7 τέλεια ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα

Είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε; Να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια Αθηνών και προαστίων σε μια λίστα; Το κάναμε κι αυτό.
7 τέλεια ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Πίτσα με λεπτή ζύμη, αυθεντική καρμπονάρα χωρίς κρέμες και λοιπές ανοησίες, κολασμένη πανακότα και μαστιχωτά ριζότι. Το ιταλικό φαγητό εν Αθήναις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό ψάξαμε και βρήκαμε επτά πραγματικά κορυφαίες διευθύνσεις για γευστικά ταξίδια στη γείτονα.

Oroscopo

Αντήνορος 42, Ιλίσια, τηλ.: 210 7238567



Τραπεζάκια έξω, πλάι στις φυλλωσιές, λιτό αλλά ευχάριστο και φωτεινό περιβάλλον μέσα, χάρη στις μεγάλες τζαμαρίες. Το δυνατό χαρτί του Oroscopo, βέβαια, είναι το μενού του, και η άψογη εκτέλεσή του. Δοκιμάστε, για του λόγου μας το αληθές, τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας με μαρμελάδα ντομάτας και προσούτο, την λεπτή και τραγανή πίτσα Monde, με μανιτάρια porcini, μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας, μπέικον, παρμεζάνα και ρόκα, τις ταλιατέλες με μοσχαρίσια μάγουλα και σάλτσα κρασιού, το ριζότο με γαρίδες, πράσο και πεκορίνο και την πεμπτουσία της απλότητας και της γεμάτης γεύσης που είναι το σπαγγέτι Napolitana. Για φουλ έξτρα γεύμα, μαζί με κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 17-20€ το άτομο.

Pr1amo  

Καποδιστρίου 74, Φιλοθέη, τηλ.: 210 6801427



Έχει μια κουκλίστικη, καταπράσινη αυλίτσα, και έναν σούπερ ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο, στον οποίο κυριαρχούν οι λιτές καθαρές γραμμές, με λίγες αλλά καλές ποπ πινελιές. Ο ναπολιτάνος σεφ Roberto Izzo έφερε μαζί του τις οικογενειακές συνταγές που μυρίζουν… σπιτίσια ιταλική παράδοση. Μια δοκιμή (και δυο, και τρεις) αξίζουν το ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι, και οι καταπληκτικές πέννες alla norcina, με σπιτικό λουκάνικο και λάδι τρούφας. Την καρδιά σας θα κλέψει αναμφισβήτητα η καρμπονάρα, στην original εκδοχή της, δηλαδή χωρίς καθόλου κρέμα γάλακτος, με αυγό και πανσέτα –ο θεός της ιταλικής γαστρονομίας να μας φυλάει από τα ζαμπόν και τα μπέικον. Το μενού συμπληρώνουν πιάτα με κρέας, όπως το φοβερό Οσομπούκο alla Milanese, αργομαγειρεμένο με το μεδούλι του και μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Στο τέλος, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο, με κρασί.

Pizzeria dei Fratelli

Κράτητος 10 & Σπαθάρη, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9355220



«Μυστικό» των γειτόνων της, που κάποια στιγμή διαδόθηκε στα πέρατα της Αττικής, συνδυάζει στο μενού της αυθεντική ιταλική κουζίνα και φανταστική πίτσα με αφράτη χειροποίητη ζύμη: Δοκιμάστε την pancetta guanciale με σάλτσα φρέσκιας τομάτας, πανσέτα, μπέικον, φρέσκα μανιτάρια, μοτσαρέλα μπουφάλα, ελαιόλαδο και θυμάρι και εκείνη με την πάστα μαύρης τρούφας, προσούτο Πάρμας, μοτσαρέλα μπουφάλα, τοματάκια κονφί, φύλλα ρόκας και σταγόνες από λάδι τρούφας. Στις δε μακαρονάδες ξεχωρίζουν η καρμπονάρα με φρέσκια παρμεζάνα που τρίβεται επί τόπου πάνω από το πιάτο σας και οι παπαρδέλες με φρέσκο κιμά από χοιρινό ώμο και μοσχαρίσια ουρά. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί γύρω στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Aglio, Olio & Peperoncino  

Πορινού 13, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9211801



Ιταλικό εστιατόριο με περγαμηνές που τις αξίζει, σερβίρει σε ένα γλυκύτατο περιβάλλον τρατορίας, νοστιμότατες μακαρονάδες με όσο-καυτερές-θέλετε σάλτσες, φρεσκότατες μπρουσκέτες και αρκετά ακόμη ορεκτικά, δροσερές σαλάτες και… τέλος. Πίτσες και πιάτα με κρέας ή θαλασσινά λάμπουν διά της απουσίας τους από το μενού. Ό,τι φτιάχνουν, όμως, το κάνουν εξαιρετικά. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, τα ομώνυμα, καυτερά, λιγκουίνι Aglio, Olio & Peperoncino, τα ραβιόλια με σπανάκι, ρικότα και σάλτσα από καρύδια και ηλιόσπορους. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο, για εξαιρετικά πλήρες γεύμα με κρασί (τα ζυμαρικά τιμώνται από 8€ έως 14€).

Vespa Rossa

Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, Παγκράτι, τηλ.: 210 7234551



Έκανε… θόρυβο όταν αφίχθηκε πριν από δύο χρόνια και κάτι στο Παγκράτι, και δικαίως. Σερβίρει πιάτα που πατούν πάνω σε αυθεντικές, παραδοσιακές συνταγές της Ιταλίας με πινελιές από τα ορεινά χωριά της. Κάτι σαν «μαμαδίσιο» φαγητό δηλαδή, όμως… α λα ιταλικά. Η διακόσμηση απλή και μοντέρνα, με το κόκκινο και το λευκό να κυριαρχούν, συνδυάζεται τέλεια με τα ξύλινα πατώματα και τραπεζάκια. Στα του μενού, εξαιρετικό είναι το ριζότο με άγρια μανιτάρια και τρούφα, όπως επίσης και οι παπαρδέλες με ραγού από χοιρινό και γκράνα παντάνο και τα σισιλιάνικα κεφτεδάκια Polpetine, με ντομάτα, παρμεζάνα και ρικότα. Οι πίτσες είναι επίσης καταπληκτικές, με λεπτή τραγανή ζύμη, κόκκινη ή λευκή σάλτσα. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20-25€ το άτομο, με κρασί.

Da Bruno  

Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 2109818959



Αυλίτσα σκεπαστή, που κλείνει με τζαμαρίες όταν ο καιρός μας τα χαλάει, κομψός εσωτερικός χώρος και μενού που λίγα ιταλικά εν Αθήναις συναγωνίζονται. Δοκιμάστε, για του λόγου μας το αληθές, τα Gnocchi di patate mamma Giovanna, σπιτικά νιόκι από πατάτα με φρέσκια ντομάτα, βουβαλίσια μοτσαρέλα, παρμεζάνα, κουκουνάρι και πέστο βασιλικού, το Risotto con funghi porcini, με μανιτάρια πορτσίνι και μοτσαρέλα, και τα φουρνιστά ριγκατόνι Alla Triestina, με κιμά, ντομάτα και κρέμα. Δυνατά παίζουν και οι πίτσες, με την παραδοσιακή λεπτή ζύμη, ενώ για τους… μακαρονομάχους υπάρχουν και πιάτα με κρέας στο μενού, που αλλάζει τακτικά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Maltagliati 

Τερψιθέας 16 και Σολωμού, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9816445
Και Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6916676



Δυο γλυκύτατες τρατορίες, η μία στο Παλαιό Φάληρο και η άλλη στο Παλαιό Φάληρο (με την δροσερή αυλίτσα) που εξειδικεύονται στα φρέσκα ζυμαρικά πέντε διαφορετικών τύπων: Φετουτσίνι, λινγκουίνι, καζαρέτσε, μαλταλιάτι και γεμιστά ραβιόλια. Δοκιμάστε τα σιτσιλιάνικα καζαρέτσε με μοτσαρέλα, ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο, τα φετουτσίνι αλ ραγού με σάλτσα ντομάτας και κιμά, και την αυθεντική καρμπονάρα φετουτσίνι με αυγό, πανσέτα και παρμεζάνα. Εξαιρετικά είναι και τα ιταλικά γλυκά για το κλείσιμο, όπως η τιραμισού και η κρέμα μαύρης σοκολάτας με ουίσκι και αμύγδαλα. Αναλυτικά το μενού μπορείτε να το δείτε εδώ. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα, με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v