Νηστίσιμες γεύσεις σε 5 αγαπημένα ταβερνάκια

Η αρχή της Σαρακοστής μας βρίσκει να τρώμε καλαμαράκι τηγανιτό, συμιακό γαριδάκι και θαλασσομεζέδες σε 5 αγαπημένες διευθύνσεις.
Νηστίσιμες γεύσεις σε 5 αγαπημένα ταβερνάκια

Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας αποτελεί παραδοσιακά αφορμή για ξεκούραση, ενίοτε ολιγοήμερες αποδράσεις και σίγουρα έξοδο για ούζο και νηστίσιμα μεζεδάκια. Πού θα τα δοκιμάσουμε αυτά; Αγαπημένα ταβερνεία στην πόλη βγάζουν λαγάνες, τηγανίζουν καλαμαράκια και φρέσκο ψαράκι και μας υποδέχονται για «καθαρή» απόλαυση.

Σπεύσατε.

Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ: 210 3225084

Στο θρυλικό αυτό υπόγειο με την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας που μετρά πλέον την ιστορία του σε αιώνες, ο μπακαλιάρος είναι το απόλυτο χιτ του καταλόγου. Σερβίρει όμως και φοβερά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, ζουμερό καλαμάρι στη σχάρα και πολύ καλό μαρινάτο γαύρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 17€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι ή χύμα κρασί. Στο τέλος θα σας κεράσουν και χαλβά σησαμένιο.

Πεζούλας
Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, τηλ: 210 9422684

Η νηστεία θέλει θάλασσα, και ο Πεζούλας είναι η κατάλληλη διεύθυνση για να την απολαύσουμε όπως της αρμόζει. Στις Τζιτζιφιές, το τραπέζι σας γεμίζει με νοστιμιές όπως ολόφρεσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα και την ψαριά, καραβιδόψιχα, ψητές γαρίδες, χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια, τηγανιτά καλαμαράκια και απίστευτη φάβα με φιλέτο πέστροφας και κάπαρη. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.

Η Παλιά Φάβα
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994

Στην παραδοσιακή της σκεπαστή αυλή σε μια ήσυχη γειτονιά του αθηναϊκού Νότου, η κυρά Ντίνα ετοιμάζει νηστίσιμες γεύσεις που μας κάνουν να γλύφουμε τα δάχτυλά μας. Πέρα από τα κλασσικά θαλασσινά πιάτα του μενού (γαριδάκι τηγανιτό, φαγκρί σχάρας, μικρό ψαράκι ημέρας στο τηγάνι), στην «Φάβα» θα δοκιμάσουμε επίσης μπακαλιάρο σκορδαλιά, καλαμαράκια, γαριδομακαρονάδα, χταποδάκι ξιδάτο, σουπιές μαγειρεμένες με σπανάκι και χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ' άτομο, με χύμα κρασί και κερασμένο επιδόρπιο.

Οινομαγειρείον Κανέλλα
Κωνσταντινουπόλεως 72, τηλ.: 210 3476320

H αγαπημένη νέο-ταβέρνα του Γκαζιού προσθέτει σαρακοστιανά εδέσματα στο μενού της και μας κάνει να απαρνηθούμε το κρέας χωρίς… γευστικό κόστος. Το λαχταριστό μενού της περιλαμβάνει γαρίδες σαγανάκι, γαριδάκι τηγανιτό, καλαμαράκι τηγανιτό, επιλεγμένα πιάτα λαδερών όπως αγγινάρες α λα πολίτα, φασολάκια μαυρομάτικα, χταποδάκι ξιδάτο και όλα αυτά συνοδεία φρέσκιας λαγάνας. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί ή μπύρες.

Το Ακρί
Ακτή Θεμιστοκλέους 298, τηλ.: 210 4180110

Στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας το… Ακρί (όνομα και πράγμα) απλώνει τραπεζάκια έξω με θέα στα βράχια της Πειραϊκής και τον ήλιο που καθρεφτίζεται στη θάλασσα, και σερβίρει νοστιμότατα θαλασσινά και λαχταριστούς ουζο-μεζέδες. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο; Must το χταποδάκι στα κάρβουνα, ο μαρινάτος γαύρος, οι γαρίδες, τα τηγανιτά καλαμαράκια, και το συμιακό γαριδάκι. Στα hit του καταλόγου, η εξαιρετική γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα. Οι δε τιμές, στα 15-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v