Τα καλύτερα σαρακοστιανά μενού σε Αθήνα και Πειραιά

Γαριδάκι συμιακό, αχνιστά μύδια, λαχταριστή φάβα, vegetarian γεύσεις και ένα σωρό ακόμα λαχταριστά και νηστίσιμα πιάτα σε 8 αγαπημένα εστιατόρια.
Τα καλύτερα σαρακοστιανά μενού σε Αθήνα και Πειραιά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ταμπουλέ με πιτούλες ολικής άλεσης ή σωλήνες σαγανάκι και χταπόδι μπουγιουρντί; Παραδοσιακό συμιακό γαριδάκι ή χούμους από αβοκάντο; Ριζότο με μανιτάρια ή ψητά, καυτερά κυδώνια;

Η νηστεία θέλει καλοπέραση. Και η αλήθεια είναι ότι τα εστιατόρια της πόλης είναι πλήρως… εξοπλισμένα με λαχταριστές νηστίσιμες γεύσεις σε μεγάλη ποικιλία και ενίοτε με δημιουργικά twist. Ιδού οκτώ εξ΄αυτών για λουκούλεια νηστίσιμα γεύματα.

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Café

Mαγειρεύει (και στέλνει και με delivery κιόλας), νηστίσιμες γεύσεις για κάθε γούστο σε δυο διευθύνσεις (Παγκράτι και Μελίσσια). Ενδεικτικά, το… Πρόβατο ετοιμάζει για τις ημέρες της Σαρακοστής φάβα με κρεμμύδι μαϊντανό και λεμόνι, σαλάτα ρεβιθιών με λιαστή ντομάτα, ταμπουλέ με πίτες ολικής άλεσης, γαρίδες σχάρας με αρωματικό ελαιόλαδο, μύδια αχνιστά και λινγκουίνι με γαρίδες, ρόκα και βασιλικό. Δείτε το μενού εδώ και υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περί τα 15€ -20€ ανά άτομο με κρασί. 

Ψάριστον
Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο. Τηλ.: 2102850746

«Παλιά καραβάνα» στη γαστρονομική κουλτούρα του βυθού, το Ψάριστον θυμίζει παραδοσιακό νησιώτικο ουζερί με εκκούσια κιτς διακόσμηση, αλλά η κουζίνα του είναι «ψαγμένη» και διαθέτει μπόλικες δημιουργικές τσαχπινιές. Εδώ, για παράδειγμα, θα νηστέψετε με… πρωτοτυπία,  δοκιμάζοντας τηγανητή ταραμοσαλάτα ή ταραμοσαλάτα με καπνιστά μύδια, ψητά κυδόνια καυτερά, σωλήνες σαγανάκι, χταπόδι μπουγιουρντί, γαρίδες σε όποια εκδοχή φαντάζεστε (τραχανάς, καγιανάς, λεμονομουσταρδάτες, καυτερές και σαγανάκι), γαρίδες στα κάρβουνα με λάδι τρούφας και ωραιότατη παντζαροσαλάτα. Για ένα «τσιμπολόγημα» στο Ψάριστον, ο λογαριασμός θα έρθει γύρω στα 30€ κατ΄άτομο με χύμα εξαιρετικό sauvignon blanc.

Avocado
Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ: 210 3237878

Το vegan εστιατόριο – σήμα κατατεθέν του είδους στην Αθήνα νηστεύει (μεν) όλον τον χρόνο, όμως η Σαρακοστή είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις εκλεκτές του και πρωτότυπες γεύσεις. Σημειώστε λοιπόν στα οπωσδήποτε το χούμους αβοκάντο με μυρωδικά και ντοματούλα, πανίνι καπρέζε, ινδική σούπα Dahl με λιωμένα όσπρια και μπαχαρικά, Viva Paella με τόφου και σαλάτα beautiful day με σπανάκι, αβοκάντο, φύτρες και ηλιόσπορους. Για επιδόρπιο, δοκιμάστε το ιδιαίτερο Carrot Cake με σταφίδες, μπανάνα, ξηρούς καρπούς και βανίλια. Υπολογίστε περί τα 18€ ανά άτομο.

Μελίαρτος
Ερμού 65 και Αιόλου, τηλ: 2103237379

Πολυχώρος με γεύσεις από την ελληνική παράδοση που συνδυάζει πέντε διαφορετικές γωνιές: Πιτοπωλείο, Καφενείο, Γαλακτοπωλείο, Κουζινάκι και Εστιατόριο, ο Μελίαρτος ενισχύει το μενού του σε κλίμα σαρακοστιανό και μας προκαλεί να δοκιμάσουμε λαχταριστές γεύσεις όπως πίτα λαχανικών σε χωριάτικο φύλλο με κολοκύθι, μανιτάρια, πατάτα, καρότο, πιπεριές και σέλερι, πατατόπιτα με κρεμμύδι και άνηθο, σαλάτα ζυμαρικών με φιστίκι, λιαστή ντομάτα και λόλα, χωριάτικη σαλάτα χωρίς φέτα και σούπερ κέικ σταφίδας με σουσάμι, χυμό πορτοκαλιού και ελαιόλαδο. Υπολογίστε περί τα 10-15€ το άτομο.

Αθήρι
Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983 - 210 4940672

Βραβευμένο προσφάτως με βραβείο Michelin για τη σχέση ποιότητας – τιμής, το αγαπημένο εστιατόριο του Κεραμεικού συνεχίζει… ακάθεκτο να σερβίρει δημιουργικές γεύσεις ελληνικής κουζίνας τις οποίες αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εποχή. Στα της νηστείας τώρα, στο μενού του βρίσκουμε ιντριγκαδόρικες γεύσεις όπως σαλάτα µε µπρόκολο, αβοκάντο, καρότο, κόκκινο λάχανο, κολοκυθόσπορους και λαδολέµονο µουστάρδας, χειροποίητο πιτάκι µε µανιτάρια agaricus και portobello, κασέρι, δεντρολίβανο και κρύα σάλτσα porcini, µαγειρευτό χταπόδι µε λιαστή τοµάτα και κάπαρη και κριθαρότο µαγειρεµένο σε ζωµό porcini µε ψητά µανιτάρια agaricus, σχοινόπρασο και θυµάρι. Για ένα πλήρες γεύμα στο Αθήρι, χωρίς κρασί, υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο.

ΜΑΝΗΜΑΝΗ
Φαλήρου 10, τηλ:21 0921 8180

Από τα πρώτα εστιατόρια εν Αθήναις που μας σύστησαν τη μανιάτικη κουζίνα, το «Μάνη Μάνη» συνεχίζει ακάθεκτο – εδώ και 11 χρόνια - να μας σερβίρει εκλεκτές γεύσεις, νηστίσιμες και μη. Επιλέγουμε λοιπόν ένεκα περιόδου νοστιμιές όπως κριθαρότο με τρία είδη μανιταριών και λάδι τρούφας, λευκή ταραμοσαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο, μύδια σε σάλτσα αγριομάραθου με λεμονόχορτο και λουίζα, φασόλια μαυρομάτικα με κρίταμο και γαύρο μαριναρισμένο σε φρέσκα βότανα και ρεβύθια με κύμινο, λάχανο και σος από ξινόμηλο με φρέσκο δυόσμο. Όλα τα πιάτα του ΜΑΝΗΜΑΝΗ μέχρι τις 18.00 σερβίρονται και σε μισή ποσότητα στη μισή τιμή. Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κρασί από μεγάλη ποικιλία ετικετών και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Μαργαρώ
Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ: 210 4514226

Απλά, λιτά και… θαλασσινά, η συνοικιακή αυτή ταβέρνα βγάζει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και σερβίρει λίγα πράγματα – και καλά. Εδώ λοιπόν θα έρθετε αποκλειστικά και μόνο για μπαρμπουνάκι ή κουτσομούρα φρέσκια στο τηγάνι, τηγανιτές γαρίδες και χωριάτικη σαλάτα. Το σέρβις είναι γρήγορο, το ούζο ρέει άφθονο και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ κατ’ άτομο συνοδεία χύμα κρασιού ή ούζου.

Γεια μας
Ακτή Θεμιστοκλέους 66, Πειραιάς, 210 4511260

Παραμένουμε… λιμάνι, εκεί όπου αυτό το συμπαθές μεζεδοπωλείο σερβίρει νόστιμους θαλασσομεζέδες στο όμορφο μπαλκονάκι του με θέα θάλασσα. Στο Γεια Μας δοκιμάζουμε νηστίσιμες γεύσεις όπως τηγανιτό καβούρι, καραβίδες στη σχάρα, συμιακό γαριδάκι, παέγια, γαριδοσαγανάκι ούζου, αχνιστά μύδια με σάλτσα μουστάρδας και νοστιμότατους ντοματοκεφτέδες/κολοκυθοκεφτέδες. Ωραία και η σαλάτα του, καθώς επίσης και οι τηγανιτές πατάτες. Συνοδεύστε τους μεζέδες με ουζάκι και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v