Η Αθήνα τρώει έθνικ σε τραπεζάκια έξω

Πιάνουμε τραπεζάκι στον ήλιο, κι απολαμβάνουμε μεξικάνικες, ταϊλανδέζικες, ινδικές και βραζιλιάνικες σπεσιαλιτέ.
Η Αθήνα τρώει έθνικ σε τραπεζάκια έξω
της Ηρώς Κουνάδη

Δε λέμε, ωραίο το έθνικ ντεκόρ, οι κόκκινοι τοίχοι, τα φαναράκια που κρέμονται από τα ταβάνια και όλα εκείνα τα χαριτωμένα κιτς που στολίζουν τα έθνικ εστιατόρια της Αθήνας. Οι μεξικάνικες/ ασιατικές/ μεσανατολίτικες κουζίνες, όμως, δεν είναι από εκείνες που πρέπει να κλείνονται σε τέσσερις τοίχους. Γι’ αυτό, με το που πάρει να καλοκαιριάζει, οι αξιότεροι εκπρόσωποί τους στην Αθήνα βγάζουν τραπεζάκια έξω και μας σερβίρουν τις νοστιμιές τους κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο ή τον έναστρο ουρανό.

Taqueria Maya

Πετράκη 10, Σύνταγμα, τηλ.: 211 2167081



Απλώνει τα τραπεζάκια της σε έναν μικρό, πανέμορφο πεζόδρομο λίγα βήματα μακριά από το Σύνταγμα, και σερβίρει λαχταριστές μεξικάνικες δημιουργίες όπως burritos, tacos, quesadillas και –το αγαπημένο μας– burrito bowl, με όλα τα διαλεχτά υλικά του μπουρίτο σε πιάτο. Για καθεμία από αυτές τις λαχταριστές σπεσιαλιτέ, διαλέγετε γέμιση (κοτόπουλο, μοσχαράκι, χοιρινό ή λαχανικά), συνοδευτικά και ένταση… καυτερότητας της σάλτσας (καθόλου, μέτρια, καυτερή ή πολύ καυτερή) προσθέτετε εξαίσιο γκουακαμόλε και απολαμβάνετε συνοδεία άψογης μαργαρίτας –όχι γρανίτας, κανονικής μαργαρίτας, όπως θα την πίνατε σε ένα μπαρ. Οι τιμές για τα μπουρίτο κυμαίνονται στα 5,50-6,50€ και για τις μαργαρίτες στα 7€.

Etnico

Κολοκοτρώνη 22 και Χαβρίου, τηλ: 211 4113880



Στην πολύβουη πιάτσα της Κολοκοτρώνη, το Etnico απλώνει τραπεζάκια και ψηλά stands στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά του, και προσγειώνει επάνω τους νοστιμιές από το Μεξικό, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Οι πρωτάρηδες, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» τα chimichangas de pollo (τηγανιτή σταρένια τορτίγια γεμιστή με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα, κόλιανδρο, κύμινο και τσίλι, με sour cream, κόκκινα φασόλια και σως από πιπεριές jalapenos), το burrito verdure με φρέσκα λαχανικά, κίτρινο τυρί, κρέμα γιαουρτιού, φασόλια και γκουακαμόλε και τα πεντανόστιμα φαλάφελ, τα οποία... ενισχύονται με μπαμπαγκανούς και μελιτζάνες με τζίντζερ. Οι τιμές του είναι αρκετά οικονομικές (από 3,50€ για ένα ενισχυμένο φαλάφελ) και το ωράριό του ιδανικό για τους ξενύχτηδες του κέντρου (παραμένει ανοικτό μέχρι τις 05:00).

Indian Masala

Ερμού 129, Θησείο



Σε μια από τις ωραιότερες μυστικές αυλίτσες του κέντρου, το Indian Masala σερβίρει ινδικές νοστιμιές όπως κοτόπουλο vindaloo, πιτούλες naan με τυρί, πιτάκια samosas με πατάτες και λαχανικά, και ρύζι biryani, με κουρκουμά, σαφράν και μπουκίτσες κοτόπουλο. Είναι, ίσως, το λιγότερο κιτς απ’ όλα τα ινδικά εστιατόρια της Αθήνας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ ανά άτομο, με μπύρα ή κρασί.

Ancho

Γυφτοπούλου 9 και Κολοκοτρώνη, Χαάνδρι, τηλ.: 210 6801097



Σε τραπεζάκια και ξύλινους πάγκους πλάι στις φυλλωσιές, μας κακομαθαίνει με τα καλύτερα, ίσως, μπουρίτο της Αθήνας. Από τον μπουφέ του διαλέγουμε τα υλικά με τα οποία θα γεμίσουν τα μπουρίτο, τα tacos ή οι quesadillas μας: Η ποικιλία είναι τεράστια (διάφορα είδη κρεάτων και ρυζιών, καυτερές και λιγότερο καυτερές σως, μανιτάρια, λαχανικά και πάει λέγοντας) ενώ το μενού συμπληρώνουν οι… συνήθεις ύποπτοι nachos με (εξαιρετικό) chili con carne, guacamole και ολόφρεσκες σαλάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 5€ για το μπουρίτο, αλλά αξίζει να «θυσιάσετε» άλλα 5€ για το συνοδεύσετε με μια από τις δυνατές γρανιτένιες μαργαρίτες του –λεμόνι ή φράουλα.

Κίτρινος Σκίουρος

Δημητρέσσα 21, Ιλίσια, τηλ.: 210 7211586


Φωτό: e-table.gr

Το μοναδικό βραζιλιάνικο μπιστρό της Αθήνας βγάζει τραπεζάκια στην ατμοσφαιρικά φωτισμένη αυλίτσα του, σχεδόν μέσα στο άλσος Ιλισίων, με το που παίρνει να καλοκαιριάζει. Εκεί μας σερβίρει τις απίθανες φεσουάδες του, το εθνικό πιάτο της Βραζιλίας, με μαύρα φασόλια, τέσσερα είδη κρέατος, ρύζι, σπανάκι, πορτοκάλι και αλεύρι από γιούκα. Δεν είναι, όμως, αυτή η μοναδική σπεσιαλιτέ του: Εξαιρετικό, επίσης, είναι το κοτόπουλο Κατυπιρί, στο πήλινο με τυρί Φιλαδέλφεια και σάλτσα ντομάτας με ρύζι, και το φράνκο πασαρίνιο, τηγανιτές μπουκιές κοτόπουλου μαριναρισμένες με lime και σκόρδο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ το άτομο, για ένα φουλ έξτρα γεύμα, μιας κανάτας απίθανης σπιτικής σανγκρίας περιλαμβανομένης.

Λέι Λιμ Λέι

Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 211 7009383



Το αγαπημένο μας τούρκικο-πολίτικο-μεσανατολίτικο μεζεδοπωλείο στου Γκύζη βγάζει τα τραπεζάκια του έξω, με φόντο το πράσινο του Πάρκου Ευελπίδων, και μας σερβίρει κολασμένες νοστιμιές όπως η σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα, το ισκεντέρ κεμπάπ, το Αλί Ναζίκ (κεμπάπ επάνω σε βελούδινο πουρέ μελιτζάνας), και το δικό μας αγαπημένο πιάτο που λέγεται Τσιλμπίρ και περιλαμβάνει πικάντικο σουτζούκι «παντρεμένο» με αυγά και δροσερό γιαούρτι. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες –παραγγείλτε με φειδώ– και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12€ το άτομο, μαζί με εξαιρετική ρακή, ούζο ή μπύρες.

Tamarind

Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5225945



Το πολυαγαπημένο ταϋλανδέζικο του Μεταξουργείου έχει μια ατμοσφαιρική αυλίτσα, η οποία κλείνει με τζαμαρίες τον χειμώνα και γίνεται… καλοκαιρινή με το που πάρει να ανοίγει ο καιρός. Εδώ δοκιμάζουμε ολόφρεσκα, χειροποίητα spring rolls, πολλά και διαφορετικά curry, εξαιρετικό pad see u (ριζομακάρονα με γλυκιά σόγια, χοιρινό και παραπούλια) και νοστιμότατα σουβλάκια γαρίδας με λαχανικά και μπάλες από sticky rice. Μας αρέσει, επίσης, πολύ το Μου Πίο Γουάν, που είναι η ταϊλανδέζικη εκδοχή του γλυκόξινου χοιρινού, όπως και το Παντ Μπάι Καπάο: μοσχαράκι σωτέ με βλαστάρια μπαμπού, γλυκό βασιλικό και πιπεριές τσίλι. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσετε στα κοκτέιλ, που είναι όλα ένα κι ένα, ιδανικά για… πριν, μετά ή και συνοδευτικά του φαγητού σας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο, με ένα κοκτέιλ.

Blue Bamboo

Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3423124



Κάθε χρόνο, εκεί γύρω στην άνοιξη, ανοίγει τις τζαμαρίες που το προστατεύουν τον χειμώνα, και μετατρέπει τα… περβάζια του σε stands, με τις χαριτωμένες καρεκλίτσες του μέσα κι έξω από την κυρίως σάλα. Σερβίρει κι αυτό ταϊλανδέζικες νοστιμιές όπως το κλασικό αλλά άψογα εκτελεσμένο Phad Thai με noodles ρυζιού, γαρίδες tamarino τσίλι, μαύρη ζάχαρη, lime και κοκοφοίνικα, το κοτόπουλο Satay με σάλτσα από φιστικοβούτυρο και το coconut pineapple fried rice –τηγανητό ρύζι με καρύδα σερβιρισμένο μέσα σε φρέσκο ανανά. Συνοδεύουμε με ωραία κρασιά από μικρούς ελληνικούς αμπελώνες, ή ασιατικές μπύρες, και ολοκληρώνουμε το γεύμα με ένα ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ ή σπιτικό παγωτό μάνγκο με τζίντζερ και lime, πληρώνοντας το πολύ 20€ το άτομο.

Andaman

Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 211 2104939



Το έτερο ταϊλανδέζικο των Πετραλώνων, στην κάτω γειτονιά αυτή τη φορά, δε βγάζει τραπεζάκια έξω, αλλά τα… ανεβάζει κάθε Μάιο στην πανέμορφη ταράτσα του, όπου μένουν όλο το καλοκαίρι. Τα φορτώνει, δε, με πεντανόστιμα πιάτα όπως τηγανιτό ρύζι με ανανά, γαρίδες, κοτόπουλο και τζίντζερ, δροσερή σαλάτα μάνγκο με φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο, και το δημοφιλέστατο chicken satay, μαριναρισμένο κοτόπουλο σε σάλτσα φυστικιού. Εξίσου νόστιμες και οι γαρίδες με σάλτσα στρειδιού για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο «θαλασσινό». Εννοείται ότι την τιμητική τους έχουν και τα (πολλά και διάφορα) curries –δικό μας αγαπημένο το green curry, με αρακά και μπαμπού, σε δύο διαφορετικές εκδοχές: είτε με κοτόπουλο, είτε με γαρίδες. Για ένα πλήρες γεύμα στο Andaman, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 25€ ανά άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v