Αθηναϊκά ουζερί για τα ανοιξιάτικα απογεύματα

Έξι ουζερί απλώνουν τραπεζάκια σε πλακόστρωτα και εξοχές και μας προσκαλούν να τα πιούμε συνοδεία νόστιμων μεζέδων τα απογεύματα της άνοιξης.
Αθηναϊκά ουζερί για τα ανοιξιάτικα απογεύματα
Μάιος στην Αθήνα. Σχολάς το απογευματάκι και έχει ακόμα ήλιο. Και σκέφτεσαι ότι το σπίτι μπορεί να περιμένει. Αυτά είναι τα καλά της άνοιξης: Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο την παρέα, να δώσετε ραντεβού σε ένα ωραίο ουζερί και σε λίγη ώρα, να τσουγκρίζετε ουζάκι στο πλακόστρωτο, δοκιμάζοντας θαλασσινούς μεζέδες και κάνοντας τα πρώτα debate για τις καλοκαιρινές διακοπές. Το παραδεχόμαστε: Σας βάζουμε ιδέες. Και συγκεντρώνουμε παρακάτω τέτοια παρεΐστικα ουζερί για τα ανοιξιάτικα απογεύματα στην πόλη (ή λίγο έξω από αυτή).

Το Ουζερί του Μήτσου
Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ: 2106840229
Όταν το Χαλάνδρι «βαριέται» τις μοντέρνες μπάρες και τα εστιατόρια με το βιομηχανικό design, επιστρέφει στου Μήτσου, για ουζάκι στην πλατεία. Στον λιτό κι απέριττο εσωτερικό παρεΐστικο χώρο και στα λίγα τραπεζάκια που απλώνει στο πλακόστρωτο, απολαμβάνουμε ούζο μαζί με τηγανητό γαριδάκι, γαύρο μαρινάτο, εξαιρετική τσιροσαλάτα και φρέσκια κουτσομούρα τηγανητή, χωρίς να πληρώσουμε πάνω από 15-18€ το άτομο.

Ο Τέντζερης και το Καπάκι
Ιωαννίνων 63, Κηπούπολη, τηλ: 2105765553

Πιο… τέρμα δυτικά προάστια δεν έχει: Στο τέρμα της Κηπούπολης, σε μια υπερυψωμένη πλατεία με καταπράσινα παρτέρια που θυμίζει παλιά γειτονιά, το καλοκαιρινό ουζερί του Τέντζερη απλώνει γαλάζια τραπέζια και καρέκλες, θυμίζοντας νησιώτικο ταβερνάκι, και σερβίρει χύμα ή εμφιαλωμένο ούζο συνοδεία πολλών θαλασσινών ή στεριανών μεζέδων (από αθερίνα μέχρι μυδοπίλαφο και από μπιφτεκάκια ή μπριζολάκια ως μπακαλιάρο σκορδαλιά), με μια σούπερ προσφορά καθημερινά: 11€ το άτομο, για απεριόριστη κατανάλωση φαγητού.

Ήβη
Ναυάρχου Αποστόλη 19, Ψυρρή, τηλ.: 2103232554
Λίγα και καλά τραπεζάκια απλώνει στο πεζοδρόμιό της η Ήβη, ίσως το πλέον παρεΐστικο σημείο στου Ψυρρή, εκεί όπου καθόμαστε με τις ώρες τα απογεύματα που ξεμένουμε στο κέντρο της πόλης και παραγγέλνουμε ούζο, τσίπουρο ή ρακή και τα συνοδεύουμε με ωραιότατο σαγανάκι, θράψαλα, στραπατσάδες, αχνιστά μύδια, έθνικ σαλάτες και ψητές γαρίδες. Ο λογαριασμός έρχεται στα 10-15€ περίπου κατ’ άτομο.

Άνοιξη παρά τέταρτο
Αθηνών Χαλκίδος 17, Άνοιξη, τηλ: 2108145588

Τι καλύτερο από μια βόλτα σε ουζερί λίγο έξω από την Αθήνα, αλλά σαν να έχουμε πάει εκδρομή στη φύση; Στο ουζερί «Άνοιξη παρά τέταρτο», ακολουθούμε λογική παρόμοια των βολιώτικων τσιπουράδικων: Παραγγέλνουμε μόνο τα ποτά – ήτοι χύμα τσίπουρο Τυρνάβου ή πάνω από 20 ετικέτες ούζου και τσίπουρου, και με κάθε «γύρα» έρχεται και ένα πιατάκι με μεζέ. Οι μεζέδες εναλλάσσονται μεταξύ γης και θάλασσας (από φάβα και σαλάτα φακής μέχρι κουτσομούρα, γαύρο ή τηγανητό γαριδάκι) και το κάθε πενηνταράκι με μεζέ στοιχίζει 4,50€. Για μια καλή απογευματινή τσιπουροκατάσταση, υπολογίστε περί τα 10-15€ το άτομο.

Ραντεβού
Καλλισθένους 85, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3477961

Στην μποέμ γειτονιά της πλατείας Μερκούρη, στα Άνω Πετράλωνα με την φοιτητική, χαλαρή ατμόσφαιρα, το Ραντεβού προσφέρεται για το απαραίτητο χάζι στην περαντζάδα και στα λίγα τραπεζάκια του σερβίρει, μαζί με το ούζο, ωραίους μεζέδες, ανατολίτικους όπως χούμους, ταμπουλέ, φαλάφελ και πικάντικο σουτζούκι, αλλά και μεσογειακούς όπως θράψαλα και άλλα θαλασσινά. Υπολογίστε περί τα 10-15€ το άτομο για ρακές και το απαραίτητο συνοδευτικό τσιμπολόγημα.

Ρακί Μεζέ
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, τηλ: 2109429027

Ανοίγει καθημερινά από νωρίς το μεσημέρι, και μας περιμένει στον φωτεινό του χώρο, μια casual αλλά εκμοντερνισμένη εκδοχή παραδοσιακού ρακάδικου με ρετρό διακόσμηση. Στα άνετα τραπέζια του, παραγγέλνουμε ουζάκι και το συνοδεύουμε με καραβιδομακαρονάδες, αχνιστά μύδια, κριθαρότο θαλασσινών, μεσογειακά ντολμαδάκια, ριζότο καλαμαριού και άλλα ωραία και θαλασσινά που μας στοιχίζουν περί τα 18-20€ το άτομο για χορταστικό γεύμα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v