Ethnic Street Food: 9 κορυφαίες διευθύνσεις

Αραβία, Ινδία, Μεξικό, Κίνα, Ισπανία, Αγγλία. Δοκιμάζουμε τις κουζίνες του κόσμου στα γρήγορα και στα όρθια μέσα από εννιά ethnic διευθύνσεις… του δρόμου.
Ethnic Street Food: 9 κορυφαίες διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δε λέμε, καλό το σουβλάκι, καλή και η κρέπα, όμως τι γίνεται όταν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι γρήγορο στο όρθιο το οποίο θα διεγείρει… διαφορετικά τον ουρανίσκο μας; Τότε σίγουρα θα πρέπει να βρούμε καταφύγιο σε κάποιο από τα δεκάδες street food μαγαζιά της πόλης, τα οποία σερβίρουν έθνικ γεύσεις τυλιγμένες και προσεγμένες για να τις πάρετε στο χέρι, ή να τις απολαύσετε στα όρθια.

Οι επιλογές που έχουμε είναι μπόλικες. Παρακάτω ξεχωρίσαμε εννιά που κάθε φορά μας ικανοποιούν απόλυτα.

Mirch
Ερμού 109, Μοναστηράκι, τηλ: 2103239759

Ινδία – Ερμού δύο βήματα και κάτι. Με αφετηρία το 109 το Mirch ξεφουρνίζει και δίνει take away το απόλυτο ινδικό σουβλάκι, με κοτόπουλο σε πίτα naan και γέμιση λαχανικών ή σούπερ αρνίσιο σις κεμπάπ με ινδικά μπαχαρικά σε τιμές από 4€. Εξίσου υπέροχα φυσικά είναι και το chiken tikka με γιαούρτι και σως μέντας, το chicken korma (κομματάκια κοτόπουλου με κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας και κάσιους), κάρι, και το υπερ-καυτερό Vindaloo. Όμως ενδεχομένως να μην σας βολέψουν να τα πάρετε «χέρι». Και πάλι, ο εσωτερικός του χώρος είναι όμορφα διακοσμημένος και αξίζει να τον τιμήσετε. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 15€ ανά άτομο.

Loukumami
Πανεπιστημίου 44

Ναι τι, λουκουμάδες. Σιγά το έθνικ. Μην βιάζεστε, στο εν λόγω μαγαζί δε θα δοκιμάσετε (μόνο) τους κλασσικούς ελληνικούς, αλλά και γαλλικούς (τα λεγόμενα beignets, αφράτα και βελούδινα, με ζάχαρη άχνη) και ισπανικούς (τα λεγόμενα churros, μακρόστενα και τραγανά σε χάρτινο χωνάκι). Σε κάθε επιλογή, προσθέστε μέλι και κανέλα ή ζεστή σοκολάτα, κρέμα βανίλια και φρούτα ή γλυκά του κουταλιού και πείτε bye bye στην καλοκαιρινή σας σιλουέτα. Τα churros ξεκινούν από 2,80€, τα beignets από 2,30€ και οι ελληνικοί από 3,20€. Εξαιρετικός και ο καφές του.

The Falafel Project
Χαϊμαντά 19-21, Χαλάνδρι, τηλ: 2106819192

Σε έναν όμορφο βιομηχανικό χώρο με ξύλινα τραπεζάκια για να απολαύσετε τις λιχουδιές του, το Falafel Project άνοιξε στο Χαλάνδρι προ μερικών μηνών και κάνει τη διαφορά με την προσεγμένη αισθητική του, το μοντέρνο twist στις αυθεντικές ανατολίτικες street food γεύσεις, αλλά και το σπιτικό του μεράκι – καλλιεργεί μάλιστα ακόμη και δικό του πιπέρι καγιέν. Εδώ θα δοκιμάσετε original falafel, αλλά και παραλλαγές όπως το καπνιστό και καυτερό με μαροκινή καροτοσαλάτα και σπιτικό καυτερό τσίλι και θα συνοδεύσετε με «ψαγμένα» αναψυκτικά και ελληνικές μπύρες. Οι τιμές των falafel ξεκινούν από 4,2€ και η αλήθεια είναι ότι θα τις θέλαμε πιο «προσγειωμένες».

Microu Lee
Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, τηλ: 21 0380 0672

Το πιο φτηνό Κινέζικο της Αθήνας μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας στα πιάτα που προσφέρει, αλλά για μια ethnic εναλλακτική του φέημους γκρηκ σουβλάκι είναι μια χαρά. Εδώ πιάνουμε τραπεζάκι στο όρθιο ή παίρνουμε take away noodles με κοτόπουλο (3,50€), noodles με γλυκόξινο χοιρινό (3,80€), αλλά και ωραιότατο παραδοσιακό κινέζικο burger (2,90€) σε χορταστικότατες μερίδες. Νοστιμότατη και η τηγανιτή μπανάνα από τα επιδόρπια. Οπλιστείτε με υπομονή τα Σαββατοκύριακα, καθώς έχει μεγάλη αναμονή.

Food truck

Περιοδεύουσα καντίνα, η οποία με φόντο μια αφίσα του Morissey κολλημένη στην πόρτα της φτιάχνει καθημερινά με φρέσκα υλικά ποντιακό γιουζλεμέ (πίτα τηγανιού) γεμιστή με ό,τι μπορεί να κατεβάσει ο νους σας: με αυγά, κασέρι Μυτιλήνης και παστουρμά, με σπανάκι, φέτα, δυόσμο, μυρώνια, καυκαλήθρες και κρεμμυδάκι, με αρνίσιο κιμά σαν λαχματζούν και με πατατοσαλάτα για τους βήγκαν της παρέας. Οι τιμές για τις πίτες ξεκινούν από 2,50€, ενώ το «φαγητοφορτηγό» σερβίρει και σούπες ημέρας, καφεδάκι και σοκολάτα. Αυτήν την περίοδο είναι… αδειούχο, αλλά από Σεπτέμβρη μπορείτε να το εντοπίσετε μέσω της σελίδας του στο FB.

Ancho Mexican Grill
Γυφτοπούλου 9 (Κολοκοτρώνη), Χαλάνδρι, τηλ: 2106801097

Όσα αντίστοιχα μεξικάνικα «του δρόμου» κι αν ανοίξουν, εμείς θα ορκιζόμαστε καυτερή υποταγή στα μπουρίτος του Ancho στο Χαλάνδρι. Χορταστικά, με νόστιμα υλικά, ζουμερά, υπέροχα. Εδώ επιλέγετε τη βάση που θέλετε (burrito, tacos, nachos και σαλάτα), προσθέτετε την γέμιση (μοσχαράκι στη γάστρα, παραδοσιακό μοσχάρι, chilli con carne κτλ.) και ολοκληρώνετε το… έγκλημα με την απαραίτητη σάλτσα (η guacamole και η sour cream είναι από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει). Οι λάτρεις του καυτερού θα δοκιμάσουν τα όριά τους προσθέτοντας flaming habanero. Υπολογίστε περί τα 6,50€ για ένα τουμπανιασμένο burrito και 5€ για μια εξίσου «τούμπανη» frozen μαργαρίτα (λεμόνι/φράουλα).

Αλεξάνδρεια
Μενάνδρου 12 και Σοφοκλέους 54

Αυθεντική όσο δεν πάει αιγυπτιακή ψησταριά για όρθια απόλαυση παραδοσιακών φαγητών όπως κιέπτα (μοσχαρίσια συκωτάκια με μπαχαρικά), σαουάρμα (γύρος κοτόπουλο), φαλάφελ και σούπερ ντούπερ σις ταούκ, δηλαδή τυλιχτό σουβλάκι με αραβική πίτα και γέμιση κοτόπουλο, λαχανικά και σως, και σις κεμπάπ (μπιφτέκι από αρνίσιο κιμά με μπαχαρικά). Συνοδεύετε με χυμό μάνγκο που τους ταιριάζει άψογα και δεν πληρώνετε παραπάνω από 5€.

Etnico
Κολοκοτρώνη 22 και Χαβρίου, τηλ: 2114113880

Νέα πολυ- έθνικ άφιξη του δρόμου στην Κολοκοτρώνη, η οποία συνδυάζει Μεξικό, Αραβία και Ινδία και σερβίρει στον όμορφο και ντιζαϊνάτο χώρο του σε σταντ και ξύλινη μπάρα chimichanga de pollo (τηγανιτή σταρένια τορτίγια δηλαδή, γεμιστή με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα, κόλιανδρο, κύμινο και τσίλι, με sour cream, κόκκινα φασόλια και σως από πιπεριές jalapenos), ωραιότατο burrito verdure με φρέσκα λαχανικά, κίτρινο τυρί, κρέμα γιαουρτιού, φασόλια και γκουακαμόλε και νόστιμα φαλάφελ, τα οποία... ενισχύονται με μπαμπαγκανούς, ταρατόρ και μελιτζάνες με τζίντερ. Οι τιμές του αρκετά οικονομικές (από 3,50€ για ένα ενισχυμένο φαλάφελ) και το ωράριό του άκρως εξυπηρετικό για ξενύχτηδες (παραμένει ανοικτό μέχρι τις 05:00).

Ψαραnoid
Σωκράτους 2, Χαλάνδρι, τηλ: 2106810135

Το αγγλικό street food συναντά τις ελληνικές πρώτες ύλες και το πρώτο fish’n’chips ταχυφαγείο της Αθήνας μας προτείνει γευστικές δοκιμές στο χέρι, όπως το κλασικό fish’n’chips, το fish burger, τα strips καλαμαριού και την ψαρόσουπα. Σε κάθε επιλογή, μπορείτε να προσθέσετε χειροποίητες σάλτσες, όπως την μυστική σος λαχανικών Picalilly ή την chilli ή ultra hot chilli εκδοχή της, την σκόρδο-μαγιονέζα-μουστάρδα, την σκορδαλιά, την σος αντζούγιας και την μουστάρδα-μέλι. Θα βρείτε επίσης wraps ψαριού και καλαμαριού. Για μια μερίδα fish and chips θα πληρώσετε 6€, ενώ τα wraps ξεκινούν από 3,5€.

Και μιας και το μαγαζί χρησιμοποίησε ένα άκρως αβανταδόρικο λογοπαίγνιο μπλέκοντας Black Sabbath (Paranoid) και ψάρια, του αφιερώνουμε αυτό:

Ψαρεύειν with my woman 'cause she couldn't help me with my chips
People think I'm insane because I am frowning all the dips (σάλτσες)
All day long I think of things but nothing μου αρέσει για να φάει
Think I'll lose my mind if I don't find something to σπαρταράει
Can you help me, η σος αντζούγιας λέει;




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v