Οι νέες γευστικές αφίξεις της Αθήνας

Πέντε φρέσκες διευθύνσεις στην γευστική σκηνή της Αθήνας, για νόστιμο πρωινό, απολαυστικό brunch, φοβερά burgers και ουζομεζέδες με ρεμπέτικο soundtrack.
Οι νέες γευστικές αφίξεις της Αθήνας

του Γιώργου Κόκουβα

 

Πίνουμε τσίπουρα τσιμπολογώντας δημιουργικούς μεζέδες στο Μεταξουργείο, απολαμβάνουμε brunch στην Πλάκα και πρωινές ομελέτες στον Χολαργό, γλείφουμε τα δάχτυλά μας με κρεατολιχουδιές στα Πετράλωνα και καταβροχθίζουμε burger συνοδεία κοκτέιλ στο Αιγάλεω. Οι γειτονιές της Αθήνας αποκτούν νέους νόστιμους λόγους να τις αγαπήσουμε και τους ανακαλύπτουμε… με το πιρούνι ανά χείρας.

Πόλλυ
Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, τηλ: 2105241120


Το μικρό γαλλικό μπιστρό του Μεταξουργείου άλλαξε και έβαλε τα… ελληνικά του. Ριζικά ανανεωμένος, ο χώρος και το μενού του κάνουν στροφή στο τσίπουρο, το κρασί και το ελληνικό μεράκι. Η σάλα γεμίζει ξύλινους πάγκους, νοσταλγικές αφίσες και ατμοσφαιρικά φωτιστικά, σε ένα μοντέρνο αλλά οικείο αποτέλεσμα, που ντύνεται συχνά-πυκνά με live ρεμπέτικα τραγούδια. Στα τραπέζια καταφθάνουν ελληνικοί (αλλά με γαλλική φινέτσα στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα) μεζέδες, όπως ψητό θράψαλο με τσιγαριαστά χόρτα, μεσσηνιακή σφέλλα με μαρμελάδα ντομάτας, φακή με σχοινόπρασσο και αυγό, φάβα Φενεού με παστό χοιρινό, και όλα αυτά, μαζί με αποστάγματα από διάφορες ελληνικές περιοχές. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

7 Food Sins  
Φιλομούσου Εταιρίας 1, Πλάκα, τηλ: 2107011108


Μια gastro-pub έκανε την εμφάνισή της στην Πλάκα αυτό το καλοκαίρι, και γέμισε το όμορφο νεοκλασικό όπου στεγάζεται με μυρωδιές άκρως αμαρτωλές. Εδώ θα απολαύσετε από νωρίς καφέ με πρωινό, αργότερα ανάλαφρα μεσημεριανά γεύματα και aperitivo και το βράδυ το κυρίως μενού. Στα παραπάνω μενού, που υπογράφει ο σεφ Τάσος Στεφάνου, περιλαμβάνονται πιάτα που κινούνται στο πλαίσιο του γκουρμέ, παιχνιδιάρικου street food, από meat’n’cheese με κεφτέδες και τσένταρ ή «αντίστροφο σουβλάκι» και «διαφορετικό μουσακά» μέχρι αυγά benedict, fish’n’chips μπακαλιάρου και ποικιλίες αλλαντικών. Θα βρείτε επίσης καλή ποικιλία από κάθε είδους μπύρα. Για καφέ, προτιμήστε τον πρωτότυπο sparkling espresso με μελωμένο, παλαιωμένο καφέ με ανθρακούχο νερό και λάιμ, ενώ από τις 19.30 και μετά μπορείτε να απολαύσετε 8 διαφορετικά κοκτέιλ (στα 8,50€). Για πρωινό ή μεσημεριανό τσιμπολόγημα υπολογίστε περί τα 10-15€, για βραδινό γεύμα, περί τα 25€ κατ’ άτομο - απαραίτητες οι κρατήσεις, για να βρείτε εύκολα τραπέζι.

Παξιμαδοκλέφτρα
Καλλιρόης 166, Πετράλωνα, τηλ: 2103463668


Μια παξιμαδοκλέφτρα έπιασε θέση στις παρυφές των Πετραλώνων, απλώνοντας τις ξύλινες καρέκλες της κάτω από δεντράκια σε μια ήσυχη γωνιά της οδού Καλλιρόης και παντρεύει την ατμόσφαιρα παλιάς ταβέρνας με το μενού ενός μοντέρνου ελληνικού μεζεδοπωλείου σε έναν μικρό και περιεκτικό κατάλογο. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Ρολάκια λαχανικών με απάκι, χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα και αλμυρά καταϊφάκια για αρχή, τραγανό κότσι φούρνου, μπιφτέκι με σος ροκφόρ, αρμένικο κεμπάπ ή χορταστικές ποικιλίες κρεατικών για κυρίως και συνοδεύουμε με βιολογικό χύμα κρασί ή τσίπουρο. Τα ορεκτικά κυμαίνονται στα 3,50-5€ και τα κυρίως στα 7-9€ - υπολογίστε περί τα 15-20€ για πλήρες τσιμπολόγημα μετά κρασιού. Δεν αποκλείεται να πετύχετε κάποιο μίνι ρεμπέτικο live.

The Egg
Μεσογείων 236, Χολαργός, τηλ: 2106520326


Το αυγό απέκτησε δικό του σπίτι στον Χολαργό, και έχει την τιμητική του: Στο Egg όλα τα πιάτα έχουν σαν βάση ή πρωταγωνιστή το αυγό σε συνταγές που ενδείκνυνται για πρωινό, για brunch ή για… “linner”: Scrambles, μάτια, στραπατσάδες, ομελέτες, ρατατούιγ, στον φούρνο με πικάντικη σάλτσα, σαλάτα με αυγά ορτυκιού, burger με τηγανητό αυγό και καρμπονάρες για ξενύχτηδες, που σερβίρονται ως τις 3 τα ξημερώματα. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Be Happy Burger Cocktail bar  
Θηβών και Ιερά Οδός, Αιγάλεω, τηλ: 2105310095


Η απόλυτη τάση της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής δεν θα μπορούσε να λείπει από τις νέες αφίξεις: Burger και ξανά burger, που αυτή τη φορά σερβίρονται λαχταριστά και… χαρούμενα στο Be Happy των δυτικών προαστίων. Αυτό το burger cocktail bar που άνοιξε πρόσφατα στην Ιερά Οδό, στην καρδιά του Αιγάλεω σερβίρει στον μοντέρνο χώρο του, αλλά και στα καναπεδάκια με τις μαξιλάρες στην πλατεία, δώδεκα διαφορετικά burger – το spicy mayo θα ικανοποιήσει τους φίλους των πικάντικων γεύσεων, το God Save the Queen συνδυάζει επιτυχώς το μοσχαρίσιο burger με λουκάνικο Φρανκφούρτης και αυγό, το 100% Greek έρχεται σε αφράτο καρβελάκι αντί σε μπριός, με πέστο λιαστής ντομάτας, ελιές, ρίγανη, φέτα και σκορδάτη μαγιονέζα, ενώ πιο εξωτικές πινελιές επιφυλλάσσουν το Bollywood, το Fou Fou και το Chicken Curry burger. Θα τα συνδυάσετε με ωραιότατα κοκτέιλ – δικό μας αγαπημένο το Blue Night με τζιν, μαρμελάδα μύρτιλο, βανίλια και λάιμ, αλλά και τα beertales με βάση την μπύρα. Μάλιστα, κάθε βράδυ από τις 9 ως τα μεσάνυχτα, ισχύει «happy offer» 1+1 κερασμένο κοκτέιλ. Υπολογίστε περί τα 18-20€ για πλήρες γεύμα με κοκτέιλ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v