Πού τρώμε καλά τώρα στην Αθήνα;

Πέντε κορυφαία εστιατόρια, έκαστο στο είδος του, ιδανικά για ειδικές περιστάσεις, που προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό έως 35€ το άτομο, με κρασί.
Πού τρώμε καλά τώρα στην Αθήνα;
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι κι εκείνες οι φορές που θέλεις να βγεις για φαγητό «κάπου καλά» χωρίς να τινάξεις την μπάνκα στον αέρα. Κάτι γκουρμέ αλλά με μέτρο, κάτι γευστικά αξέχαστο που όμως δεν κοστίζει όσο μια γκαρσονιέρα στη Λιοσίων. Για όλες εκείνες τις φορές, υπάρχουν εστιατόρια όπως τα παρακάτω.

Ergon  
Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, τηλ: 210 3315547



Από την Θεσσαλονίκη με αγάπη ξεκίνησε το απόλυτο greek success story, που έχει πια κατακτήσει τον κόσμο, με καταστήματα σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Μαϊάμι. Τώρα, μετά την Νέα Ερυθραία, συναντάμε την αθηναϊκή του βερσιόν και στο Σύνταγμα, σε έναν όμορφο πολυεπίπεδο χώρο αρμονικά δεμένο με το delicatessen, που πουλά τις πρώτες ύλες του μενού και για το σπίτι. Εδώ δοκιμάζουμε απίθανη φάβα με σύγκλινο, καραμελωμένα κρεμμύδια και λάδι τρούφας, παστουρμαδοπιτάκια με μαρμελάδα ντομάτας και γιαούρτι, καλαμάρι τηγανιτό σε τραγανή κρούστα με μοσχολέμονο, μανιταροπίλαφο με άγρια μανιτάρια Γρεβενών, λάδι τρούφας και πεκορίνο Μυτιλήνης, και χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα από καπνιστές πιπεριές και πετιμέζι. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 25€ το άτομο.

Θείο Τραγί
Κυδαντιδών 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3410296



Το αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή (σας το πρωτοσυστήσαμε τον Μάρτιο του 2015) αυτό το συνεργατικό bar restaurant που αγαπά πολύ τις punk μουσικές και την γκουρμέ κουζίνα, χωρίς το αυστηρό στήσιμο που συνήθως την συνοδεύει.



Εδώ δοκιμάζουμε υπέροχες δημιουργίες όπως η σπανακόπιτα με λιαστή ντομάτα και λαδοτύρι Μυτιλήνης, το ριζότο καβουρμά με Κακαόπαστα, μελιτζάνα και αβγά χελιδονόψαρου, ή το μοσχαρίσιο χτένι με μωβ πατάτα, λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης. Υπάρχει και menu degustation, οκτώ πιάτων για δύο άτομα, που τιμάται στα 65€. Αν παραγγείλετε α λα καρτ, θα υπολογίσετε περί τα 25€ το άτομο, με ποτήρι κρασί. Φοβερά είναι και τα κοκτέιλ του, για πριν ή για μετά το φαγητό.

Ανθός
Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά, τηλ: 2114087758



Τον γνωρίσαμε, και τον αγαπήσαμε, στην Καλλιθέα. Μετακόμισε πριν από λίγες εβδομάδες στην Κηφισιά, όπου συνεχίζει ακάθεκτος να μας κακομαθαίνει με τους ενδιαφέροντες πειραματισμούς του Γιώργου Γεράρδου στην ελληνική κουζίνα. Στεγάζεται πλέον σε μια κηφισιώτικη μονοκατοικία, με μια αυλίτσα χάρμα οφθαλμών, που κάτι μας λέει πως το καλοκαίρι θα γίνει hit.



Στα του μενού, ξεχωρίζουν τα μπουρεκάκια αγριογούρουνου, με φέτα, σάλτσα ρόδι και μαυροσούσαμο, η δίδυμη φάβα από λαθούρι και κουκιά, με πορτοκάλι και μαριναρισμένα κρεμμύδια, το σπαγγέτι με προβατίνα, ντομάτα και παλαιωμένο ανθότυρο, το κρασάτο αρνάκι με πουρέ κάστανο, και ο κοκκινιστός κόκορας με άγρια μανιτάρια Ξάνθης και χωριάτικες χυλοπίτες. Ολόκληρο το μενού υπάρχει εδώ. Για ένα πλήρες γεύμα με επιδόρπιο και ποτήρι κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 25€ το άτομο.

Τηλέμαχος Athens  
Πανεπιστημίου 10, τηλ.: 21 0361 3300



Το θρυλικό κρεατοφαγικό στέκι της Κηφισιάς «κατέβηκε» πριν από λίγους μήνες στο κέντρο, για να μας σερβίρει τα εκπληκτικά του κρέατα σε έναν σούπερ αριστοκρατικό, φωτεινό και ψηλοτάβανο χώρο. Απέκτησε και δύο ατομικά σετ μενού των 20€, που προσφέρουν εξαιρετικό value for money, αφού περιλαμβάνουν το μεν πρώτο tartar μόσχου, carpaccio μοσχάρι με σαλάτα ρόκας, κιλότο black angus και γλυκό ημέρας, το δε δεύτερο σιδηρόδρομο (βραστό μοσχαρίσιο κρέας με λαδολέμονο), χόρτα, θρακιώτικο μοσχαρίσιο καβουρμά, μπιφτέκια από βοδινό και γλυκό ημέρας. Στο a la carte μενού, ξεχωρίζουμε αν μας ρωτάτε τα μπριζολάκια μαύρου χοίρου και την βραζιλιάνικη πικάνια. Αν παραγγείλετε a la carte, θα υπολογίσετε περί τα 35€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Balcony 
Βεΐκου 1, Κουκάκι, τηλ.: 211 4118437



Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1920, με θέα στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη και το Μουσείο της Ακρόπολης, και εμπνέεται τις νοστιμιές του από τοπικές ελληνικές συνταγές της Βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου και του Πόντου, τις οποίες αναλαμβάνει να «πειράξει» ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. Εδώ θα δοκιμάσετε, για παράδειγμα, ελληνικό σασίμι από καπνιστό χταπόδι με πουρέ μελιτζάνας, ντοματίνια και λάιμ, αχνιστά μύδια με ούζο και νιφάδες τσίλι, χειροποίητες γκόγκιζες (είδος ζυμαρικού) με φρέσκια ντομάτα, βασιλικό και ξερή μυζήθρα, και νεροβούβαλο Κερκίνης με γεμιστά κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο και πέταλα πατάτας. Αναλυτικά το μενού μπορείτε να το δείτε εδώ. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ περίπου το άτομο, με ποτήρι κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v