Πέντε νόστιμες και «τίμιες» στάσεις στον Νέο Κόσμο

Αυθεντική τσέχικη κουζίνα, πειραγμένοι μεζέδες, σούπερ φτηνό κινέζικο και πολλά ακόμα ωραία και νόστιμα στις γειτονιές του Νέου Κόσμου.
Πέντε νόστιμες και «τίμιες» στάσεις στον Νέο Κόσμο
Μπορεί να μην προσφέρει την ποικιλία του κέντρου σε προτάσεις φαγητού και μπαροκατάστασης (αν και φιλοξενεί τον θρυλικό «Μπάτμαν» που κάνει για… δέκα), όμως ο Νέος Κόσμος κρύβει νόστιμα «διαμαντάκια» που αξίζει να ανακαλύψετε – αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Από τσέχικη κουζίνα αξιώσεων μέχρι πειραγμένα μεζεδάκια και ελληνική κουζίνα μετά μουσικής, ιδού πέντε τοπ διευθύνσεις για τίμιο φαγοπότι στην περιοχή.

43 Σαραντατρίο
Αμβρόσιου Φραντζη 43

Σε ένα λιτό χώρο σε μία στοά της Φρατζή, το Σαραντατρίο συνδυάζει γεύσεις «μαμαδίσιες» με μοντέρνους πειραματισμούς και το αποτέλεσμα το δικαιώνει. Η αυλή του – χάρμα οφθαλμών, με στρωμένο χαλικάκι, πάγκους με κουρελούδες, ένα παλιό ποδήλατο στον τοίχο και κουκλίστικη διακόσμηση είναι ιδανική για να καθίσετε, όσο ο καιρός το επιτρέπει. Ο κατάλογος μικρός, όμως γεμάτος εκπλήξεις: λεμονάτο ταμπουλέ, πεϊνιρλί με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και ροδέλες σουτζουκιού, σαγανάκι κεφαλοτύρι με γλυκό τοματάκι από πάνω, αρμένικη πίτα με παλαιωμένη γραβιέρα Ίου και ψιλοκομμένο σύγκλινο και χοιρινά φιλετάκια με ψητά λαχανικά και τζατζικάκι είναι μερικά μόνο από τα πιάτα… πειρασμούς. Συνοδεία παγωμένης τσικουδιάς, θα πληρώσετε περί τα 16€ ανά άτομo.

Švejk
Ρουμπέση 8, τηλ: 210 9018389

Η εξαιρετική του κουζίνα συνδυάζει τις τσέχικες και σλοβάκικες γεύσεις με λίγη ουγγρική επιρροή και το αποτέλεσμα παραδίδει μαθήματα… κεντροευρωπαϊκής γαστρονομίας. Σε δύο χώρους – ο κάτω λειτουργεί ως μπυραρία – το Σβέικ σερβίρει σούπερ νόστιμα πιάτα, όπως το popradsky talir (χοιρινό σε τηγανίτα πατάτας), κλασικά knedliky και gulas, αλλά και ιδιαίτερο svickova Na Smetane (μοσχαρίσιο νουά με σάλτσα λαχανικών και κρέμας γάλακτος) σε γενναίες μερίδες. Η λίστα με τις ετικέτες μπύρας είναι άκρως ενημερωμένη με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για κάθε γούστο, το σέρβις άψογο, ενώ ο λογαριασμός στο τέλος αγγίζει τα 30€/ άτομο μαζί με τσέχικη, βαρελίσια μπύρα.

Πεζόδρομος
Πυθέου 20, τηλ: 210 9248498

Όνομα και… μουσικό ταβερνείο, ο Πεζόδρομος μας υποδέχεται με ζωντανή μουσική στο ρετρό εσωτερικό του, αλλά και στις πολύχρωμες καρεκλίτσες και τραπεζάκια στον πεζόδρομο καιρού επιτρέποντος και μας προσκαλεί για μεζεδοκατανάλωση με αξιώσεις. Η κουζίνα του βγάζει μεζεδάκια όπως φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανιτές στη σέσουλα, κοτόπουλο «κανταΐφι» με σως μουστάρδας, χειροποίητο τζατζίκι, φέτα τυλιχτή με μέλι, πιπεριές γεμιστές με κατίκι δομοκού, μπουρεκάκια μελιτζάνας, αλλά και «κυρίως» όπως κυπριακή σεφταλιά, κεμπάπ, ψαρονέφρι και λουκάνικο Τρικάλων. Σβήνετε τη δίψα με σούπερ ρακόμελο ή ικανοποιητικό χύμα κρασάκι και δεν πληρώνετε περισσότερα από 15€ κατ’ άτομο.

Τρίκυκλο
Πυθέου 34 και Γεωμέτρου 1, τηλ: 210 9232384

Δεύτερη γευστική στάση στον πεζόδρομο της Πυθέου, στεγασμένο σε ένα ανακαινισμένο διώροφο του 1931, πάνω ακριβώς στον πεζόδρομο και δίπλα στο καταπράσινο άλσος του Λόφου Λαμπράκη, το Τρίκυκλο αγαπά την ελληνική κουζίνα και την τιμά όπως της αρμόζει. Πιάνουμε τραπεζάκι στον πεζόδρομο ή στο εσωτερικό του και παραγγέλνουμε εκλεκτά πιάτα: καπνιστές χοιρινές μπριζόλες λαιμού στη σχάρα, μαραθόπιτα, κεφτεδάκια, κοκκινιστό μοσχαράκι, μανιτάρια γεμιστά με τυρί και μπέικον, και μπουγιουρντί συγκαταλέγονται σταθερά στα must του καταλόγου. Τις Κυριακές έχει και ζωντανή μουσική. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 18-20€ ανά άτομο με κρασί.

China Town
Λεωφ. Βουλιαγμένης 10, τηλ: 210 9224190

Το μικρό αυτό μαγαζάκι κατάφερε να γίνει στέκι για τους απανταχού λάτρεις της κινέζικης και οικονομικής κουζίνας. Χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας στην εσωτερική του διαρρύθμιση (μικρά τραπεζάκια, κόκκινες κουρτίνες στα τζάμια, ασιατική διακόσμηση στους τοίχους) σερβίρει πάμφθηνη και αρκετά ποιοτική, δεδομένων των τιμών του, κινέζικη κουζίνα. Νόστιμες σούπες, sushi και maki, noodles, γλυκόξινο κοτόπουλο, spring rolls και won ton συγκαταλέγονται στις αγαπημένες μας επιλογές. Όσο για την τιμή; Αν πάτε Κυριακή, θα φάτε του… σκασμού στον μπουφέ και θα πληρώσετε μόλις 10€ ανά άτομο, αν πάτε τις υπόλοιπες ημέρες ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v