Οι αυλές των μεζεδοπωλείων που θα αγαπήσετε φέτος

Στρωμένες με χαλικάκι και στολισμένες με γιασεμιά, αυτές οι έξι αθηναϊκές αυλές μας σερβίρουν λαχταριστά μεζεδάκια υπό το φως των αστεριών.
Οι αυλές των μεζεδοπωλείων που θα αγαπήσετε φέτος
της Ηρώς Κουνάδη

Νέες αφίξεις και παλιές αγάπες που ανανεώθηκαν, φρεσκαρίστηκαν, φούντωσαν τα γιασεμιά τους και μας περιμένουν για παρεΐστικες βραδιές με ουζάκια και μεζέδες κάτω από τον έναστρο αθηναϊκό ουρανό. Αυτές είναι οι διευθύνσεις που θα μας βρείτε να ξεκαλοκαιριάζουμε φέτος.

Παλιό Ταχυδρομείο

Σοφοκλή Βενιζέλου 9, Χαλάνδρι, τηλ.: 211 1838890



Το κουκλίστικο κτίριο με τα κεραμίδια του παλιού χαλανδριώτικου ταχυδρομείου μεταμορφώθηκε πέρυσι σε ατμοσφαιρικό μεζεδοπωλείο, με μια αυλίτσα χάρμα οφθαλμών. Εδώ θα πιείτε κρασάκι, ρακόμελο ή τσίπουρο, με συνοδεία άφθονων μεζέδων από τοπικά προϊόντα της ελληνικής γης. Δοκιμάστε σαλάτα με φακή, ρεβιθάδα, συκώτι-«λουκούμι», φουρνιστό ανθότυρο, τραχανά με λουκάνικο, κροκέτες με κολοκύθι, γραβιέρα και παστουρμά, τσιγαριστά χόρτα και άλλους παραδοσιακούς μεζέδες, απολαμβάνοντας την φιλική, ανεπιτήδευτα παρεΐστικη ατμόσφαιρα στην οποία βοηθά ιδιαίτερα και η ελληνική μουσική, ενίοτε ζωντανή. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15-17€ το άτομο, με κρασί, ρακή ή ουζάκι.

Μια Ζωή την Έχουμε

Σφακτηρίας 20, Μεταξουργείο, τηλ.: 698 785 4164



Την ανακαλύψαμε και σας την πρωτοσυστήσαμε πέρυσι, ενθουσιασμένοι με την… ανοιχτωσιά της, τα φερ φορζέ τραπεζάκια και τους καναπέδες-κούνιες που απλώνει κάτω από τα ψηλά δέντρα και τις αιώρες της. Φέτος, επιστρέφουμε στον τόπο του εγκλήματος για να πατήσουμε χαλικάκι α λα παλιό θερινό σινεμά, και να ξεκαλοκαιριάσουμε με ούζα και μεζεδάκια που περιλαμβάνουν απάκι με αυγά, κολοκυθοκεφτέδες με ντιπ γιαουρτιού, τηγανιές, σπιτικές πατατούλες τηγανιτές, πικάντικη φέτα ψητή και πάει λέγοντας. Στο τέλος, πληρώνουμε περί τα 12€ το άτομο, και η ζωή (που μια την έχουμε) είναι ωραία.

Φάνη Μεζέ

Ασπασίας 91, Χολαργός, τηλ.: 210 6511124



Στρωμένη με ψηφιδωτό βοτσαλάκι και στολισμένη με χρωματιστά γεράνια, μυρωδάτα αγιοκλήματα και καλαμένιες πέργκολες, η σούπερ ατμοσφαιρική αυλίτσα του μεζεδοπωτοπωλείου που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Φεβρουάριο είναι μια από τις αγαπημένες μας καλοκαιρινές γωνιές στην πόλη. Τα μεζεδάκια που καταφτάνουν στα τραπέζια της πατάνε πάνω σε υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, και πειράζουν τόσο-όσο την γαστρονομική μας παράδοση: κεφτεδάκια σαγανάκι με ούζο, ντομάτα και φέτα, μανιτάρια μεθυσμένα σε κρασί, ταλαγάνι από τη Μεσσηνία με μαρμελάδα από ντοματίνια, απάκι με πράσο και πατατοσαλάτα με μπέικον και μυρωδικά. Οι λάτρεις των θαλασσινών, θα βρείτε και γαρίδες στη σχάρα, και μύδια αχνιστά, και άλλες αλμυρές νοστιμιές. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€, με ωραίο κρασί, ούζο ή τσίπουρο. Τις Κυριακές θα το βρείτε ανοιχτό το μεσημέρι (12.00-20.00) τις υπόλοιπες μέρες από τις 16.00.

Επί τω… Λαϊκότερον

Αγ. Λαύρας 13, Άνω Πατήσια, τηλ: 210 2111887



Ο ομορφότερος ίσως κήπος της περιοχής του αγκαλιάζει ένα διώροφο αρχοντικό της παλιάς Αθήνας. Τα τραπεζάκια του φορτώνονται με κάθε λογής ελληνικούς μεζέδες: σκεφτείτε φάβα, κολοκυθοκεφτέδες, τυλιχτή φέτα, συκώτι τηγανιά, μελωμένο κοτόπουλο και θαλασσινές νοστιμιές όπως γαρίδες με ούζο, καλαμάρι γεμιστό και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Συνοδεύστε με δροσερό ασύρτικο ή ροδίτη οίνο, απολαύστε και την ζωντανή μουσική με μπουζούκι και κιθάρα που «παίρνουν φωτιά» κάθε Παρασκευή και Σάββατο και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. Τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί και μεσημέρι.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3845978



Το Buzzfeed είπε πρόσφατα πως είναι ένα από τα 25 μέρη στον πλανήτη όπου πρέπει να φας πριν πεθάνεις, και, αν μας ρωτάτε, μας έκανε περήφανους –όχι μόνο ως Αθηναίους, αλλά και ως τακτικούς θαμώνες. Στην υπέροχη αυλίτσα της Νεφέλης, που είναι η παλιά αυλή του δημοτικού σχολείου των Εξαρχείων, δοκιμάζουμε νοστιμιές βασισμένες σε τοπικές ελληνικές συνταγές, όπως τα σιουφιχτά μακαρόνια με μελιτζάνα και φέτα, το μυρωδάτο απάκι από την Κρήτη, τα κεμπαπάκια από τη Δράμα, το καταπληκτικό ξυδάτο λουκάνικο και η σαλάτα με σπανάκι, ρόδι και μανούρι. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με κρασί ή ουζάκι.

Ο Σαντορινιός

Δωριέων 8, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 210 3451629



Ο Σαντορινιός των Πετραλώνων έχει μια απολύτως… σαντορινιά αυλή, με τα ασβεστωμένα πεζούλια, τα βαμμένα μπλε παράθυρα και τα βαρέλια του κρασιού, και το πλακόστρωτο που μας τηλεμεταφέρει απευθείας στις Κυκλάδες. Τα τραπεζάκια του στρώνονται με καρό τραπεζομάντηλα και στολίζονται με γλαστράκια, πριν φορτωθούν με παραδοσιακές σαντορινιές νοστιμιές σαν τους ντοματοκεφτέδες και την φάβα, αλλά και με σπιτικές πίτες, και κρεατικά στη σχάρα –εγγυημένη και χορταστικότατη επιλογή η ποικιλία κρεατικών. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο στο τέλος για τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v