Φαγητό στο Γκάζι: 6 νόστιμες διευθύνσεις

Μαμαδίσια μαγειρευτά, αρώματα πολίτικης κουζίνας αλλά και γεύση από Ινδία, σε έξι πολυαγαπημένες διευθύνσεις για φαγητό στο Γκάζι.
Φαγητό στο Γκάζι: 6 νόστιμες διευθύνσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Το ότι το Γκάζι έγινε κάποια στιγμή τόσο mainstream και τόσο κοσμοπλημμυρισμένο που οι περισσότεροι εξ ημών το απαρνηθήκαμε δεν είναι κανένα μυστικό. Όπως και το ότι αυτό δε σημαίνει πως τα λίγα αξιόλογα μεζεδοπωλεία/ ταβερνάκια/ eateries του έπαψαν να υπάρχουν επειδή εμείς αραιώσαμε τις επισκέψεις μας. Το Γκάζι είχε και εξακολουθεί να έχει μερικά από τα πιο νόστιμα στέκια της πόλης. Τα εξής έξι.

Ο Νέζος
Κωνσταντινουπόλεως 58, τηλ.: 6972340342

Μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες, από τότε που στο Γκάζι δεν υπήρχαν ούτε μετρό ούτε λαοθάλασσες. Σερβίρει –κατά την ταπεινή μας άποψη– το καλύτερο κεμπάπ της πόλης, και λεπτοκομμένα μπριζολάκια, συνοδεία ανατολίτικων μεζέδων που περιλαμβάνουν βελούδινο χούμους, μυρωδάτο παστουρμά και πικάντικη σαλάτα του τσοπάνη (ήτοι, ψιλοκομμένες ντοματούλες, αγγούρι και κρεμμύδι) στον απόλυτα cult χώρο του που ισορροπεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στο έθνικ και το ανατολίτικο κιτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρέατα έρχονται απευθείας από την οικογένεια του ιδιοκτήτη στην Κομοτηνή. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο, ούζου ή τσίπουρου περιλαμβανομένου.

Κανέλα
Κωνσταντινουπόλεως 70, τηλ.: 210 3476320

Την αγαπάμε σταθερά από το 2006 όταν χαιρόμασταν μόνοι μας για την ανακάλυψή μας, μέχρι σήμερα, που είναι ένα από τα αγαπημένα νέο-μαγειρεία της μισής Αθήνας. Παραγγέλνουμε σταθερά τα απολαυστικά σπιτικά σουτζουκάκια με τον πιο βελούδινο πουρέ που έχουμε δοκιμάσει, και συνδυάζουμε με… νεοτερισμούς από το μενού που αλλάζει τακτικά για να μην το βαριόμαστε. Στις τελευταίες νόστιμες προσθήκες του περιλαμβάνονται μπουτάκια κοτόπουλο με σάλτσα πετιμέζι (εννοείται συνοδευμένα και αυτά από τον θρυλικό πουρέ της) και το καταπληκτικό σπανάκι με κιμά επάνω σε γιαούρτι. Στα ορεκτικά, μην χάσετε την φάβα, τον ντάκο και τα παστουρμαδοπιτάκια. Ο λογαριασμός κυμαίνεται σταθερά στα 15-17€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί ή μπύρες.

Gazi College
Περσεφόνης 53, τηλ.: 210 3422112

Άνοιξε τον χορό των αγαπημένων μας all day στεκιών (που πλέον είναι τρία, σε Γκάζι, Πειραιά και Γλυφάδα) και συνεχίζει ακάθεκτο να μας σερβίρει όλη μέρα κι όλη νύχτα ολόφρεσκες νοστιμιές σε ασυναγώνιστες τιμές, πρώτο τραπέζι πίστα στην πλατεία. Το μενού ανανεώνεται διαρκώς, για να μην προλάβουμε ποτέ να το βαρεθούμε. Στις σταθερές μας αξίες περιλαμβάνονται η αυθεντικά ιταλική Καρμπονάρα με πένες, και τα ζουμερότατα burger με τις φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες. Μην χάσετε, επίσης, τα μεξικάνικα πιάτα του μενού –με το burrito να ξεχωρίζει– τα οποία συνδυάζονται άψογα με τα εξαιρετικά καλοφτιαγμένα κοκτέιλ στα 7-8€). Τα γλυκά είναι μια ολόκληρη ιστορία μόνα τους, με τη lemon pie και το banofee να συγκαταλέγονται στις αδυναμίες μας. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο, για πλήρες γεύμα με ένα ποτήρι κρασί.

Tirbouson
Κωνσταντινουπόλεως 104, τηλ.: 210 3410107

Το πρώτο πράγμα που θα σας πούμε για το Tirbouson είναι πως πιστεύουμε ότι σερβίρει τις καλύτερες τηγανιτές πατάτες της Αθήνας –αυτές που κόβονται σε κυβάκια, αρχικά βράζονται και εν συνεχεία τηγανίζονται. Αν αυτό δεν είναι από μόνος του λόγος αρκετός να το επισκεφθείτε, έχουμε κι άλλους: Τον ενδιαφέροντα χώρο του, με τις χαριτωμένες διακοσμητικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, την off-Γκάζι θέση του, μακριά από την βαβούρα της πλατείας και δίπλα στις γραμμές του τραίνου, την φιλική εξυπηρέτηση και το μενού που περιλαμβάνει νοστιμιές όπως τα πανσετάκια με γλυκόξινη σάλτσα, τα μίνι λαχματζούν και την ολόφρεσκη σαλάτα με το ξινόμηλο. Πολλά και διαφορετικά πιάτα ημέρας συμπληρώνουν καθημερινά το μενού, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 17€ το άτομο, με ωραίο δικό τους κρασί και κερασμένη ρακή στο τέλος.

Kohenoor
Τριπτολέμου 41, τηλ.: 210 3455762

Ανακαινίστηκε πρόσφατα και ομόρφυνε ένα από τα πιο δημοφιλή ινδικά εστιατόρια της πόλης. Βγάζει και τραπεζάκια έξω όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει, και σερβίρει νοστιμότατα (και καυτερά) daal tarka και channa masala, φακές και ρεβύθια σε σάλτσα μπαχαρικών, πιτάκια naan, και μια μεγάλη ποικιλία πιάτων με κοτόπουλο με διαφορετικές σάλτσες, όλα πολύ καλά εκτελεσμένα –με αποκορύφωμα τα best seller τους, τα γνωστά και μη εξαιρετέα korma και tikka masala. Εξίσου γευστικά είναι τα Agra Kakofta (κεφτεδάκια από αρνίσιο κιμά μαγειρεμένα με ντομάτα και κρεμμύδι) και Madrassi Machli (πέρκα μαριναρισμένη με ινδικά μπαχαρικά και μαγειρεμένη με φασόλια). Οι γεύσεις είναι σούπερ καυτερές, αλλά αν δεν είστε λάτρεις και το ξεκαθαρίσετε δεν θα έχετε πρόβλημα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο. Τα Σαββατοκύριακα θα το βρείτε ανοιχτό και το μεσημέρι.

Ο Μεξικάνος
Ιάκχου 8 και Ευμολπιδών, τηλ.: 210 3421142

Τον Μεξικάνο τον αγαπήσαμε στου Γουδή, αλλά τώρα τον βρίσκουμε και στη γωνία των οδών Ιάκχου και Ευμολπιδών, να σερβίρει τα burritos και τις fajitas του στους ξενύχτηδες του Γκαζιού. Όμορφος, φιλόξενος και χρωματιστός ο χώρος, με λίγα τραπεζάκια στο ισόγειο και μερικά ακόμα στον επάνω όροφο. Το φαγητό δεν είναι η μεξικάνικη αποκάλυψη που θα μπορούσε να είναι, αλλά για να συνοδεύσετε την ωραιότατη χειροποίητη σανγκρία ή τη μαργαρίτα σας με μια enchilada ή μια quesadilla είναι ό,τι πρέπει. Αν επιμένετε για πλήρες γεύμα, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο, μαζί με την ανάλογη σανγκρία.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v