5 νέα εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε

Μεζεδοπωλεία με προϊόντα μικροπαραγωγών, εστιατόρια που αναβιώνουν ξεχασμένες συνταγές των ελληνικών χωριών, και κολομβιάνικο streetfood έχει το μενού.
5 νέα εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε
της Ηρώς Κουνάδη

Παραδοσιακά κάθε φθινόπωρο-τέλος καλοκαιριού, μαζί με τα θέατρα και τις μουσικές σκηνές, ανανεώνεται και η εστιατορική σκηνή της Αθήνας, συστήνοντάς μας νέες κουζίνες και υποσχόμενη νέες συγκινήσεις. Όπως; Όπως ένα ατμοσφαιρικό δείπνο με θέα στου Μακρυγιάννη και ξεχασμένες ελληνικές συνταγές στο τραπέζι, ένα γευστικό ταξίδι ως την Κολομβία, ή ένα απολαυστικό brunch α λα ελληνικά. Έτοιμοι;

Ανθός 

Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά, τηλ.: 211 4087758



Τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε πριν από λίγα χρόνια στην Καλλιθέα. Τον βρίσκουμε, πλέον, ανανεωμένο στην Κηφισιά, να έχει κρατήσει πολλές από τις ιδέες που τον έκαναν δημοφιλή –τα βιομηχανικά στοιχεία στη διακόσμηση, τα προϊόντα μικροπαραγωγών από κάθε γωνιά της Ελλάδας στο μενού και το ελληνικό brunch του Σαββατοκύριακου με τα αυγά καγιανά, τις σπιτικές πίτες και το θρυλικό του burger. Στο φρεσκαρισμένο του μενού φιγουράρουν νοστιμιές σαν τα μπουρεκάκια αγριογούρουνου, με φέτα, σάλτσα από ρόδι και μαύρο σουσάμι, οι χωριάτικες ταλιατέλες με κασιώτικη σιτάκα και τσιγαριαστά κρεμμύδια και το λεμονάτο κουνέλι με λαδοτύρι Ζακύνθου και μπεσαμέλ μελιτζάνας (ολόκληρο το μενού εδώ). Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο, με κρασί.

Σουσουράδα 

Μαυρομιχάλη 44, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3647936



Χαριτωμένη και παρεΐστικη, με τραπεζάκια να απλώνονται μέσα κι έξω από τις μεγάλες τζαμαρίες της, η Σουσουράδα είναι παντός καιρού και πάσης ώρας. Ξεκινά από το πρωί με καφεδάκι, σάντουιτς και σπιτικές πίτες, συνεχίζει μετά με κρασιά, τσίπουρα και εμπνευσμένα μεζεδάκια, σε πολύ καλές τιμές, τα οποία φτιάχνονται με προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Καραμελωμένο ταλαγάνι με σπιτική μαρμελάδα λεμόνι, πέτουρα Γιαννιτσών με βουβαλίσιο καβουρμά, φρέσκια ντομάτα και ξερή μυζήθρα, μπριαμ με κρητική ξινομυζήθρα, παστίτσιο με κρέμα γραβιέρας Κιθαιρώνα φιγουράρουν στο μενού. Και για το τέλος έχει, όμως, ωραίες ιδέες, σαν το Tofee καραμέλας με μπισκότο βουτύρου, μπανάνα, φιστίκι Αιγίνης και σοκολάτα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 10-15€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Los loros  

Ξενοφώντος 14 και Νίκης, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3243232



Πόσα ξέρετε για τις κουζίνες της Κολομβίας και της Βενεζουέλας; Αφήστε μας να μαντέψουμε: Όχι πολλά. Το άρτι αφιχθέν sreetfood-άδικο Los loros στη multi-ethnic γειτονιά του Συντάγματος υπόσχεται να μας τα μάθει όλα. Τι διαφορά έχουν τα τηγανιτά πιτάκια empanadas από τα στρογγυλά σαντουϊτσοειδή arepas, τι είναι το triguisar (κολομβιάνικο μείγμα μπαχαρικών) και πόσο ταιριάζει το αβοκάντο με την πανσέτα (πολύ). Τα συνοδεύει όλα αυτά με «ψαγμένα» ρούμια των δύο λατινοαμερικάνικων χωρών (Pampero, Colombiana, Santa Teresa, Plantation, Ron de Caldas) και batidos, την… ισπανόφωνη εκδοχή των smoothies, όπως το Popayan, με γάλα αμυγδάλου, μπανάνα, μέλι, κακάο, φιστικοβούτυρο και chia seeds. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2,60€-3,90€ για τα arepas, και στα 5€-8€ για τα ρούμια. Αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ

Balcony  

Βεΐκου 1, Κουκάκι, τηλ.: 211 4118437



Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1920, με θέα στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη και το Μουσείο της Ακρόπολης, το Balcony εμπνέεται τις νοστιμιές του από τοπικές ελληνικές συνταγές της Βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου και του Πόντου. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, τα τσαΐτια, λεπτές μανιάτικες χορτόπιτες που ψήνονται στη σχάρα, την κρύα ποντιακή σούπα με γιαούρτι, τις χειροποίητες γκόγκιζες (είδος ζυμαρικού) με φρέσκια ντομάτα, βασιλικό και ξερή μυζήθρα, και τον νεροβούβαλο Κερκίνης, που σερβίρεται με κρεμμύδια γεμισμένα με κόκκινο λάχανο, κρούστα γιαουρτιού με σαφράν και πέταλα πατάτας γεμιστά με γλυκόξινο κόλιανδρο. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25€ περίπου το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Ergon 

Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3315547



Το πρωτο-αγαπήσαμε στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκίνησε για να κατακτήσει τον κόσμο. Το βρίσκουμε, πια, και στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες και στο Μαϊάμι, εσχάτως και στο Σύνταγμα, να απλώνει τραπεζάκια έξω στη Μητροπόλεως και να μας σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα βασισμένα σε τοπικά ελληνικά προϊόντα, λες και είναι ο συμπαθής καλοφαγάς γείτονάς μας, κι όχι το απόλυτο ελληνικό success story. Τι θα (πρωτο)δοκιμάσουμε εδώ; Καλαμάρι τηγανιτό με μοσχολέμονο σε τραγανή κρούστα, παστουρμαδοπιτάκια με μαρμελάδα ντομάτας και γιαούρτι, φάβα με σύγκλινο, καραμελωμένα κρεμμύδια και λάδι τρούφας, μανιταροπίλαφο με άγρια μανιτάρια Γρεβενών και πεκορίνο Μυτιλήνης, πλοκάμι χταποδιού στη σχάρα με πέστο λιαστής ντομάτας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, με κρασί. Αναλυτικός τιμοκατάλογος εδώ. Ό,τι αγαπήσετε, το παίρνετε και για το σπίτι φεύγοντας, από το παρακείμενο deli.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v