτός: εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετική φάβα, τηγανιτά κεφτεδάκια, γίγαντες, συκώτι, ομελέτα, πατάτες φρεσκοκομμένες τηγανιτές, μεζέ σουτζούκι και την «τούρτα», το σουξέ του μαγαζιού, ένα «βουναλάκι» με τηγανιτές πατάτες και από πάνω τηγανιτά αυγά. Μαζί με άφθονο χύμα κρασί, στο Ειδικό θα φάτε καλό, σπιτικό φαγητό, πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 15€ ανά άτομο. Συχνά πυκνά, κομπανίες δίνουν τον τόνο για μεσημεριανό ή βραδινό γλέντι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v